Læsetid: 1 min.

Afghanistan stadig mere usikkert

Store dele af Afghanistan er så usikre, at nødhjælpsorganisationer ikke kan arbejde der
24. april 2003

Sikkerhedssituationen i Af-ghanistan er efterhånden så problematisk, at arbejdet med at repatriere afghanske flygtninge er i fare. Det siger FN’s Flygtningshøjkommissær Ruud Lubbers. Foreløbig har UNHCH stået for repatrieringen af ikke mindre end to millioner afghanske flygtninge, men mindst tre millioner flygtninge venter stadig på at komme hjem fra lejre i nabolandene Pakistan og Iran.
I løbet af de seneste uger er sikkerhedssituationen i den sydlige del af landet blevet så alvorlig, at adskillige internationale hjælpeorganisationer har trukket deres medarbejdere ud.
Store dele af det sydøstlige Afghanistan har desuden længe været så usikkert, at ingen hjælpearbejdere tør vove sig dertil. I flere nordvestlige provinser er hjælpearbejdet vanskeligt på grund af fornyede kampe mellem lokale militser, og i adskillige andre områder af landet kan hjælpearbejdet kun gennemføres under bevæbnet eskorte.
I det østlige Afghanistan er sikkerhedsproblemerne også store, ligesom FN har måttet indstille sine aktiviteter flere steder, bla, i Nangahar, hvor to FN-vagter blev dræbt i januar.
Ruud Lubbers advarer også om de konsekvenser sikkerhedssituationen har få for Europa, der sidste år oplevede et fald i antallet af afghanske asylansøgere på over 50 procent: »Den positive udvikling kan let vende, hvis de tilbageværende afghanske flygtnnge i Iran og Pakistan endnu en gang mister troen på, at det lan lade sig gøre at vende hjem,« siger han.
UNHCR opfordrer både den afghanske regering og det internationale samfund, der kun er militært til stede i Kabul-området, om at gøre noget ved sikkerhedsproblemerne, især i det sydlige Afghanistan, der lider under fem års uafbrudt tørke, og hvor sikkerhedsproblemerne ifølge UNHCR »kan føre til en ond cirkel af mindre bistand, færre hjemvendende flygtninge og endnu mere fremtidig uro.«
Der er i øjeblikket omkring 7.000 afghanere i Danmark, hvoraf de fleste har asyl og permanent opholdstilladelse. 91 afviste asylansøgere venter i øjeblikket på at blive hjemsendt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her