Læsetid: 2 min.

Eksperter: Moskéer er ikke terrorreder

Tvivlsomt om organiseret hvervning af islamiske terrorister finder sted i Danmark, mener to eksperter
1. april 2003

Tvivlsomt om organiseret hvervning af islamiske terrorister finder sted
i Danmark, mener to eksperter

Rekruttering
Det er næppe sandsynligt, at det er ledelsen bag moskéen i Brabrand, som har opfordret og hvervet den danske Cuba-fange til at gå i krig mod USA i Afghanistan. Det mener såvel Lars Erslev Andersen, lektor som ekspert i Mellemøsten og terrorisme og Fahmy Almajid, journalist og integrationskonsulent af syrisk herkomst.
»Det mest sandsynlige, der er foregået, er, at der er kommet én udefra for at inspirere og rekruttere, for så at forsvinde igen. Det er dem, jeg kalder for ’talentspejdere’, én, der opsøger miljøer blandt muslimer, hvor man har en ideologi eller retorik, som ligger tæt på f.eks. en Osama bin Laden. Det, han siger, er jo relativt udbredt blandt muslimer, og så vidt også blandt ikke-muslimer, nemlig at USA er ude på at holde muslimerne nede,« siger Lars Erslev Andersen.
Han sammenligner den forvandling, som den danske Cuba-fange tilsyneladende har gennemgået på ret kort tid, fra ’almindelig’, moderat muslim, til yderligtgående ekstremist med den tyske forfatter Thomas Manns klassiker Trolddomsbjerget. Her beskrives et miljø, hvor personerne suges ind i en kultisk proces.
Heller ikke den dansk-syriske journalist, forfatter og integrationskonsulent Fahmy Almajid giver meget for tesen om, at muslimer hverves til terrorisme og hellig krig i danske moskéer. Han mener direkte, at foreningen bag moskéen i Brabrand bør lægge sag an mod Politiken for at insinuere, at stedet kan være en rekrutteringsanstalt for terrorister.
»Hvis det havde været en ganske normal dansk folkekirke, så ville de have lagt sag an. Han (Cuba-fangen red.) kom i den moské og hvad så? Hvis han nu kom i butikscenteret City Vest, er det så ensbetydende med, at nogen i City Vest støtter og opfordrer til terrorisme? Jeg er 100 procent sikker på, at det hele startede i Algeriet, og at det var grupper i Algeriet, som har givet ham forbindelse til et ekstremt miljø i London. Så er han taget dertil og derefter endt i Afghanistan,« mener Fahmy Almajid.

Uformelle netværk
Et andet argument imod idéen om organiseret hvervning af terrorister i Danmark er ifølge Fahmy Almajid, at muslimerne herhjemme er alt for spredte i deres ideologi til forskel fra storbyer som London og Paris. Desuden er Danmark alt for lille et land til at nogen tør vove en sådan fremgangsmåde. Under researchen til sin bog Muslimerne kommer stødte han på radikale miljøer i London, som kendte den senere danske Cuba-fange. De sagde, han havde været i deres moské og var så rejst til Afghanistan. Men da hans undersøgelse drejede sig om Hizb ut-Tahrir, gik Almajid ikke videre med oplysningen.
Lars Erslev Andersen nævner en anden måde, rekrutteringen kan have foregået på: gennem uformelle netværk.
»Det kunne være herboende mennesker, der via bekendtskaber kommer til at kende nogen og så etablerer ét eller andet. Noget sådant har fundet sted i forbindelse med den såkaldte Hamborg-celle, regner man med,« siger Lars Erslev Andersen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her