Læsetid: 7 min.

Film skal ses på dvd

De danske dvd-distributører bliver bedre og bedre til også at sende ældre film ud på dvd, mens især de nye film får en flot behandling på det alsidige digitale medie. Vi bringer her anmeldelser af nogle af de seneste par måneders bedste film på dvd
16. april 2003


(2. sektion)

...og din mor
Alfonso Cuaróns lille, energiske film om to teenagere på biltur med en ældre, sensuel kvinde, har gået sin sejrsgang verden over – også i Danmark, hvor den høstede mange anmelderroser. Det er også en rigtig god film, der både fortæller om de to knægtes udvikling fra drenge til mænd og om det klassedelte land Mexico, der ikke helt har fundet ud af, hvilket ben det skal stå på.
Dvd-udgaven af filmen er forsynet med en del ekstramateriale, men det meste er lavet ud fra et humoristisk synspunkt, hvorfor man ikke bliver stort klogere, bare godt underholdt.
I den dokumentarfilm, der ser bag om ...og din mor, og som tydeligvis er lavet af et menneske med tæt tilknytning til produktionen, bliver det f.eks. sagt om den ene af de to unge skuespillere, Diego Luna, at »filmholdet betalte statisterne for at bede om hans autograf. Han opdagede det aldrig.« Og sådan er tonen hele vejen igennem.
Med på dvd’en er også en kortfilm af instruktørens bror, Carlos, der har skrevet manuskript til ...og din mor. Du skylder mig én er en munter sag om en familie, der er hinanden utro på samme tid i samme hus, hvilket naturligvis giver nogle komplikationer.
Selve filmen, ...og din mor, er forsynet med et lydspor, hvor filmens to unge stjerner, Diego Luna og Gael García Bernal, leverer – i det korte uddrag, jeg orkede at høre – sjofle og overgearede kommentarer til handlingen, hvilket er mildt underholdende, men ikke videre oplysende.
CMC

*...og din mor. Instruktion: Alfonso Cuarón. Manuskript: Carlos Cuarón. Region 2. Scanbox

Fishing with John
Skuespilleren John Lurie ved intet om at fiske, men det holdt ham ikke tilbage fra i 1992 at lave en række tv-programmer, hvor han inviterede venner og kendte med ud på gyngende grund for at få noget på krogen. Lurie fik sit gennembrud i Jim Jarmuschs Stranger than Paradise, og Jarmusch er første gæst i Fishing with John, Luries skødesløse variation over de velkendte natur/dyre-programmer. Den sortklædte metropolmand Jarmusch ser ikke tryg ud ved at forlade Manhattans skyline, men bliver dog til sidst en smule grebet af kampen med en haj på et luksuriøst fiskecruise ud for Long Island.
Luries næste skeptiske gæst, Tom Waits, lægger ud med at blive søsyg på deres eksotiske tur til Jamaica, og siden slæber Lurie Willem Dafoe til isfiskeri i Maine, Matt Dillon gennem Costa Ricas jungler og Dennis Hopper med til Thailand.
Man kunne have håbet på indholdsrige samtaler under fiskeriets obligatoriske ventetid, men Lurie forsøger ikke at drive sine gæster til at sige noget, og de fleste vælger at indvie os i forbløffende lidt. Konceptet er dog tilpas crazy til, at man gerne investerer en halv time pr. afsnit i at nyde synet af det kendte persongalleri på udebane i selskab med coole Lurie.
Men det er ikke overraskende, at Lurie ikke fik en Jamie Oliver-franchise ud af tv-ideen og i stedet gik tilbage til skuespillet og musikken. Lurie har lavet et kommentarspor, og dvd’en indeholder også en musikvideo med nummeret Big Heart af Lurie og hans New York-band, The Lounge Lizards. novrup

*Fishing With John. Region 1. Criterion Collection

Mulholland Drive
Der var mange, som ikke helt kunne greje handlingen i David Lynchs seneste film, den forunderligt fængende Mulholland Drive. Til dem er der hjælp at hente i ekstramaterialet på dvd-udgaven af filmen – eller i hvert fald en slags hjælp.
Mulholland Drive, der vistnok handler om en ung pige, som ankommer til Hollywood fuld af drømme og håb for fremtiden, men må sande, at intet er, som hun havde håbet på, udfolder sig som lige dele malerisk thriller og uudgrundeligt mareridt. Det er en rigtig David Lynch-film i stilen fra Twin Peaks, Blue Velvet og Lost Highway.
Hjælpen til at hitte rede i handlingen består af 10 gode råd fra hr. Lynch selv til, hvor i filmen man skal lede efter yderligere »nøgler til at lukke mysteriet op.« De indlagte spor er bare ikke særligt oplagte. Men mystik er selvfølgelig også en af attraktionerne i Lynchs suggestive univers.
Ud over filmen og de 10 sparsomme hints er der desværre ikke meget ekstramateriale at finde på dvd’en, hvilket man godt kan ærgre sig over. Det begrænser sig til et par intetsigende og ultrakorte interviews med hovedrolleindehaverne, deriblandt dejlige Naomi Watts og instruktøren selv, som forklarer, hvorfor L.A.-vejen Mulholland Drive har lagt navn til filmen: »Vejen bugter sig rundt, og den ender på en bakke, hvor man kan se ud over hele L.A.. Der er meget mørkt om aftenen. Det er en slags drømmevej.« CMC

