Læsetid: 4 min.

Dengang verden føltes ny

Også The Beatles er trådt ind i dvd-alderen og genfortæller deres historie og betydning over fem dvd’er
29. april 2003

Nye dvd’er
Der var et ægte rørende, overraskende øjeblik i Jarl Friis-Mikkelsen familiegodmodige og lidt indspiste spørgequiz »A-ha« forleden. Aftenens gæster var udvalgte dele af Shu-bi-dua, som til slut helt glemte at være Shu-bi-dua. Det var da værten overrakte dem belønningen for i den bedste sendetid at have gjort reklame for deres nye retrospektive cd-boks: VIP-billetter til Paul McCartneys lyn- og stopudsolgte koncert i Parken på fredag.
Sådan virker The Beatles altså stadig på folk, hvis de vel at mærke voksede op i en verden, der virkede som om den åbnede sig for hver ny sang, der blev offentliggjort. Og McCartney skrev de bedste af dem.
Selv om han var den første, der forlod gruppen og sørgede for at smække så kraftigt med døren, at hele verden kunne høre det, har han de senere år gjort sig til musikalsk kurator for Beatles-boet. Hans koncerter former sig som en Giro 413 over Beatles-klassikere, hvilket man vanskeligt kan bebrejde ham al den stund han de facto orkestrerede og konciperede albums som Sgt. Pepper og Abbey Road, og jo selv skrev mindst halvdelen af sangene, som former sig som et stikordsregister over populærmusikalske milepæle i ikke bare det 20. århundrede. »Roll over, Beethoven«, skrev
Chuck Berry, men det var Beatles, der hamrede budskabet ind i finkulturens fundament, så det begyndte at forvitre.
Paul McCartney var også drivkraft bag Anthology-projektet, en flermedial udgivelse, der detaljeret og musikalsk genfortæller historien om The Beatles’ gennembrud, storhed og mere eller mindre frivillige fald. Det materialiserede sig først i form af en videoboks i 1995, siden fulgte tre dobbelt-cd’er med outtakes, pudsigheder og andre samlerobjekter, og så en murstenstung bog, der ved hjælp af interview-mosaikker giver et helhedsbillede, og nu er videoerne så ført teknologisk up-to-date som fem dvd’er. Samtidig er spillefilmen A Hard Day’s Night kommet på dvd. Heldigvis.

De forandrede verden
The Beatles forandrede verden. Punktum og udråbstegn! Den Kolde Krig og de sort-hvide fjendebilleder var, selv med Cuba-krisen nyligt afværget, en naturlig del af livsopfattelsen og eksistensgrundlaget, da The Beatles singlepladedebuterede i efteråret 1962. Det samme var den autoritære far-alene-vide opdragelse, æg måtte kun spises ledsaget af rugbrød, og dobbeltmoral og småborgerlighed bød hinanden op til anstandsdans. Det kan godt være avantgarden spredte ben, men resten af samfundet holdt i både fysisk og åndelig forstand benene samlet. Og i USA herskede der apartheid, både kulturelt og faktisk, uanset, hvor frisindet eliten teede sig med Kennedy-emblemer i knaphullet. Den kuldslåethed, der prægede samfundet, var The Beatles ikke
alene om tø op, men de satte en ny standard for musik, demonstrerede nye måder at forholde sig til voksne på (de svarede igen!) og var med til at gøre teenagere til andet og mere end storforbrugere (men også det) og så skulle det vise sig, at de fik popmusik til at blive til rock, de gjorde konsum til kunst – og kultur. Og omvendt. Læg dertil, at de gjorde en hel modkultur til mainstream. Det sidste fik de ideologiske tærsk for, men var tidligt klar over, at det var The Beatles, man ville huske, når så mange andre godtkøbsrevolutionære var glemt.
Hvordan de gjorde det, de gjorde, ved jeg stadig ikke. Hvorfor de gjorde det? De kunne ikke lade være.
Eller rettere: De tænkte ikke så nøje over det. De gjorde det bare. Og titusinder af musikere fulgte – og følger – deres eksempel.
Nu om dage er det på mode at bilde unge, håbefulde mennesker ind, at man kan designes til succes. Popstars-konceptet er det tydeligste eksempel. Det kan godt være Brian Epstein fik The Beatles til at tage ens jakker og nappaslips på, men han skabte dem ikke. De brød ikke igennem over night, og den mest interessante del af Anthology-sættet er fortællingen om de endnu ikke navngivne beatlers liv og ikke altid lige glade dage på de tyske bierstuben, hvor de trådte deres dansesko på spillejob, der i snit varede fire-fem timer hver aften. Og om vinteren kunne der i varevognen være så koldt, at man kun kunne holde varmen ved at lægge sig tæt ind til hinanden og ryste. Unægtelig et andet billede af vejen til berømmelsen end Popstars, der mest former sig som en kort, uforglemmelig tur på business class durk ind i forglemmeligheden.

Formidabelt live-band
Turnéstrabadserne gjorde The Beatles til et formidabelt live-band – og dvd’erne giver smittende syn for sagen (koncerten på Shea Stadium er og bliver fantastisk). De, der hørte dem i starten, glemte det aldrig. Derfor må det også have været ekstra frustrerende at ende med at spille for fans, hvis skrig og hvin overdøvede musikken. The Beatles blev et dårligere orkester af at spille live, fortæller Ringo Starr. Derfor begyndte man at udforske indspilningsstudiet og dets muligheder, men kom samtidig på for tæt hold af de modsætninger, der havde født gruppen og som endte med at splitte den.
Historien er så kendt som den danske kongerække engang var, og de tre overlevende medlemmer (George Harrison var ikke død på indspilningstidspunktet) gør ikke noget forsøg på at skjule noget, selv om Paul måske er lidt for ivrig efter at betone, hvor meget han altid har holdt af John og Johns sange ...
Dvd’erne mangler, ligesom videoerne i sin tid, måske en tydeligere markering af den samtid, Beatles tog afsæt i og opponerede imod. Lidt for meget tages for givet, og der er tit brugt en lidt for hurtig saks ved klippebordet. Selv om tiden var fortumlet, gjorde Beatles netop en forskel, fordi de ikke lod sig rive alt for meget med. De var selv med til at skabe tiden. Det er stadig medrivende og næsten magisk at overvære. Må tryllestøvet aldrig lægge sig ...

*The Beatles: Anthology. 5dvd. Apple/EMI
*The Beatles: A Hard Day’s Night. Instruktion: Richard Lester. Miramax.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her