Læsetid: 3 min.

En ven af folket?

Forvetningerne til Kinas nye ministerpræsident Wen Jiabao, er store – ikke mindst forventes han at at være lige så effektivt som sin barske forgænger
17. marts 2003

BEIJING – Kina har netop gennemgået sidste del af den mest gennemgribende udskiftning i den politiske topledelse i mere end 20 år.
En af de personer, vi i Vesten kommer til at høre meget om, er Wen Jiabao, Zhu Rongjis efterfølger som premierminister, der formelt blev valgt af Folkekongressen søndag.
Forgængeren Zhu Rongji blev hurtigt kendt i Vesten for sin hårdtslående facon. Han var nådesløs i sin kritik og gik ikke af vejen for at kritisere hvem som helst foran vedkommendes egne underordnede. Zhus stil var med til at skabe store resultater, men også stor frygt omkring ham.

Samme mål
Ikke overraskende har Wen Jiabao de samme politiske mål som Zhu Rongji – han er Zhus personlige favorit til posten som premierminister – men han har en ganske anden tilgang til at nå dem.
Han har et ry for at være den stille forsoner, en kompromismager, som hellere lytter end taler.
Wen Jiabao har tilbragt de seneste 17 år i Det Kinesiske Kommunistpartis topledelse, og i de seneste ni år har han hovedsageligt beskæftiget sig med landbrugs- og finanspolitik. Det er også det, som har været hans ansvarsområde som viceministerpræsident de seneste fem år under Zhu, og han er derfor Zhus garant for, at der nu vil blive taget fat i det kinesiske landbrugs økonomiske krise.
Af landets samlede befolkning på knap 1,3 millioner mennesker lever omkring 800 millioner på landet. Og i sin afskedstale i Folkekongressen onsdag i sidste uge advarede Zhu Rongji meget direkte mod de alvorlige konsekvenser, som det kan få, hvis så stor en del af Kinas befolkning lades i stikken.

Tæt på Hu
Wen Jiabao har haft en politisk karriere, som har fulgt den nyvalgte præsident Hu Jintaos karriere meget tæt. Blandt andet har de begge haft tætte relationer til den reformvenlige Hu Yaobang, som i midten af 1980’erne var generalsekretær i Det Kinesiske Kommunistparti.
Wen arbejdede som leder af Centralkomiteens hovedkontor under Hu, som blev afskediget efter studenterdemonstrationer på Den Himmelske Freds Plads i 1986. Wen forblev på sin post, og hans nye chef kom til at hedde Zhao Ziyang.
Også Zhao endte med at blive afskediget efter de noget mere kendte studenterdemonstrationer samme sted i 1989. Zhao Ziyang faldt på sin sympati for de studerende, som han åbenlyst viste ved at tale direkte til dem på pladsen dagen før, at der blev indført undtagelsestilstand. Under talen stod Wen Jiabao ved hans side, og endnu i dag er der ikke rigtigt nogen, der ved, hvordan han formåede at overleve politisk efter det. Der har dog formentlig skullet mere til end at lytte forstående og tale forsonligt. Wen Jiabaos personlige holdning til 1989 i dag kendes heller ikke.

Nok at se til
Der bliver nok at se til for den nye ministerpræsident gennem de næste fem års regeringsperiode. Dels er der landbrugets problemer. Dels kræver flere og flere arbejdsløse at få et job. Men der er ikke umiddelbart noget, der tyder på, at arbejdsløsheden vil falde, for med Kinas indtræden i Verdenshandelsorganisationen, WTO, må Kina åbne op for konkurrence fra udlandet.
Det vil helt sikkert betyde flere afskedigelser og virksomhedslukninger.
Derudover er der problemet med korruption, og den voksende kløft ikke bare mellem rige og fattige provinser, men også mellem rige og fattige kinesere.
Den menige kineser bliver dog ikke spurgt til råds. Han kan kun læne sig tilbage og håbe på, at Wen Jiabao vil sprede lykkevarslet i sit fornavn til hele Kina. Jiabao betyder på kinesisk »hjemmets dyrebare skat«.

*Wen Jiabao
60 år. Kinas nye ministerpræsident – afløser for Zhu Rongji

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her