*Mulholland Drive. Instruktion og Manuskript: David Lynch. Region 2. Scanbox

The Killers
Film noirens Citizen Kane, Robert Siodmaks klassiske film noir The Killers fra 1946, er pga. sin opfindsomme fortællestruktur, hvor en død mands liv gradvis optrevles, tit blevet sammenlignet med Orson Welles’ fem år ældre mesterværk. The Killers bygger på en novelle af Ernest Hemingway, hvor en mand ikke flygter fra to lejemordere, men frivilligt vælger døden. Vi vil selvfølgelig vide hvorfor, og Siodmaks filmatisering giver os gennem en række vidneudsagn den dramatiske forhistorie med Burt Lancaster som bokseren The Swede, der indfanges af Ava Gardners forførende femme fatale i en udspekuleret ’hvem snører hvem’-kuphistorie.
På Criterion Collections eksemplariske dobbelt-dvd kan man se Siodmaks stemningsfulde skyggebilleder og sammenligne med Don Siegels mere hårdkogte version af novellen fra 1964 og som en super sjældenhed sågar en 19 minutter lang skolefilm-version af Andrej Tarkovskij fra Rusland 1956. Blandt det omfangsrige bonusmateriale kan man blandt andet få læst novellen højt, få mere at vide om film noir i Paul Schraders essay om den amerikanske efterkrigsgenre eller høre en radioudgave af historien fra 1949, der også har Burt Lancaster i hovedrollen.
Man får tre spændende film og et helt lille univers at gå på opdagelse i, og det kan bestemt anbefales at sætte en weekend af til at få det hele med. novrup

*The Killers. Region 1. Criterion Collection.

Signs
M. Night Shyamalan er først og fremmest en filmbegejstret fanboy, der har fået lov til at lave film. Og det er ikke mindst begejstringen og referencerne til andre film – denne gang Fuglene, Night of the Living Dead og De stjålne kroppe – som farver Signs, instruktørens fjerde film efter succeser som Den 6. sans og Unbreakable og endnu et originalt take på en hæderkronet genre, denne gang alien-gyser og scifi-film.
Kort fortalt handler Signs om en farmerfamilie, som en morgen finder en gigantisk korncirkel i deres majsmark og efterfølgende oplever mystiske ting, som tyder på, at der er aliens i nabolaget.
At Shyamalan, ligesom Sam Mendes, er en velovervejet herre, der gennemarbejder sine historier og filmenes visuelle udseende i mindste detalje inden optagelserne, fremgår med al mulig tydelighed af den timelange dokumentarfilm, som følger med dvd-udgaven af Signs og belyser dens tilblivelse fra start til slut.
»Jeg har altid været fascineret af korncirkler og deres storhed, skønhed og mystik,« siger Shyamalan om baggrunden for filmen, hvis titel hentyder til både fysiske tegn som netop korncirkler, men også tro og tegn oppefra. Er der en gud, spørger filmen blandt andet. CMC

*Signs. Instruktion og manuskript: M. Night Shyamalan. Region 2. Buena Vista

Vejen til Perdition
Den britiske instruktør Sam Mendes, som dissekerede amerikansk middelklasse til en Oscar i American Beauty, puster nyt liv i gangsterfilmen med et intenst og velspillet drama om det ikke altid uproblematiske forhold mellem fædre og sønner. Tom Hanks, Paul Newman og Jude Law spiller hovedrollerne i Vejen til Perdition, og sammen med den nys afdøde filmfotograf – og posthume Oscarvinder – Conrad L. Hall har Mendes lavet en stemningsfuld film fuld af smukke billeder, der viser 1930’ernes amerikanske provins fra sin mest dystre, men også pittoreske side.
Ekstramaterialet byder på en dokumentar, hvor alle klapper hinanden på ryggen, og hvor det mest interessante er afsnittet med fokus på filmens billedside. Men dvd’ens højdepunkter er instruktørens kommentarspor og de fraklippede scener, som også kommenteres af Mendes, og som giver en god forståelse for, hvordan en films rytme og tempo opnås i klipperummet.
Mendes er en meget reflekteret og intelligent herre, og der er en tydelig vision bag alt, hvad han laver. Og i sine kommentarer er han i stand til på fortrinlig vis at formidle sin vision videre. CMC

*Vejen til Perdition. Instruktion: Sam Mendes. Manuskript: David Self. Region 2. SF-Film

Project Greenlight
Glem alt om lalleglade bag kameraet-programmer, hvor alle roser alle og aldrig har haft det sjovere i deres liv end under indspilningen af netop denne film.
Matt Damon, Ben Affleck og producenten Chris Moores initiativ Project Greenlight giver lejlighed til at følge en film blive til, fra idé til premiere, og her er der som i virkeligheden masser af skænderier, stress og sure miner undervejs.
Project Greenlight blev lanceret som en manuskriptkonkurrence på nettet med en mio. dollars udlovet af Miramax til at realisere det vindende projekt. 10.000 håbefulde amatører deltog, 10 manuskripter kom med til de intense jurymøder, og endelig blev Pete Jones kåret som vinder med den irskkatolske opvæksthistorie Stolen Summer.
Den benhårde udvælgelsesproces og den efterfølgende produktion af vinderfilmen blev dokumenteret i en tv-serie, som både tager os med til juryens interne møder og senere lytter med på de hårde budgetforhandlinger og følger de mange konflikter og kompromiser. Vi er med, efterhånden som problemerne skal tackles, og det fire dvd-store bokssæt giver med den samlede tv-serie, den færdige film og mange timers bonusmateriale et både lærerigt og underholdende indblik i de konkrete arbejdsforhold som debuterende lavbudget-instruktør over there.
Det er nok sundt for de 9.999 andre at se, at det ikke kun er et lækkert limo-liv med galla og glamour. Og det fremgår tydeligt, at det ikke er let at lave en god film.
novrup

*Project Greenlight. Region 1. www.projectgreenlight.com

FAKTA
Dvd
*De fleste af de omtalte region 2-titler kan købes hos enhver velassorteret dvd-forhandler, mens region 1-titlerne blandt andet kan bestilles på www.dvdepot.com

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her