Læsetid: 3 min.

Torv i højden

Fonden Realdania bevilger 65 millioner til syv nye og bedre byrum rundt om i Danmark
7. marts 2003

Livsudfoldelse
Det er klart, at et nyt torv oven på Magasins tag og lige ved Strøget i København var den helt store øjentrækker, da pengestærke Realdania i går åbnede kassen for nye tilskud til byernes liv og fællesskab. Syv projekter, der alt i alt skal gøre det sjovere og flottere at bo i Ringe og Rønne, Århus, Hundested, Kerteminde og København
Men det var igen tegnestuen PLOT der løb med opmærksomheden, lige som da de i sin tid ville bygge bedre billigere boliger under et drivhustag eller sidenhen sende Det Kgl. til havs på en showboat. Denne gang har de siddet med et luftfoto af Københavns indre by og søgt efter en passende lokalitet for en nyt himmelhøjt torv over byens tage.
»Og så fik vi øje på Magasins bygninger, fordi tagfladen er stor og ejes af en og samme bygherre – så var det ikke så svært at tage telefonen og forelægge ideen,« udmaler den ene af PLOT’s chefarkitekter, Bjarke Ingels, iført sælskindsjakke og grønne sportssko.

Luftrum
Der kan blive brug for begge dele på den nye træbelagte plads med udsigt til tårne og tinder og med skateboards på krumme flader mellem jazzfestival og teater under åben himmel.
Trapper og elevatorer går fra Magasins blomstertorv op til det nye Høje Torv, og både stormagasinet og kommunen er i princippet med på ideen, selv om Magasin egentlig havde tænkt sig parkering i højden, og Københavns Vej- og Parkafdeling selv har andre projekter med i den afsluttende runde om de rare, men forpligtende millioner.
Forpligtende fordi de først kommer til udbetaling, når anlægsarbejderne er fuldfinansierede. Så Magasin skal selv op med andre 10 millioner. Og er da også eneste private byrums-entreprenør blandt øvrige seks offentlige
Københavns Kommune havde selv satset på en række småpladser eller såkaldte Frimærker rundt om i byen. Men fik kun penge af Realdania til en større renovering af Østre Alle langs Parkens kæmpe stadion, hvor publikum vælter ud og ind på de store dage.

Jord og sten
»Det er formålet at skabe nye, levende og brugbare rum til byens mennesker,« sagde Realdanias direktør, Flemming Borreskov, i sin peptalk forud for uddelingerne.
»Ikke bare nye byarkitektoniske tiltag, men også nye i henseende til, at borgere og brugere er med i processen til inspiration for både udformning og kropslig udfoldelse i byområderne.«
Så Hundested får en række knækkede jordvolde på strandengen langs havneområdet. Og Hasle Bakker ved Århus ligeledes, men højere, et bynært buklet landskab af overskudsjord.
På terminalpladsen ved færgerne i Rønne bygger landskabsarkitekten Steen Høyer og billedhuggeren Ingvar Cronhammer en femkantet plint af Bornholms graniter, og i Ringe bliver en offentlig parkeringsplads udformet, så den kan bruges til andet end parkering, når bilerne i weekender og efter butikstid står hjemme i deres egne carporte.
Endelig er arkitekten Poul Ingemannn den tegnende hånd bag en række planlagte forbedringer i Kerteminde.

Syn og skala
Købstaden Kertemindes byrum er mere beskedne end det nye Høje Torv oven på hovedstadens Magasin. Og der er forskel i både skala og behandling på Hundesteds lege-skjul-volde og Østre Alles ballade-boulevard.
Og det er just det fine ved Realdania-fondens uddelinger i går – at bedømmelseskomiteen har betonet både små og store initiativer, fantasier, rydden op og planten til.
For et år siden bød mere end 100 kommuner og tegnestuer ind med ideer. Heraf blev ca. 20 formedelst i alt fire-fem millioner Realdania-kroner udvalgt til projektering, og nu er syv så udpeget til forhåbentlig at blive realiseret.
Bedømmelseskomiteen bestod af billedkunstneren Jytte Rex, urbanisten Henrik Reeh og landsplanchef Niels Østergaard, anført af landskabsarkitekten Stig L. Andersson og byrumslektoren Jan Gehl, som i går uventet fik titel af professor ved et nyt tre-årigt Realdania-center for byrumsforskning.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her