Læsetid: 2 min.

Arabisk kultur i Danmark

22. april 2003

Spot
Den egyptiske digter Ahmed el-Shahawy læste forleden digte op i Møstings Hus, som er et kulturhus, beliggende lige bag Frederiksberg Rådhus. Bag arrangementet, hvor også danske forfattere læste op, stod den dansk-arabiske kulturforening, Assununu – ordet betyder ’svalen’. Sjælen i foretagendet var Muniam Alfaker (udtales ’alfakir’ med langt i), der er født i Bagdad 1953, men kom til Danmark som flygtning i 1986... I Irak skrev han for teatret, i Danmark er det blevet til seks velanmeldte digtsamlinger på politisk revys forlag. For nylig var der fuldt hus til en aften med sufistisk dans i Møstings hus og oplæg om sufisme ved bl.a. Karsten Fledelius.
En anden af sjælene var tidl. kulturminister Grethe Rostbøll, der i dag er formand for Center for Kultursamarbejde med Udviklingslandene og også er aktiv i Møstings. CKU står for kulturel udveksling mellem Danmark og
u-landene og f.eks. har en række danske kunstnere besøgt Cairo, hvor Ahmed el-Shahawy er fra. Den egyptiske lyriker betog alle med sin oplæsning. Ligesom den syrisk-libanesiske poet Adonis, der i fjor var i Malmø, kunne han sine digte udenad og understregede ordene med elegante håndbevægelser. Det ville danske digtere aldrig kunne få sig til. Vi er ikke så kropslige. Sejer Andersen, tidligere direktør for Hvidovre Teater, læste el-Shahawys digte op på dansk, så man forstod, at der var tale om stor poesi. Danske kolleger som Marianne Larsen og Kirsten Thorup var mødt op for at lytte.
Alfaker viste sig i øvrigt som en lun fætter. Da digteren Camilla Christensen spurgte, hvor lang tid hun havde til at læse op, svarede han prompte: »En uge!« Og da han havde takket en lang række sponsorer og andre, som havde gjort aftenen mulig, syntes han også lige, han ville takke sig selv.
Grethe Rostbøll understregede det vigtige i – på aktuel baggrund – at arabisk og vestlig kultur nærmer sig hinanden. I Assusunu har man gjort det løbende, men faktisk meldes der også fra boghandelen om stigende interesse for ikke mindst islam.

I København har der i mange år været en samling af islamisk kunst, den største i Norden, men det er ikke alle, der ved det. Davids Samling ligger i Kronprinsessegade, og hvis man i nat ligger og ikke kan sove, så stå op. DK4 har en udsendelse om museet. Falder De alligevel i søvn, kan De i stedet besøge det senere live (gratis entre), men ellers plejer DK 4 at genudsende flittigt, må have dansk rekord i genudsendelser. Samlingen er grundlagt af en højestretssagfører, Chr. Ludvig David. Den åbnede i 1948 og er delt i en europæisk samling med møbler og malerier af bl.a. Købke og Eckersberg og en islamisk samling, der er et skatkammer af bl.a. smykker, tekstiler, bøger og kunsthåndværk.

DK4 02.00: Davids Samling – islamisk kunst

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her