Læsetid: 3 min.

Sårbare våbeninspektører

FN kalder sine våbeninspektører hjem fra Bagdad. Mulighed for, at Saddam i en desperat handling vil forsøge at tage gidsler blandt FN-udsendinge
18. marts 2003

FN’s våbeninspektører er blevet et særdeles oplagt barometer for befolkningen i Bagdad på, hvornår krigen kommer. Det klareste bevis på, at bomberne er på vej, er evakueringen af våbeninspektørerne.
Mandag meddelte FN’s generalsekretær, Kofi Annan, at evakueringen af våbeninspektørerne i Irak er begyndt. FN har desuden suspenderet ’olie-for-mad’-programmet i Irak og er begyndt hjemtrækningen af sine humanitære ansatte i landet.
I går opholdt der sig stadig 156 våbeninspektører i Irak, heraf en del beskæftiget med teknik og logistik – foruden 99 FN-medarbejdere, der er beskæftiget med de humanitære programmer.
FN’s fredsbevarerende styrke, der blev indsat efter våbenhvilen efter Golfkrigen i 1991, vil også blive trukket hjem, meddelte generalsekrætæren efter et lukket møde i FN’s Sikkerhedsråd. Annan tilføjede dog, at FN vil gøre sit bedste for fortsat at sikre fødevarer til den irakiske befolkning, hvis USA indleder en militær operation mod Irak.

Udsat bytte
Men trods beslutningen om at evakuere våbeninspektørerne, er FN-personel alligevel udsat bytte for en Saddam Hussein i tilfælde af, at den irakiske leder vælger desperate udfald mod en uafvendelig krig, vurderer major Peter Alexa, Institut for Internationale Studier.
For eksempel hvis han vælger at tage gidsler blandt inspektørerne og bruger dem som bombeskjold, hvilket Saddam Hussein forsøgte under Golfkrigen i 1991. Umiddelbart før den irakiske invasion af Kuwait tog Saddam Hussein såkaldte ’gæster’ og tilbageholdt dem som gidsler. Tv-seere vil kunne huske billeder af en lille dreng, som den irakiske leder stryger blidt over kinden. Gidslerne blev dog løsladt inden krigens udbrud.
Under krigen i Bosnien tog de bosniske serbere gidsler blandt FN’s personale og lænkede dem til bombemål.
»Ideen kan være at placere inspektører ved f.eks. Baath-partiets hovedkvarter, som man ved er et af bombemålene. Hvis målet bliver bombet, dræber USA nogle af FN’s våbeninspektører,« siger Peter Alexa.
Hvor sandsynligt det er, at en presset Saddam Hussein vil tage et sådan skridt, er svært at vurdere, fortsætter han:
»Situationen er desperat for øjeblikket. Under Golfkrigen havde Saddam en formodning om, at han kunne blive ved magten på trods af, hvad der skete i Kuwait. Men det har han nok ikke denne gang. Derfor kan man forestille sig, at han vil være mere presset til at lave desperate handlinger end i 1991.«
»Ulempen vil være, at i det sekund Saddam tager FN-gidsler, vil han miste den støtte, han eventuelt skulle have i FN’s Sikkerhedsråd, og selv afbryde samarbejdet med våbeninspektørerne. Det kan man så sige er forholdsvist ligegyldigt på det tidspunkt.«
Beslutter Saddam Hussein sig for, at tage inspektørerne som gidsler, vil de være et relativt nemt bytte, vurderer Alexa. De er kun beskyttet af enkelte let bevæbnede vagter, hvis primære opgave hidtil har været at sørge for, at missionen ikke blev bestjålet og frarøvet vigtigt udstyr.
»Hvis det irakiske styre beslutter at tage inspektørerne som gidsler, så kan de gøre det. Inspektørerne har ikke noget at forsvare sig med, opholder sig midt inde i Bagdad og kan ikke forlade hovedstaden med mindre irakerne giver dem lov til at gå ombord i deres fly.«
Ifølge FN’s Internationale Atomenergiagenturs talskvinde, Melissa Flemming, er der tænkt på alle mulige scenarier i forhold til evakuering af våbeninspektørerne – inklusiv et eventuelt forsøg på at tage dem som gidsler.
»»Evakueringen er velplanlagt og velgennemprøvet. Jeg kan af naturlige årsager ikke giver flere detaljer,« siger hun.
Hvor hurtigt våbeninspektørerne kan forlade Irak, er afhængigt af, hvorvidt de får lov at forlade Bagdad via lufthavnen eller må tage flugten over land, uddyber Melissa Flemming:

Følsomme oplysninger
»Lufthavnen ligger en halv time væk, og et fly kan lette hurtigt. Vi tager ikke mere udstyr med, end der kan være i en kuffert med højst 15 kilo. Det hele er planlagt. Vi tager følsomme oplysninger, der ligger elektronisk, med ud. Hvis inspektørerne skal evakueres over land, tager det selvfølgelig længere tid.«
Flere lande opfordrede i går deres statsborgere til at forlade Irak samt en række omkringliggende lande. Samtidig besluttede flere lande at lukke deres ambassader i Irak.
Ifølge Ritzau fraråder Det danske udenrigsministerium på dets hjemmeside ’alle ikke nødvendige rejser til Bahrain, Forenede arabiske Emirater, Jordan, Kuwait, Oman, Qatar og Saudi-Arabien’. I Sverige skærpede udenrigsministeriet ligeledes sine anbefalinger for rejser til Irak og Kuwait.
Samtidig har EU Kommissionen trukket alt ikke nødvendigt personel i Jordan hjem. Kommissionen understreger dog, at samtlige ansatte på EU’s Humanitære Kontor (ECHO) i Jordan vil blive i landet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her