Læsetid: 3 min.

Stærk men ufarlig islam-cocktail

Der er ingen grund til at frygte den fundamentalistiske bevægelse Hizb ut-Tahrir, siger eksperter. Trods et radikalt islamisk budskab er bevægelsen ikke en trussel mod det danske samfund
4. marts 2003

Den fundamentalistiske bevægelse Hizb ut-Tahrir serverer en stærk, men helt ufarlig islamisk cocktail. Sådan vurderer to danske forskere den stærkt anti-vestlige organisation, der har vist sig at have overraskende stor appel til dansk indvandrerungdom.
Selv om gruppens retoriske angreb på det vantro Vesten til forveksling ligner Osama bin Ladens, er der ifølge eksperterne en verden til forskel.
Hizb ut-Tahrir er absolut ikke-voldelig, og udgør derfor ikke noget rekrutteringsgrundlag for hverken terrorister eller deres sympatisører.
»Der er absolut ikke nogen grund til at frygte Hizb ut-Tahrir. De er idelogisk set ikke-voldelige og deres medlemmer holder sig meget nøje til bevægelsens foreskrifter,« siger cand mag. Kirstine Sinclair fra Århus, der netop har skrevet speciale om Hizb ut-Tahrir i Danmark.
Den vurdering deles af religionsforsker Torben Rugberg Rasmussen fra Syddansk Universitet:
»Hizb ut-Tahrir har en meget krasbørstigt anti-vestlig retorik. Men der er udelukkende tale om en sproglig jihad mod Vesten,« siger han.
»Herhjemme har vi først fået øjnene op for Hizb ut-Tahrir efter 11. september, men i virkeligheden har bevægelsen intet at gøre med Osama bin Laden eller andre terrororganisationer.«

Identitet og islam
Både Kirstine Sinclair og Torben Rugberg Rasmussen betegner Hizb ut-Tahrir som en »subkultur« i stil med tidligere tiders anarkister, bz’ere, punkere og autonome. Forskellen er bare den islamiske indpakning.
»Hizb ut-Tahrir giver først og fremmest sine medlemmer en identitet,« siger Kirstine Sinclair.
»De får en opskrift på, hvordan de skal leve deres liv. En opskrift, der dækker alt lige fra hvordan de skal gå klædt, og hvordan de skal organisere deres hverdag til hvordan de skal opfatte sig selv og verden omkring dem.«
Både hun og Rugberg påpeger, at Hizb ut-Tahrirs medlemmer bestemt ikke er utilpassende eller arbejdsløse unge. De er tværtimod intelligente, veluddannede og velklædte unge mennesker i alderen 18-28, som leder efter et politisk og personligt ståsted.

Selvvalgt offerrolle
Hizb ut-Tahrir er meget hemmelighedsfuld med hensyn til bevægelsens organisering og medlemstal. Men ifølge de to forskere er organisationen meget hierarkisk opbygget og ledes af en lille elite bestående af en anonym formand, næstformand Emir Shamil og talsmand Fadi Abdullatif.
Medlemstallet anslår Kirstine Sinclair til et sted mellem 200 og 500.
Ideologisk arbejder Hizb ut-Tahrir for indførelsen af et islamisk verdensherredømme, hvor Koranens ord er lov. Bevægelsen er derfor erklæret modstander af demokrati, kvindefrigørelse og sekularisering opfatter generelt de ’vantro vestlige samfund’ som værdiløse.
»De ser sig selv og alle muslimer som ofre, der er udsat for forfølgelse herhjemme, i Tjetjenien, i Palæstina, Afghanistan og nu også Irak,« siger Kirstine Sinclair.
»Men det er i høj grad en selvvalgt offerrolle, som i et samfund som det danske, hvor man traditionelt føler med de svage, giver dem præcis den opmærksomhed, de søger.«

Et ungdomsfænomen
Både hun og Torben Rugberg Rasmussen afviser, at Hizb ut-Tahrirs fremvækst er et udtryk for en fejlslagen integration. Netop fordi de allerfleste af bevægelsens medlemmer klarer sig fint i det danske samfund.
Derfor betegner de begge bevægelsen som et ungdomsfænomen, og forudser, at de fleste af bevægelsens medlemmer med tiden vil vokse fra Hizb ut-Tahrirs radikale synspunkter.
»Hizb ut-Tahrir er et fænomen, der er kommet for at blive. Men genindførelsen af kalifatet er jo en abstrakt og urealiserbar utopi, som det er sjovt at forfægte i nogle år. På længere sigt vil de fleste opdage, at der er tale om tomme paroler, som ikke fører nogen steder hen,« spår Torben Rugberg Rasmussen.
Og det er Kirstine Sinclair helt enig i: »Erfaringerne fra andre lande, bla. andet Storbritannien, hvor Hizb ut-Tahrir har været aktiv i længere tid end herhjemme, viser, at bevægelsen først og fremmest er et fællesskab, som det er meget trygt at være med i. Der hersker en vis skoleskibsdisciplin, som typisk appellerer til helt unge, men som de fleste vokser fra, når de bliver ældre.«

Hizb ut-Tahrir
*Hizb ut-Tahrir er en international organisation, som opstod i Palæstina i begyndelsen af 1950’erne.
nBevægelsen etablerede sig i Danmark i midten af 90’erne, men blev først landskendt, da talsmand Fadi Abdullatif i oktober 2001 opfordrede til jihad på et offentligt møde i Nørrebrohallen.
nHizb ut-Tahrir ønsker med fredelige midler at oprette et verdensomspændende islamisk kalifat, hvor Koranens ord er lov.
nBevægelsens danske hjemmeside findes på www.hizb-ut-tahrir.dk/ aa

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her