Læsetid: 3 min.

Verdens økonomi er gidsel i krigen

Den økonomiske pessimisme spreder sig, fordi det ser ud til, at krigen i Irak kan blive langvarig
31. marts 2003

ANALYSE
Den globale økonomi er fanget af krigen i Irak.
I den uge, hvor USA og Storbritannien indledte krigen i Irak, steg Dow Jones aktieindekset på Wall Street med hele 8,4 procent, fordi spekulanterne euforisk troede, at Saddam Hussein kunne væltes i en lynkrig. De satsede på, at verdens økonomi ville begynde at opføre sig som en befriet krigsfange.
I den forløbne uge har realismen bredt sig. Irakernes kampvilje er langt større end forudset, og krigen kan blive lang, eftersom irakerne satser på guerillaforsvar i byerne. Og mens krigen forlænges, breder desillusionen sig hos den globale økonomis fanger.
Det hele kan blive langt og smertefuldt. Turisterne bliver hjemme, og forbrugertilliden på begge sider af Atlanten har nået det laveste punkt i 10 år. Investorerne er i stigende grad begyndt at søge tilflugt i guld og statsobligationer – og væk fra aktier. Aktiemarkederne verden over er faldet i den forløbne uge, og Dow Jones er faldet med 4,4 procent.

Prisen på olie
Oliepriserne, der i krigens første uge faldt med 20 procent, kravler igen op. Nordsøolien steg med godt 15 procent til over 27 dollar pr. tønde i den forløbne uge, men priserne faldt en anelse, da FN besluttede sig for at genoptage sit fødevarer for olieprogram. Der spekuleres heftigt, som man så tirsdag, hvor rygter om et irakisk oprør i Basra fik prisen til at dykke med flere procent. De britiske og amerikanske tropper har fået kontrol med
Iraks oliefelter, men ingen ved, hvordan krigen kommer til at udvikle sig. Samtidig er der usikkerhed om forsyningerne fra de konfliktramte olielande, Nigeria og Venezuela.
Kan olien holde sig på omkring 27 dollar pr. tønde vil det ikke trække fra i verdensøkonomien, men prisen kan nemt stige til 35-40 dollar pr. tønde eller mere, når krigen har raset i over en måned.
EU-kommissionen er begyndt at tale om, at olieprisen endda kan stige til 60-80 dollar pr. tønde. De højere oliepriser sætter tryk på inflationen, svækker investeringslysten og får virksomheder til at fyre flere folk.

Dyster baggrund
Situationen er alvorlig nok i forvejen. Den globale økonomi er ikke sluppet fri af den nedtur, der indfandt sig, da dot.com boomet brasede sammen i 2001. Euro-landene befinder sig – som Tyskland – på randen af en recession, og i EU-kommissionen taler man om, at væksten i år måske ikke bliver på mere end en procent.
I Bruxelles frygtes et gensyn med 1970’ernes bitre stagflations–cocktail – recession og stagnation på én og samme tid.
I USA er udviklingen ret disharmonisk, og ikke bare luftfartsselskaberne er krigsramt. Den offentlige og private gældssættelse er rekordhøj, handelsunderskuddet nærmer sig fem procent af bruttonationalproduktet (BNP), og underskuddet på statsbudgettet er på grund af Bush’s skattelettelser og militære ekspansion på vej over fire procent af BNP.
Disse ubalancer har svækket dollaren overfor euro og yen. Det øger ustabiliteten på finansmarkedet. Chefen for den Internationale Valutafond, Horst Köhler, siger, at han »er bekymret, og ikke bare en lille smule, over stigningen i det offentlige underskud i USA«.
Prisen for krigen bliver ikke bare de 74,7 mia. dollar, som præsident Bush har bedt Kongressen om. De direkte krigsomkostninger kan nemt stige til det dobbelte eller mere. De indirekte omkostninger i form af tabt vækst, øget rente, humanitær hjælp, genopbygning af Irak o.s.v. kan måske multiplicere prisen til 500-1000 mia. dollar – også selv om et eventuelt regimeskifte i
Irak vil føre til faldende oliepriser.
Cheføkonom hos Morgan Stanley, Stephen Roach, siger, at han ’er i maksimal alarmberedskab’ m.h.t. en recession. Den internationale Valutafond advarer i deres nye rapport, Global Financial Stability, om, at en lang krig »kan trykke finansmarkederne ned og øge modvinden« for den globale økonomi.
Nogle økonomer taler nu åbent om, at opsvinget måske er udskudt til engang i 2005. Der kommer flere dystre prognoser i de kommende uger og måneder.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu