Læsetid: 2 min.

Politik fra podiet

Må vi så få kammertonen!
22. marts 2003

Politisk stunt
En kraftig irettesættelse. Det var hvad Danmarks Radios direktion valgte at give den afgående chefdirigent Gerd Albrecht for et politisk stunt torsdag aften i Radiohusets Koncertsal. Umiddelbart før koncerten vendte Albrecht sig mod publikum og sagde: »Skal musikere altid være tavse. Svaret er nej. Jeg vil godt protestere mod den danske regering, som støtter USA’s bombetogter mod Irak.«
Det førte til, at nogle publikummer udvandrede i protest, andre var mindre vrede og nogle klappede endda. Musikerne mente ikke, at dirigentens opførsel var et udtryk for god opførsel, og nogle af dem afviste at spille efter pausen.
»Når Danmarks Radios direktion har givet Albrecht en kraftig irettesættelse, er det fordi alle ansatte i DR er underlagt regler og bestemmelser, som bl.a. går ud på, at man ikke må bruge sin adgang til mediet til at udsprede egne politiske synspunkter«, siger chef for Radiosymfoniorkestret, Per Erik Veng til Information. Efterfølgende har Gerd Albrecht beklaget, at han ikke var opmærksom på dette forhold, fortæller Veng.
Det er ikke første gang Albrecht holder politisk brandtale. Før han kom til Danmark, var han chefdirigent for Tjekkisk Filharmonisk Orkester i Prag. Her gennemtrumfede Albrecht et projekt, der gik ud på at genopdage alle Theresienstadt-komponisterne. Han fandt deres musik frem og satte musikken på koncertprogrammerne, og udtalte sig om det politiske system. Det blev for meget for politikerne og musikerne i Prag, og Albrecht valgte at gå selv.
»Som person bruger han meget tid på at lade musikken tjene et politisk ærinde,« siger Veng. Han fortsætter: »Albrecht bruger energi og egne penge på at føre projekter ud i livet – arbejdet med at formidle musik til børn og unge er et område. Han har også som dirigent for Bundesjugend Orchester foranstaltet en opførelse af Verdis Requiem i Theresienstadt.«
»En politiker kan ikke forandre folks mentalitet, men det kan en dirigent,« mener Gerd Albrecht.
Når Albrecht fra sommeren 2004 bliver afløst på chefposten i DR af Thomas Dausgaard, vil tyskeren koncentrere sig om chefdirigentjobbet for Yomiuri Nippon Symfyniorkester i Tokyo.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her