Læsetid: 3 min.

NATO og EU samarbejder ikke om terrorberedskab

Halvandet år efter 11. september er det stadig ikke lykkedes NATO og EU at samarbejde om beskyttelse af Europas befolkning mod biologisk terrorisme
18. marts 2003

Selv om de fleste europæiske lande har forstærket deres beredskab siden terrorangrebet på New York, så er det endnu ikke lykkedes at få NATO og EU til at samarbejde, skriver Ugeskrift for Læger.
Således kender de to organisationer ikke hinandens planlægning, lige som der endnu ikke er gennemført stabsøvelser i fællesskab.
»Den dag i dag eksisterer der reelt overhovedet intet samarbejde,« siger Stephen Orosz, direktør for NATO’s afdeling for civil krisestyring, til Ugeskriftet.
Det manglende samarbejde vanskeliggør den i forvejen meget komplicerede opgave at beskytte Europas befolkning mod et muligt biologisk terrorangreb. Siden miltbrand-angrebene i USA har NATO intensiveret samarbejdet inden for alliancen for at sikre en hurtig og effektiv udveksling af erfaringer mellem eksperter i de forskellige lande og testet strategier for massevaccination. Nogenlunde den samme proces er foregået i EU, der på sin side har strammet op på procedurerne for fælles varsling, gensidig information og koordination mellem landene, bl.a. ved etablering af et såkaldt anti-terrornetværk kaldet CBRN.
Men et samarbejde eller bare en koordinering af bestræbelserne finder altså ikke sted, på trods af at begge parter angiveligt ønsker sig et sådant samarbejde. Årsagen er angiveligt, at Frankrig bag kulisserne stritter imod – både i NATO og EU.

Moi? Non!
»Frankrig er ekstremt interesseret i, at EU tager føringen i den civile krisestyring. franske diplomater og embedsmænd har nærmest været hysteriske, hver gang der var optræk til et samarbejdeÇ« udtaler en unavngiven diplomat således til Ugeskriftet.
Et af de mange problemer, der vil vise sig i kølvandet på et biologisk terrorangreb, er, at det ikke er lykkedes EU at enes om et fælles beredskabslager for den nødvendige medicin eller anti-stoffer. Nogen lande har sikret sig med oplagring af vacciner, andre har ikke. Ikke engang et fælles indkøb af vacciner har EU-landene kunnet finde ud af.
Resultatet er blevet et meget forskelligt beredskab fra land til land. Mens lande som Frankrig, England og Tyskland traditionelt altid har lagt stor vægt på et højt beredskab, ser man knap så alvorligt på truslen om bio-terror i Portugal og Finland. Her vurderes truslen fra traditionelle naturkatastrofer som storme og oversvømmelser som vigtigere at forberede sig på end muligheden af et terroranslag med f.eks. koppe-smitte eller miltbrand.
Det manglende samarbejde mellem NATO og EU bekræftes af dr.med. John-Erik Stig Hansen, leder af center for Biologisk Beredskab under Statens Serum Institut. Som en af årsagerne peger han på, at NATO er en forsvarsalliance, mens EU er en civil organisation. Og det har ifølge John-Erik Stig Hansen ikke været nemt for EU at få NATO i tale.
»Selv om et samarbejde på tværs af de to strukturer bestemt er ønskeligt, så er det ikke blevet til noget,« siger han til Information.
I Danmark er den officielle vurdering fortsat, at der er ikke er nogen fare: »Der er ingen grund til at tage særlige forholdsregler på grund af situationen i Irak. (...) Hvis situationen ændrer sig, vil myndigheder og medier løbende holde dig orienteret om, hvordan du skal forholde dig,« som Beredskabsstyrelsen skriver på sin særlige hjemmeside om situationen i Irak.
Beredskabsstyrelsen afviser ligeledes, at borgerne skal anskaffe sig gasmasker eller tape vinduer og dørkarme til med gaffa-tape i lange baner.
»Hvis du vælger at sætte tape for vinduerne, vil det medføre forskellige vanskeligheder. Du vil få svært ved at lufte ud i din bolig, og det kan gøre indeklimaet i boligen ubehageligt og måske direkte usundt,« lyder advarslen tværtimod fra Beredskabsstyrelsen.

*Læs mere: www.brs.dk/irak

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her