Læsetid: 3 min.

Større pensionsfrihed ønskes

Danskerne kan få større valgfrihed, når de placerer penge i de lovpligtige pensioner, siger S i nyt udspil. Dermed får regeringen hjælp til ideologisk mærkesag
27. marts 2003

Danskerne kan fremover få større frihed til at selv at bestemme over opsparingen til alderdommen. Det fremgår af et nyt udspil fra Socialdemokraterne om fremtidens pensionsmarked.
Den udstrakte hånd kommer samme dag, som regeringen tager hul på en af sine store mærkesager på arbejdsmarkedet: borgernes ret til selv at bestemme over deres pension.
Danskernes kan godt se frem til større valgfrihed, når det gælder de lovpligtige opsparinger i ATP og Lønmodtagernes Dyrtidsfond (LD), siger formanden for det interne socialdemokratiske pensionsudvalg, Lene Jensen.
Men kun under forudsætning af, at borgerne ikke får frit slag til at placere deres penge:
»Jeg kan godt forestille mig større valgfrihed, f.eks. i form af forskellige puljer, hvor folk kan placere deres penge. Det giver os ikke ideologiske kvabbabelser. Jeg kunne også godt selv forfalde til den slags, hvis jeg f.eks. kunne investere miljøvenligt,« siger Lene Jensen til Information.

Spillefugle skal beskyttes
Socialdemokraterne slår dog fast, at valgfriheden ikke må risikere at ruinere borgere, der er uheldige med en investering:
»Det er skidt, hvis vi tillader, at den enkelte kan spille sin pensionsformue op. Det vil skabe stor ulighed blandt fremtidens folkepensionister. Og desuden være skidt for samfundet, fordi det efterlader ubetalte regninger,« siger Lene Jensen.
Spillefugle og uheldige opsparere med mistede pensioner vil udløse ekstra omkostninger til staten, der stadig skal sikre pensionister et minimumsniveau, understreger hun. Netop derfor skal hele formuen ikke kunne gå til spilde.
Den socialdemokratiske udspil får en varm modtagelse af formanden for Folketingets arbejdsmarkedsudvalg, Jens Vibjerg (V).
»Jeg er helt enig i, at vi skal tage hensyn til den enkelte, så folk ikke
risikerer, at der pludselig ingenting er tilbage af pensionen. Det er meget glædeligt, at Socialdemokraterne nu er begyndt at bevæge sig,« siger Jens Vibjerg.
Regeringen bør nu forsøge at stable en bred aftale om fremtidens pensionsordninger på benene, mener han: »Vi bør sætte os omkring bordet og finde en aftale i fællesskab. For borgerne er det jo en fordel med en bred aftale om de her ordninger - så bliver det mere holdbart,« siger Venstres arbejdsmarkedsordfører.

Kold skulder til minister
Socialdemokraternes udspil giver dog i første omgang en kold skulder til regeringens ideologiske mærkesag. Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksens (V) forslag om valgfrihed i den særlige SP-pensionsordning bliver mødt med en klar afvisning.
Forslaget bliver for første gang behandlet i Folketinget i dag.
Hver dansker har i gennemsnit blot 9.000 kroner på SP-kontoen og dermed vil øget valgfrihed sluge en alt for stor del af borgernes penge til administration, mener Socialdemokraterne.
ATP anslår selv omkostningerne til 123 millioner kroner.
Samtidig vil alle de borgere, der ikke gør brug af valgfriheden, blive tvunget til at betale for den ekstra administration ved øget valgfrihed, påpeger Lene Jensen: »Dermed bliver valgfrihed for enhver pris til tvang, hvor alle tvinges til at betale til de få, der benytter sig af muligheden for at flytte deres penge,« siger hun.
Også de almindelige arbejdsmarkedspensioner, som de fleste lønmodtagere i dag er dækket af, skal fastholdes uden at Folketinget dikterer valgfrihed, fremgår det af det socialdemokratiske pensionsudspil.
I dag er det forholdsvist dyrt at forsikre kvinder, fordi de lever længere. Også folk med belastende arbejde, enten fysisk eller psykisk, er dyre at forsikre.
Disse grupper risikerer stærkt forringede ordninger, hvis der indføres total valgfrihed, mener Lene Jensen:
»Hvis vi åbner for, at alle mænd kan flytte deres opsparinger, så kommer kvinderne og dem med dårlige liv til at sidde tilbage,« siger hun.
Arbejdsmarkedets pensioner skal derfor også i fremtiden være overladt til lønmodtagernes organisationer og arbejdsgiverne, fastslår Socialdemokraternes udspil.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her