Læsetid: 2 min.

Alvorligt hul i radardækning

Radareksperter advarer mod sparerunde, der kan åbne for terroraktioner i Danmark
29. april 2003

Radareksperter advarer mod sparerunde, der kan åbne for terroraktioner
i Danmark

I et panisk forsøg på at spare penge åbner forsvaret et gabende hul i overvågningen af det danske luftrum – et hul, der for eksempel kan udnyttes af terrorister. Det mener flyveveåbnets egne overvågningseksperter fra radarstationen ved Vordingborg – landets kraftigste radar.
De retter en hård kritik mod forsvarets ledelse, der vil lukke radarstationen som led i den samlede spareplan.
Overvågningseksperterne slår i en henvendelse til forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) og Folketingets forsvarsudvalg fast, at lukningen åbner for terroraktioner med fly: »Hvis vi havde haft råd til det, så havde lejet et lille fly og fløjet ind over Christiansborg Slotplads og smidt en dunk rød maling ned. Det ville der ikke have været en kæft, der kunne have opdaget,« siger fællestillidsmand og oversergeant Bjarne Fehstedt, fra radarstationen ved Vordingborg.
Flyvevåbnet afviser, at overvågningen bliver svækket: »De udtaler sig mod bedre vidende,« konstaterer major Per Kallsoy, luftforsvarsgruppen.
Flyvevåbnet har ikke modtaget henvendelsen fra radar-stationens eksperter og kan derfor ikke kommentere den nærmere, siger han.
Forsvarets ledelse slår selv fast, at overvågningen af det danske luftrum stadig er i orden, selv om radarstationen ved Vordingborg bliver lukket. Men det afviser overvågnings-eksperterne fra den luknings-truede radar-station: »Vi har ikke den store tiltro til ledelsen i øjeblikket. De er i panik, fordi de har regnet én mia. kroner forkert. Den ægte begrundelse for lukningen er kroner og øre,« siger Bjarne Fehstedt.
Spareplanen for forsvaret skyldes uforudset store udgifter i det nuværende forlig.

Udækket fra syd
Hvis radaren bliver skrottet, så vil små fly fra syd kunne flyve uset ind over Sjælland og til København, mener eksperterne. Årsagen er, at landets fire øvrige radar-stationer ikke kan opdage fly, der vælger netop denne rute.
Radarernes stråler er rettet ligeud, mens jorden krummer. Derfor kan de fire øvrige radarer ikke opdage små fly sydfra.
Flyvevåbnet afviser at kommentere den udlægning. Men alle informationer fra radarstationerne bliver sendt til kontrolcentre i Karup og Vedbæk og her kan luftrummet overvåges, siger major Per Kallsoy, Flyvevåbnets luftforsvarsgruppe.
»Vi betragter det her – er det blevet mig pålagt at sige – som en privat henvendelse,« siger han om henvendelsen til Folketinget.
Det lykkedes ikke i går at få en kommentar fra forsvarsminister Svend Aage Jensby.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu