Læsetid: 3 min.

Bomber forklædt som sodavand

Britiske og amerikanske styrker kritiseres af humanitære organisationer for deres brug af de kontroversielle klyngebomber i Irak. Bomberne, der spredes i mindre dele efter at have ramt jorden, er specielt farlige for børn, der kan forveksle dem med sodavandsdåser
7. april 2003

Klyngebomber
London – Britiske og amerikanske styrker har anvendt de kontroversielle klyngebomber i krigen mod
Irak. Det indrømmede koalitionens talsmænd og den britiske forsvarsminister for første gang i den forgangne uge.
Klyngebomber indeholder flere hundrede minibomber, som efter klyngebombens detonation spreder sig ud over et større område. De fleste af de små bomber eksploderer ved nedfaldet, men ikke alle eksploderer, når de rammer jorden, og de efterlades med samme funktion som landminer.
Ifølge organisationen Human
Rights Watch efterlades 20 procent af de små bomber ueksploderede. Ifølge det britiske forsvarsministerium er antallet af ueksploderede minibomber brugt i Irak-krigen fem procent, og de nyeste af slagsen med navnet L20 har en ’sekundær armeret mekanisme’, som angiveligt sikrer, at de mini-bomber, der ikke eksploderer med det samme, når de rammer grunden, gør det inden for 15 sekunder.
Den britiske forsvarsminister
Geoff Hoon, der var under kritik fra sine partifæller onsdag for at bruge klyngebomber, forsvarede sig i det britiske parlament, Underhuset, med at klyngebomber udelukkende bruges mod militære mål, og er et »fuldt legitimt våben«.

Humanitær bekymring
At klyngebomber ikke er formelt forbudt, gør ikke noget indtryk på de humanitære organisationer. Lederen af FN’s børnefond, UNICEF i Irak, Carel de Rooy,som besøgte København fredag, fordømte ved lejligheden også brugen af det dødelige våben, som UNICEF har optrappet kritikken af »uden noget resultat«. Det samme gør Human Rights
Watch, Amnesty International og den britiske organisation Landmine Action.
Fredag sagde den britiske organisations direktør, Richard Lloyd, til BBC News Online, at minibomberne var særligt farlige for børn, der tilskyndes til at samle dem op »på grund af deres lysende pastelfarver og deres størrelse, der er den samme som sodavandsdåser.«
I Afghanistan, hvor klyngebomberne blev brugt af de amerikanske invasionsstyrker, mindede mini-bomberne om de madpakker, som USA også delte ud, hvilket medførte døden for flere børn.
Også den velgørende organisation Prinssesse Dianas Mindefond fordømte fredag, hvad de kaldte »en oprørende brug« af klyngebomber i
Irak. Den administrerende direktør, Andrew Purkis opfordrede de britiske borgere til at lægge pres på regeringen for at få den til at stoppe brugen af »disse umenneskelige våben«.

’Kun i åbent terræn’
Det amerikanske militær oplyste, at amerikanske B-52-fly onsdag for første gang i krigen brugte klyngebomber. De præcisionsstyrede bomber, der hver vejede 454 kilo blev kastet ned over et område omkring
Iraks hovedstad, Bagdad ifølge Ritzau »for at stoppe en irakisk kampvognskolonne i at fortsætte«. Ifølge regeringerne i NATO er det hovedsageligt i situationer, hvor man angriber kørende militærkøretøjer, at klyngebomber har deres berettigelse.
Det britiske forsvarsministeriums talsmand Matthew Marr sagde fredag til BBC, at klyngebomber er »et lovligt våben, som vi bruger mod militære mål. Fordelen er evnen til at ramme større militære enheder, såsom tankvogne i transit. Brugte man nogen anden form for bombe mod sådanne mål ville det kræve langt større eksplosiv tonnage, som ville medføre langt større skade.«
Det britiske militærs talsmand i Kuwait, oberst Chris Vernon, afviste tidligere på ugen, at britisk militær har brugt klyngebomber i byen Basra »på grund af en åbenlys stor risiko for at ramme civile mål«, men i London erkendte en anden talsmand, at briterne ved »andre lejligheder, men kun i åbent terræn« har anvendt de kontroversielle bomber.
De amerikanske styrker har senest anvendt klyngebomber kastet ned af B-52 kampfly mod de irakiske enheder der i øjeblikket forsvarer Bagdad. Her sårede to klyngebomber otte civile irakere i Bagdad tidligt lørdag morgen.
Den irakiske informationsminister beskyldte søndag USA for at have kastet klyngebomberne ned over et beboelsesområde i Bagdad, hvor 14 civile irakere blev dræbt og 66 andre såret.
Tirsdag i sidste uge var der ubekræftede rygter fra byen Hilla 80 kilometer syd for Bagdad om en massakre, der muligvis skyldtes klyngebomber. Irakiske kilder fra et lokalt hospital oplyste, at 33 civile, heriblandt mange kvinder og børn, blev dræbt, mens omkring 400 blev såret under et bombardement uden for byen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her