Læsetid: 2 min.

Øl smager som løg

Eksperten nikker tilfreds, når smagen nærmer sig affald
28. marts 2003

Under kapslen
Med fare for at fornærme en ægte vinkender. Så er der nu alligevel mere ved øllet. Kunne man for eksempel forestille sig en kommende påskefrokost med sild og rødvin? Nej, heller ikke hvis det står til Jeppe Kieldsen. Her vinder øllet endda klart på point. Men så er ølsmagning også blevet til en egentlig indtægtskilde.
»Jeg skal faktisk helst kunne smage 42 forskellige nuancer i øllet. Men indrømmet, der er et par af dem, som jeg har svært ved. En af de mange nuancerne skal for eksempel være smagen af løg- og kål-
affald. Den har jeg altså svært ved. Den minder i smag lidt for meget om en af de andre nuancer. Den, der bare hedder løg.«
Jeppe Kieldsen er professionel ølsmager. Dagens arbejde består i sammen med syv kolleger at smagsteste øl. Arbejdet på Alfred Jørgensens Laboratorium er en sidebeskæftigelse ved siden at studiet til civilingeniør. Men altså ganske alvorlig, ikke at misforstå.
»Vi tester øllet for bryggerierne. Og der er både danske og udenlandske kunder. Det er blandt andet en test på, hvor lang tid efter brygningen den pågældende øl faktisk smager, som den skal. Der er stor forskel. Nogle øl begynder at smage gammelt allerede efter et par måneder. Andre kan holde sig i helt op til et år, uden at de kommer til at få den der gamle smag af pap,« forklarer den 27-årige ølsmager.
Lige når det handler om ikke at komme til at smage gammel, er hollandske Heineken i øvrigt helt i top.

Der har været tilbagegang i ølsalget på det danske marked, men øllet skal stadigvæk betrag-tes som en nationaldrik. Sidste år drak vi, hvad der sva-
rer til 520 millioner liter øl herhjemme. Og øl har også
en fremtid, forsikrer Jep-
pe Kieldsen, der selv reg-
ner med at civilingeniørstudiet i bioteknologi næste år skal føre til et job som ølbrygger.
»Før forbandt mange måske øl med noget gammeldags ...mænd med ølmaver. Men det er et marked, der udvikler sig rigtig meget i disse år. Der er for eksempel kommet dessertøl, øl, der er fine til en fiskeforret. Og i det hele taget er det ved at blive smart igen. Men indrømmet. Jeg leder heller ikke efter 42 forskellige smagsnuancer, når jeg går en tur i byen med vennerne.«
Jeppe Kieldsen anbefaler heller ikke en dansk øl, hvis man skal have en rigtig øloplevelse.
»Så skal det stadigvæk være en øl fra England, Tyskland eller Belgien. Jeg holder rigtig meget af den såkaldte Biére Blanche. Selvom man også herhjemme forsøger sig med nye øltyper, for eksempel hvedeøl, så svarer det ikke til de øl, som du finder i de rigtige øllande. Det er nok mere et forsøg på at hive en tendens til Danmark. men uden at bekende rigtig kulør. De danske udgaver smager nærmest nøgent, hvis du sammenligner med de udenlandske. Måske handler det også netop om vores ølkultur. At vi stadig bruger øllet som et led i byturen«.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her