Læsetid: 3 min.

Dansk iraker opfordrer til kamp

Den 61-årige iraker Awni al-Kalemji er sigtet for at hverve folk i Danmark til fremmed krigstjeneste. Han afviser pure anklagen, men opfordrer folk i Irak til at kæmpe imod invasionen og den såkaldte koalition med USA i spidsen
7. april 2003

Portræt
Som Information beskrev i lørdags mistænker dansk politi en herboende iraker for aktivt at støtte Irak i krigen ved at hverve folk til krigen. Awni al-Kalemji blev afhørt i torsdags. Politiet undersøger nu beslaglagt materialer fra blandt andet mandens computer.
– Men hvordan betragter du egentlig krigen?

USA støtter diktatur
»Denne krig handler slet ikke om, at USA og Storbritannien leder efter kemiske eller biologiske våben. USA og Storbritannien optræder som aggressorer. Og det er åbenlyst, at det helt centrale er at få direkte kontrol over Iraks olie.«
»Både Bush og Blair lyver, når de siger, at de vil hjælpe befolkningen. De er tværtimod ansvarlige for to millioner menneskeliv i Irak i løbet af de sidste 10 år som følge af den hårde sanktionspolitik. Og selv om FN’s Sikkerhedsråd har givet udtryk for, at man var parat til at ophæve sanktionerne, så har de to lande nedlagt veto, og dermed forhindret en normalisering.«
»Og når USA og Storbritannien snakker så meget om, at de ønsker at indføre demokrati i Irak, så er det også en løgn. Der er talrige eksempler på det modsatte. USA støtter masser af diktaturer i den tredje verden. At skabe et demokratisk styre i Irak er irakernes eget problem. Og det ér et problem. Men hverken FN’s eller USA’s. Vi kan sagtens selv tackle vores problemer. Tænk på, at civilisationen faktisk blev født i vores område.«

Irakere skal forsvare sig
»Jeg er sikker på, at USA ikke får held til at besætte og styre Irak. Jeg forudsagde faktisk allerede inden invasionen, at USA ville få store problemer. Folk står ikke og modtager de amerikanske soldater med blomster. Men tværtimod med aktiv modstand. Dette kan sagtens gå hen og blive USA’s nye Vietnam.
– Hvad siger du helt konkret til irakere, at de skal gøre lige nu?
»Jeg vil gerne have, at folk kæmper aktivt imod invasionen. Jeg opfordrer alle folk i Irak til at forsvare deres land, deres religion og deres kultur. Men det er en opfordring i forhold til alle dem, der bor i Irak. Det handler selvfølgelig ikke om de irakere, der bor udenfor Irak. Hvordan skulle jeg også kunne opfordre irakere i Danmark til at rejse hjem og kæmpe, mens jeg selv bliver boende her og lever helt normalt. Det ville da være helt umoralsk. Nej, jeg opfordrer irakere i Danmark og resten af verden til at hjælpe på anden måde, ved at sende medicin, mad og penge. Det kan for eksempel være ved at sende 50 dollar hjem til familien i Irak hver måned.«
– Men det lyder jo som om, at du så aktivt støtter Saddam Hussein og hans styre?
»Nej, jeg støtter ikke Saddam Hussein. Saddam er ikke hele Irak. Han er præsident og Ba’ath-partiets leder, men der er mange andre bevægelser og organisationer til at tegne Irak.

Saddam kan fortsætte
– Kan du forestille dig, at Saddam Hussein også kan spille en rolle i fremtidens
Irak?
»Det kan han da sagtens. Jeg har som talsmand for den Demokratiske Patrotiske Federation forhandlet med styret i Irak. Og hvis Saddam Hussein accepterer at det nuværende et-parti system afløses af et demokratisk fler-parti system, så kan han også stadig have en politisk rolle at spille.«
– Men hvad med alle de ting, som han har på samvittigheden?
»Jeg er parat til at glemme fortiden, hvis vi kan blive enige om et demokratisk system. På samme måde som Saddam Hussein skal glemme mine gerninger og min aktive modstand«.
– Regner du med selv at skulle spille en politisk rolle i Iraks opbygning?
»Nej, jeg er 61 år og har et svagt helbred, bl.a. problemer med blodtryk og hjertet. Hvis folk direkte opfordrer mig til en bestemt opgave, vil jeg da ikke afvise det. Men det er ikke noget, jeg tænker på. Jeg håber blot på, at der kommer et demokratisk system,« siger Awni al-Kalemji.

*Awni Al-Kalemji
tidligere officer i den irakiske hær, flygtede i 1971 til Syrien efter anklage om at have deltaget i et kup mod det daværende styre. Kom til Danmark i 1988, og siger at han nu fungerer som talsmand for Den Demokratiske Patriotiske Federation. Mistænkes af PET for at hverve folk til fremmed krigstjeneste.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her