Læsetid: 2 min.

En træls dag for Hizb ut-Tahrir

Østre Landsret stadfæster fængselsdom for racisme
15. marts 2003

Det var tydeligvis en træls dag for Fadi Abdul Latif, talsmand for den islamistiske organisation Hizb ut-Tahrir.
Efter seks timers sagsfremstilling, fire vidneafhøringer, to procedurer og godt en times votering bag lukkede døre nåede Østre Landsrets seks domsmænd frem til en afgørelse.
Hizb ut-Tahrir har gjort sig skyldig i grov overtrædelse af den såkaldte racismepragraf 266 b ved offentligt at forhåne og opfordre til drab på jøder. Dermed stadfæstede landsretten den dom på to måneders betinget fængsel, som Københavns Byret nåede frem til i oktober sidste år. Kernen i sagen er en kontroversiel løbeseddel om den israelsk-palæstinensiske konflikt, som organisationen har uddelt offentligt, omdelt via e-mail og publiceret på foreningens danske hjemmeside.
Under overskriften »Og dræb dem, hvorend I finder dem, og fordriv dem, hvorfra de fordrev jer,« beskriver Hizb ut-Tahrir jøderne som et »bagvaskende folk, der forråder og bryder aftaler, opdigter løgne ... og dræber uskyldige«, som et folk, der »besidder ondskab«, optræder som »kujoner« og hvis »snavs skal fjernes.«

Generel trussel
En ordlyd, som ifølge begge retsinstanser kun kan opfattes som en »generel trussel, forhånelse og nedværdigelse« af jøderne som religiøs gruppe.
Landsrettens afgørelse var en sejr for vicestatsadvokat Karen-Inger Bast, selv om hun oprindelig håbede på en ubetinget fængselsdom, bl.a. fordi løbesedlen stadig er på nettet.
Under sin sagsfremstilling redegjorde hun i øvrigt for, at anklagemyndigheden havde besluttet at anke byrettes afgørelse efter pålæg fra rigsadvokat Henning Fode, der netop har optrappet sin efterforskning af Hizb ut-Tahrirs aktiviteter.
Hele fem mand er nu i gang med at undersøge, om det er muligt at søge foreningen opløst efter Grundlovens paragraf 78, der giver mulighed for at forbyde foreninger, der opfordrer til vold.
Ifølge juraprofessorerne Ole Espersen og Ole Krarup er en betinget fængselsdom for overtrædelse af den såkaldte racisme paragarf imidlertid ikke nok til at begrunde et forbud mod foreningen.
Forsvarer Laue Traberg Smith forsøgte at overbevise retten om, at hele balladen om Hizb ut-Tahrirs løbeseddel var et indlæg i propagandakrigen mellem israelere og palæstinensere, eftersom sagen oprindelig var anmeldt af et ledende medlem af Mosaisk Trosamfund.
Desuden forklarede han, ligesom sin kollega i byretten, at løbesedlen henvender sig til et muslimsk publikum, der udelukkende vil opfatte den som en opfordring til at angribe jøder i Israel og de besatte områder.
Fadi Abdel Latif ønskede ikke fredag at kommentere dommen, men han har tidligere sagt, at sagen mod Hizb ut-Tahrir er et led i »en politisk hetz mod islam«.
Det var fredag uklart, om Hizb ut-Tahrirs talsmand vil forsøge at få sagen behandlet i Højesteret. Og rigsadvokaten vil på sin side ikke træffe beslutning om en grundlovssag, før racismesagen er endelig afgjort.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her