Læsetid: 3 min.

Verdens længste kunstværk

John Cage opføres i Tyskland: Fredag begyndte opførelsen af musikhistoriens længste og langsomste værk: Det forventes afsluttet i 2640
5. marts 2003

Musik
På kirkeorglet i den lille tyske by Halberstadt slås de første toner i dag an i en komposition, der er udtænkt til at have en total varighed på 639 år. Ifølge arrangørerne skal projektet ses som »en kontrast til de hektiske forandringer i den moderne verden«.
Værket, der har titlen As slow as possible, blev oprindeligt komponeret af avantgardekomponisten John Cage før hans død i 1992 og havde en varighed på 20 minutter. En gruppe af organister, kunstnere og musikteoretikere har imidlertid besluttet at tage værkets titel helt bogstaveligt og har skabt en version, hvor opførelsen vil tage 639 år fra start til slut. Det oprindelige værk er således blevet ’strukket’ ud på et makrostrukturelt plan, hvor det ikke kan høres eller rummes i dets helhed.
Man kan derfor også anskue projektet som et stykke konceptkunst, hvor de filosofiske aspekter nok er mere tungtvejende end den konkrete musik, der afspilles.
Da opførelsen af As slow as possible (Organ2/ASLSP) begyndte i september 2001, kunne et publikum på 300 mennesker overvære kirkeorglets blæsebælge blive fyldt med luft, samt at orglets motor blev tændt. Nu spilles så de første tre toner, der holdes uafbrudt nede i halvandet år før nye toner slås an. Det er den svenske organist Hans-Ola Ericsson, der spiller de første toner, hvorefter tangenterne vil blive holdt nede af vægte. Musikken kan således ikke opleves som andet end meget minimal, da den til hver en tid vil bestå af enten stilhed, når der er pauser i musikken, eller som en permanent klingende drone uden variationer.
Værket er nok i konventionel forstand et stykke musik, men på samme tid umuliggør det sig selv ved kun at kunne opleves i langstrakte brudstykker, hvorved lytteren aldrig får mulighed får at fornemme den overordnede musikalske struktur.
Anskues værket derimod også som en filosofisk intervention bliver det klart, at det besidder kvaliteter, der er mere umiddelbart tilgængelige.

Legesyg provokation
Projektet i Halberstadt kan ses som en naturlig videreførelse af John Cages lange række af konceptuelle værker, hvoraf stykket 4’33 nok er det mest kendte.
Stykket, der består af 4 minutter og 33 sekunders stilhed, rykker på samme måde som As slow as possible nogle helt fundementale grænser for hvordan musik kan frembringes og opfattes. På samme måde som 4’33 er en manifestation af intetheden som begreb og musikalsk parameter, beskæftiger As slow as possible sig med begreber som uendelighed, utopi og monotoni på en måde, så disse referencer bliver helt tydelige.
Halberstadt-projektet er dog ikke kun et konceptuelt projekt. Det er også, ligesom mange af Cages egen koncerter, en performance og en happening, der udføres med en vis portion legesyg provokationslyst.

Lyden af utopi
Hvordan projektet rent praktisk skal gennemføres over de kommende århundreder, vil kun tiden vise, men Michael Betzle, der leder The John Cage Organ Foundation i Halberstadt, er optimistisk:
»Vi håber at kommende generationer vil fortsætte projektet. Så længe der ikke er krige eller andre store forstyrrelser vil stykket blive spillet til ende. Vi ved, at det måske kan lyde som en utopisk drøm, men vi tror på, at det kan lade sig gøre.«
Selve ideen med at lade en koncert strække sig over århundreder kan på en og samme tid virke absurd og begrebsligt svimlende. Skulle værket blive spillet til ende vil orglets sidste toner klinge ud i år 2640, og således være musikhistoriens længste værk, og muligvis også et af dens kedeligste, når man tager i betragtning, at et interval af toner vil være omkring et århundrede om at blive gennemspillet.
Men ifølge Cage kan den ekstreme monotoni rumme skønhed og oversete musikalske kvaliteter, hvis man tilsidesætter sine tilvante måder at agere og lytte til musik på:
»Hvis noget er kedeligt i to minutter, så prøv det i fire minutter. Hvis det stadig er kedeligt, så prøv det i otte minutter, så 16, så 32. På et tidspunkt finder man ud af, at det på ingen måde er kedeligt.«

*http://www.john-cage.halberstadt.de/

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her