Læsetid: 3 min.

Nordmænd får kun pæn musik

Norges største radiokanal vil under krigen skåne sine lyttere for upassende sange – også i DR har man bedt radioværterne tænke sig om
21. marts 2003

Upassende
På en januardag i 1986 spillede en lokal norsk radiostation sangen It’s raining men af The Weathergirls. Desværre var rumfærgen The Challenger eksploderet få timer forinden, og sangen skabte derfor nogle uheldige associationer hos flere lyttere.
Det er situationer som denne, man på Norges største radiostation, NRK p1, gerne vil undgå under krigen i Irak. Derfor har man nu taget konsekvensen og lavet regler for hvilken musik, der ikke må spilles.
Musikchef på NRK p1, Per Ole Hagen, vil ikke støde sine lyttere:
»Vi ønsker ikke at provokere folk – specielt ikke i en krigstid. Mange af vores lyttere er berørt af krigen. Vi skal ikke bidrage til at forstærke de følelser. Derfor må vi være varsomme med, hvad vi spiller. Det handler om, at vi tager hensyn til vores lytteres følelser,« siger han til Information.

Blacklistet
Indtil fredag morgen var der på NRK’s hjemmeside en liste over forbudte sange. Den indeholdt blandt andet numre som Killing an arab af The Cure, Brothers in arms af Dire Straits, Buffalo soldier af Bob Marley og Rock the casbah af The Clash. Men efter intense skriverier i norske aviser og en livlig debat på NRK’s hjemmeside, er listen nu forsvundet.
»Vi har fjernet listen fra vores hjemmeside, fordi den blev misforstået. Det var ikke en liste over hvilke sange, der ikke må spilles, men en liste med eksempler på sange, der kunne tænkes at være stødende. Det betyder ikke, at det er de sange, der er forbudt. I Nick Hornbys roman High Fidelity laver hovedpersonen også lister. For mig er listen på linje med sådan en liste. En fiktion,« siger Per Ole Hagen.
Han mener dog ikke, at sange som Killing an arab så vil komme ud til de norske p1-lyttere under krigen.
»Nej, den vil vi ikke spille. Det er slet ikke en p1-sang. Det samme gælder Iron Maiden. De står også på listen, men det er ikke pæn musik, så det ville vi ikke have spillet alligevel,« siger Per Ole Hagen.

Upassende
I Danmarks Radio er man også på vagt over for uheldige musikvalg. Det fortæller musikredaktør Eik Frederiksen.
»Jeg har bedt værterne om at være opmærksomme på, hvad der sker. Og om at bruge deres situationsfornemmelse, så musikvalget ikke bliver upassende.«
Hvad der konkret kan være upassende musik afhænger af situationen, mener Eik Frederiksen. Men visse numre regner han dog ikke med, at vi kommer til at høre på DR i den nærmeste fremtid:
»Jeg vil personligt mene, at det er upassende at spille Killing an arab og Rock the casbah af The Clash. Men jeg har ikke bedt værterne om at lade være. Jeg har bedt dem bruge deres sunde fornuft og deres situationsfornemmelse. Og der ligger en forskel. Jeg mener, det er upassende at lave lister over hvilke sange, der er forbudt. Man kommer let til at overreagere. Og det er egentlig værre end det modsatte,« siger Eik Frederiksen.

Pas på
»Der er sådan set slet ikke noget særligt ved det. Det er en helt almindelig redaktionel proces at sige »er det her nu også det rigtige musik at spille på det her tidspunkt med det, der foregår ude i verden«. Så på den led er der ikke noget, der er anderledes, selv om situationen naturligvis er meget prekær og følsom lige nu,« siger Eik Frederiksen, og tilføjer:
»Hvis man har et indslag om hustruvold, så er det heller ikke smart at spille »When a man loves a woman« lige efter.«
Sidst man for alvor havde brug for at tænke sig om på radiostationerne var i tiden efter 11.september, hvor sange som Leonard Cohens »First we take Manhattan« og John Denvers »Leaving on a jet plane« næppe var de mest passende at spille. Sidstnævnte var heller ikke var alt for hot i oktober 1997, da John Denver selv døde i et flystyrt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her