Læsetid: 1 min.

Ny mand på toppen

Ungarske Peter Lekó vandt skakkens Wimbledon
11. marts 2003

Skak
Den årlige skakturnering i Linares er – med en vis ret – blevet kaldt skakkens Wimbledon. Også i år var verdens ypperste stormestre samlet til kamp i den sydspanske by, heriblandt Vladimir Kramnik, der er verdenmester i ’klassisk skak’ (med fuld betænkningstid), FIDE-verdensmesteren Ruslan Ponomariov, det indiske fænomen Viswanathan Anand samt den højest rangerede spiller nogensinde i skakhistorien, Garri Kasparov.
På forhånd var Kasparov og Kramnik svage favoritter med Anand som en solid outsider, men turneringen blev med den snævrest mulige margin vundet af en fjerde mand, den 23-årige Peter Lekó fra Ungarn. Disse fire spillere var i særklasse, hvad facit da også klart antyder:
1. Lekó, Ungarn, 7 p. 2. Kramnik, Rusland, 7 p. (men færre gevinster end Lekó) 3. Anand, Indien, 6,5 p. 4. Kasparov, Rusland, 6,5 p. 5. Ponomariov, Ukraine, 5,5 p. 6. Vallejo, Spanien, 5 p. 7. Radjabov, Aserbajdsjan, 4,5 p.
Turneringen blev præget – for ikke at sige skæmmet – af en række lidt for ’nemme’ remiser. Kramnik var i så henseende den værste synder, idet hans syv point blev samlet i form af ti (!) remiser og kun to gevinster (ingen tabspartier).
På den baggrund forekommer det kun rimeligt, at den mere ambitiøst spillende Lekó fik tildelt den endelige sejr for sine fire gevinster (men to nederlag). Kasparovs score på to gevinster, et nederlag og hele ni remiser peger på, at hans tid som skakspillets absolutte konge kan nærme sig sin afslutning. Han fylder 40 i næste måned ...
Rodet med flere VM-titler skal efter planen ophøre i løbet af året, når vinderne af to planlagte matcher – Kramnik versus Lekó og Kasparov versus Ponomariov – mødes i et brag af et genforenings-VM.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her