Læsetid: 5 min.

Solskin og dagligt brød

To meget forskellige cd’ere og en biografi markerer Sigfred Pedersens 100 årsdag på mandag
8. marts 2003

Viser
Førsteforelskelsen lever
af mindre end ord eller smil
blot det at vide sig elsket,
at betragte i smug en profil.
– at stå i en skumring derude
og lytte til hendes spil
og vide, bag denne rude
er alt, hvad man elsker og vil

– skrev Sigfred Pedersen som 15-årig. Digtstrofen er gengivet af broren Lauritz Pedersen i mindebogen Sigfred Pedersen – i digt og hverdag, som blev udgivet af vennen Børge Binderup i 1969, to år efter Sigfred Pedersens død. Og den giver et fingerpeg om, at unge Sigfred nok ikke får meget brug for den embedseksamen, der venter ham.
Mandag den 10. marts kan man efter lyst og temperament fejre Sigfred Pedersens 100-årsdag. Bondesønnen fra Harndrup på Fyn, der blev sendt til København for at studere, blev cand.polit. og siden sin tids væsentligste visedigter: Katinka, Katinka, Den Gamle Skærslippers Forårssang, Søren Bramfris Lærkesang, Tørresnoren, Tak for gode som for onde år, To hvide liljer og en knækket søjle ... Søg videre på Giro 413.
Svenskerne har frembragt en Bellman, en Evert Taube, en Dan Anderson, en Cornelis Vreeswijk. Det nærmeste vi i Danmark kommer det format er Sigfred Pedersens – og til dels Benny Andersens – visekunst.

Bogen om Sigfred
100-årsdagen er markeret med to cd-udgivelser – en for kendere, en for begyndere.
Den første står til en grammy for årets bedste coverhæfte. Forfatteren og udgiveren, Hans Henrik Jacobsen, vil nok mene, at det forholder sig omvendt: At der er lagt en cd ind i hans nu genudgivne biografi fra 1999, Bogen om Sigfred Pedersen. Undertegenede har dog smækket hele dynen ind på cd-hylden.
Bogen er den første egentlige biografi om Sigfred Pedersen. Og det kan undre, når man tager dels hans visers udbredelse; og dels hans intense liv som del af det københavnske bohememiljø, der talte navne som Jens August Schade, Lulu Ziegler, Broby Johansen, Hans Scherfig, Tom Kristensen m.fl. i betragtning. Den eneste anden bog, der hidtil er udgivet om Nyhavnsdigteren, er den nævnte mindebog fra 1969.
Biografien er bl.a. baseret på omfattende research i Sigfred Pedersens private familiearkiv, som er samlet af broren og en niece. Den rummer utallige digt- og visesekvenser af kendt og mindre kendt art. Den kæder barndoms-, studenter-, digter-, familie- og kunstnerliv sammen med mange facts og beretninger, så billedet af både digteren og personen bliver langt bredere og mere nuanceret, end røgen fra Nyhavnsviserne og det farverige liv i Minefeltet lader ane.
Kan man ikke nøjes med at nynne med på de Sigfred Pedersen om-kvæd, man sådan lige kan, men vil man også vide noget, er Bogen om Sigfred Pedersen et fint sted – foreløbig det eneste samlede – at starte.
Visens fortælling
Bogens tilhørende cd er et con amore-projekt af 20 viser sunget af henholdsvis Sigfred Pedersens niece, Benni Gammelgård (f. 1933), akkompagneret af Poul Gammelgaard og Jens Honoré; og af Børge Larsen (f. 1936) akkompagneret af Aage Kristensen.
Det er en plade for kendere, i den forstand at præmissen er helt traditionel: Ingen over og ingen ved siden af visens fortælling. Musikledsagelsen skal ikke andet end ledsage. Og det gør den fortrinligt – hvis ellers man er til harmonika.
Begge sangere har mere end deres første ungdom bag sig, og det kan høres:
Benni Gammelgaard er givetvis vokset op med farbror Sigfreds viser i øregangene. Der er ikke én frasering ikke én betoning, der ikke klinger af det overskud, kendskab og inderlig veneration for materialet giver.
Det samme gælder de viser, Børge Larsen – i pressemeddelelsen lanceret som den syngende maler fra Harndrup – leverer.
Begge afslører, at de har, hvad der i dag er fortidige versioner i den indre bagage. Sine steder er det kun det tekniske format, der afslører, at det er en nyindspilning.
Pladens 20 viser lægger således ingen nye alen til traditionen, men præsenterer den autentisk. Men det er derfor nok også en plade, ens halvstore børn ville reagere på med et aggressiv: »Helt ærligt, far! Hvad har du gang i?« hvis den røg på cd-afspilleren midt i primetime.

Overskud
Konceptet er et andet på Nu går våren gennem Nyhavn. Det er en såkaldt tribute samlet og produceret af Peter Abrahamsen. 14 viser fremført af kunstnere som Povl Dissing, Henrik Strube, Peter Abrahamsen, Flemming Krøl, Theis Jensen, Eva Madsen, Franka Abrahamsen, Janne Lærkedal, Erik Grip m.m.fl.
Abrahamsen selv leverer et af pladens absolutte højdepunkter, »Anne Mari«. Han skærer sig ind i teksten, fileterer charmen, humoren, lysten og lillemanden ud af den og serverer det hele med ligefrem elegance. Sådan.
Theis Jensens fortolkning af »Nu går våren gennem Nyhavn« er forår i Nyhavn med sand på gulvet, stegt flæsk og persillesovs og et par kroner i drikkepenge. Rent overskud.
Og det er der mere af. Men ikke hele vejen hjem.
Urolige Hjerter med Franka
Abrahamsen, Sidse Holte og Line Felding giver »Jeg plukker fløjlsgræs og ridderspore« i en let jazz-akkompagneret smuk og moderne vokalbåret version. Men den virker for nyopdaget sammenholdt med rækken af øvrige klassiske fuldtræffere.
Dissing, Dissing, Las og Dissing præsenterer »Den gamle skærslippers forårssang« i en ifølge pressematerialet Tom Waits-inspireret udgave. Jo, da. Men det fremstår umotiveret, at en sanger i Povl Dissings vægtklasse skal produceres, som var han med i en sound alike konkurrence. Povl Dissing kan mere med Sigfred Pedersen end det.
»To hvide liljer og en knækket søjle« er en forrygende munter sang om død og ulykke. Munter fordi den, som Tom Kristensen skriver i Sigfred-bogen fra 1969, er moralsk »skæv« i »Holbergs betydning«. Et eksempel På Sigfred Pedersens geniale erobring af skillingsvisen til lystigere formål. Men den dimension må man desværre tænke sig til på cd’en.
Det er chefens suveræne ret at lave en blandingsplade. Men det er netop blandingen, der gør det vanskeligt at hive ’helstøbt’ op af klicheposen. Dertil stritter formaterne og særprægene på de enkelte numre for meget.
Til gengæld er det ubestrideligt en plade, der vil få mange til at åbne ørerne for andet end omkvædet på noget, de troede, de kendte: historien i viserne. Og den vil få mange – yngre – til at studse og sige: Nå, er det Sigfred Pedersen? Det er det.
Og det er fremragende.

*Hans Henrik Jacobsen: Bogen om Sigfred Pedersen. Biografi. Indlagt cd med 20 viser. 174 s., 170 kr. Lokalforlaget i Næsby
*Nu går våren gennem Nyhavn. Tekster af Sigfred Pedersen. Producer: Peter Abrahamsen. Exlibris

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her