Læsetid: 3 min.

’Han var vores Kennedy’

200 personer var i aftes arresteret i en intens serbisk menneskejagt på ministerpræsident Djindjics’ mordere
14. marts 2003

BEOGRAD – »Det her land er helt til rotterne,« siger Srdjan Todorovic, en populær ung skuespiller, inden han med tårerne løbende ned ad kinderne fortsætter ned ad gaden.
På en af de store boulevarder i det centrale Beograd står en pensionist lamslået på fortorvet med en nål med det serbiske våbenskjold på reversen. Om aftenen samles folk på mordstedet og endnu flere foran Djindjics’ Demokratiske Partis kontorer – mange af dem med blomster og tændte lys. Politisk aktive uddeler varm te i plastikkopper.
Zorica, en 30-årig skolelærer med tårer i øjnene og blomster i hænderne siger, at »det var den bedste mand vi havde«. Over hele byen udtrykker udlændinge nervøsitet og bekymring over at situationen kan udvikle sig til større ustabilitet i takt med at fraktioner i militær, politi og regering vil prøve at udnytte situationen til egen fordel. Samtidig blev der er-klæret tre dages sørgeperiode.
Imens svor regeringen i Beograd, at en intens menneskejagt vil føre til den mafiagruppe, der stod bag drabet på Zoran Djindjic.
»Vi har erklæret dem krig,« fastslog viceministerpræsident, Zarko Korac, til radiostationen B92, da han onsdag beskyldte banden Zemun og op mod 20 af dens ledere for drabet.
Et døgn efter de to dræbende skud havde politiet i Beograd anholdt op mod 200 personer, der ifølge politichef Milan Obradovic, alle har direkte eller indirekte forbindelse til gruppen. En af dens ledere, Milorad Lukovic, der tidligere var chef for specialstyrkerne Røde Baretter, er dog fortsat på fri fod, skriver Ritzau.

Ødelægge demokratiet
Ifølge Korac er Zemun den »måske mest velorganiserede gruppe på Balkan«, hvis eneste formål at skabe ustabilitet og ødelæggelse i det spirende demokrati. Også det nuværende græske EU-formandskab erklærede i går i en fordømmelse af drabet, at organiseret kriminalitet er Serbiens fjende nummer et. Grækenland lovede at gøre, hvad der står i dets magt for at bevare stabiliteten i området.
EU’s udenrigspolitiske koordinator, Javier Solana, og Chris Patten, EU’s udenrigskommissær, ankom torsdag til Beograd for at vise deres respekt for Serbien, der håber at blive medlem af EU fra 2007.
Solana kaldte Djindjic »Europas ven«, mens Patten understregede, at »vi ikke må lade denne forfærdelige forbrydelse stå i vejen for den indsats, som dette land har gjort for at blive en del af den europæiske familie«.
De næste dage er det spirende demokrati imidlertid under militærets beskyttelse. Landet er erklæret i undtagelsestilstand, og både politiske iagttagere og økonomiske eksperter ser dystert på fremtiden.
»Djindjics dramatiske død betyder ikke stabilitet for Kosovo, for Serbien eller for nogen af Serbiens naboer. I lang tid fremover vil Serbien skulle håndtere interne forandringer, og i lang tid vil Serbien ikke være et stabilt land,« skrev den største albansk-sprogede avis Koha Ditore, som frygter en »grim kamp om magten i Serbien«.
Og de udenlandske investeringer, som regeringen havde planlagt i årets løb skulle give et nødvendigt bidrag til den skrantende serbiske økonomi, skal der sikkert kigges langt efter nu.
»Indtil nu har Serbien ikke været i stand til at tiltrække ret mange udenlandske investeringer, men vi forventede et stort skridt i den retning i år, efter at regeringen ville godkende et stort privatiseringsprogram, sagde Vladimir Gligorov fra forskningsinstituttet WIIW i Wien.
»Det program bliver helt sikkert udskudt nu, og vi kan under ingen omstændigheder forvente investeringer i et land, der er i undtagelsestilstand, konstaterede Gligorov om landet, der målt på bruttonationalprodukt per indbygger er et af de fattigste i Europa.
Hundredvis af serbere brugte torsdagen på at stå i kø for at vise deres respekt for den mand, der repræsenterede håb efter årtier med diktatur.
»Han var vores John F. Kennedy! Hård, når der var brug for det, men i sandhed ærlig og retfærdig,« sagde en 37-årig kvinde, mens hun tændte tre lys ud for en regeringsbygning kun få meter fra den parkeringsplads, hvor Djindjic blev skudt og dræbt. Lørdag bliver han begravet fra Beograds største kirkegård.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her