Læsetid: 3 min.

Skrivebordskrig før slaget om Bagdad

Før det afgørende slag om Bagdad skal et mindre slag mellem to angrebsdoktriner afgøres af forsvarsminister Rumsfeld
26. marts 2003

Strategi
BOSTON – Det var til at forudse. Så snart amerikanske soldater bliver taget til fange og andre sendes hjem i ligposer melder tvivlen sig i befolkningen. Men nu kryber betænkelighederne også ind i militære kredse.
Allerede inden det afgørende slag om Bagdad er der opstået en heftig debat inden og udenfor Pentagon om den strategi, som ligger til grund for invasionsplanen. Øjet i denne orkan er ingen ringere end forsvarsminister Donald Rumsfeld.
Fra starten har den amerikanske hær og marinekorpset ønsket at bringe så mange soldater, tungt skyts og angrebsfly ind i Irak.
Øverstbefalende general Tommy Franks har generelt støttet hærens og marinekorpsets opfattelse, at den traditionelle doktrin for krigsførelse skulle tages i brug, selv om Irak ikke udgør en konventionel trussel mod USA’s militære overlegenhed i luften og på jorden. Doktrinen går ud på at bygge sine styrker op, sikre forsyningslinjer og bringe det sydlige Irak under militær kontrol, inden man starter et massivt angreb mod Bagdad.
Det ville ifølge hæren kræve fem divisioner på plads. I øjeblikket er der fire med hver 20.000 soldater. Kun 23.000 mand vil deltage i slaget om Bagdad, hvis det starter i denne uge. »Vi mangler den 4. infanteridivision fra Texas. Det er problematisk, at den først er undervejs nu og vil lande i Kuwait primo april,« siger pensioneret marinegeneral Bernard Trainor til Information.
Den 4. infanteridivision skulle efter planen have krydset ind i det nordlige Irak via Tyrkiet, men fik ikke tilladelse i Ankara. Nu skal divisionen og dens udstyr i stedet gennem Kuwait, hvor der er kø.
Forsvarsminister Rumsfeld har hele tiden været skeptisk over for denne doktrin og søgt at overtale Tommy Franks til at indkorporere ny strategisk tænkning i angrebsplanen. Ministeren og flere eksterne rådgivere har anbefalet at rykke en langt mindre styrke end 23.000 mand så hurtigt som muligt til Bagdad, bakket op 200 kampvogne og 300 pansrede mandskabsvogne, artilleri, og angribe, mens andre divisioner slutter sig til. Styrken skulle støttes af Apache-helikoptere og bombefly.
I stedet for at vælge den ene eller den anden strategi er det blevet til et kompromis mellem Franks og Rumsfeld. Det er en af grundene til nogle af de problemer, de amerikanske styrker har mødt undervejs.
»Vi burde have kørt det tunge skyts direkte til Bagdad uden at blive distraheret af Basra og de andre byer. Forsyningerne kunne være blevet fløjet ind til flyvepladser, som vi indtog på vej til Bagdad. Herefter burde vi simpelthen rende den republikanske gardes divisioner over ende. De er i en elendig stand,« siger en højtstående hærofficer, der har været ekstern rådgiver for Rumsfeld under planlægningen af Irak-krigen.
Hærofficeren taler med stor autoritet. Det var ham, som ledte et berømt slag mod den republikanske gardes Medina-division 26. februar 1991 på grænsen mellem Kuwait og Irak. »Det tog os en halv time at tilintetgøre den bedste brigade fra Medina-divisionen. De var 2.300 mænd og havde over 93 kampvogne og 100 pansrede mandskabsvogne . Vi brugte meget tungt skyts,« fortæller han.
Medina-divisionen er den første af fire divisioner placeret i en ring udenom Bagdad, som brigader fra 3. infanteridivision skal nedkæmpe for at nå til byens forstæder. I de seneste dage har Apache-helikoptere med varierende succes bombarderet divisionens kampvogne, artilleri og antiluftsskytsbatterier.
»Medina-divisionen bliver blæst op til noget, den ikke er. De er ikke elitesoldater. Vi burde simpelthen smutte forbi dem, nu da de har skjult sig blandt civilbefolkningen. Jeg tror, at vores generaler forestiller sig at stå overfor en enorm stor hær. Det er ikke tilfældet,« siger han.
Den højtstående officer mener, at det amerikanske angreb vil begynde, så snart sandstormene har lagt sig. »Jeg regner med, at slaget vil vare mellem et og to døgn. Den Republikanske Garde kender os fra 1991. De ved, hvor ondt det kommer til at gøre. Vores styrker vil bombardere fra luften og blive efterfulgt af kampvogne, pansrede mandskabsvogne og infanteri.« Denne optimistiske vurdering deles ikke af pensionerede generaler, som frygter stor modstand.

mabu@informationdk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu