Læsetid: 2 min.

Spil er som 96 procents spiritus

25. marts 2003

Spot
Som barn så jeg utrolig meget svensk fjernsyn, af samme grund som folk andre steder i landet så tysk tv: Ellers var det Danmarks Radio væg til væg, til det sluttede ved 22-23-tiden.
Jeg har fra Sverige set enorme mængder gamle Fred Astaire-film, lystspil og westerns, foruden transmissioner fra stærke svenske sportsgrene som ishockey, langrend, styrtløb, tennis, har jeg glemt nogen? Med svenske undertekster eller svensk kommentar, förstås.
I dag både forstår og læser jeg svensk. At tale det har været lidt mere besværligt, men grundlæggende handler det om at fortsætte ud ad samme planke.

Derfor vil jeg gerne anbefale, at man af og til ser fjernsyn på en fremmed national kanal. Ikke kun skovler man et gratis sprog med op, man får også via f.eks. sporten lærerigt indblik i en nationalisme, man ikke ’er med i’.
Som når de svenske sportskommentatorer lægger falsetten i jublende svingninger, når svenske piger og drenge nakker de andre nationer. I skiløb er det tilsyneladende særlig lækkert at vinde over nordmændene. Når nordmændene vinder, har den svenske kommentator til gengæld lov at blive pissesur.

Nu er der sport på mange kanaler, og forlængst har man gennemskuet, at film (i min barndom altid en kæmpeattraktion på SVT) udbydes samtidig, så hvis man ser Reservoir Dogs på Sverige, dukker den op på en dansk kanal indenfor en måned.
Det er ikke længere specielt at se svensk tv. Medmindre man altså sætter sig til at se ’ægte svenske’ programmer. I aften handler programmet Uppdrag Granskning – noget i retning af Rapporten uden Jens Olaf Jersild, med mere journalistik – om spil: Ludomani, udbud af spil, hvem tjener på spil osv.
Som programmets motor har Anna på 14 fået til opgave at satse penge på forskellige spil med en aldersgrænse på 18 år. Ingen spurgte om hendes alder.

Spil er dobbelt aktuelle på grund af konferencen om ludomani, der slutter i dag, for en stor del finansieret af Dansk Tipstjeneste og Norges og Sveriges statslige spiltjenester.
Det danske Center For Ludomani skønner, at op mod 150.000 danskere har et problematisk forhold til spil. 40.000 er så afhængige, at de får diagnosen ludomani. Problemet er formentlig tilsvarende i Sverige, og svenskerne er bekymrede, som altid, når det handler om unødvendigt konsum, tant og fjas:
»Spillemaskinerne er, som hvis vi ville sælge 96 procents spiritus på Systemet (Systembolaget, der har svensk monopol på salg af alkohol, red.),« mener f.eks. en af aftenens rundbordsdebattører.

Uppdrag Granskning SVT 1 klokken 20.00

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her