Læsetid: 3 min.

Hva’ så der Holger K.

MF Holger og MC Clemens mødtes til protest mod Irakkrigen foran Storkespringvandet i København, hvor forbipasserende også fik autografer
8. april 2003

På Strøget
Netop som den tidligere forynger af SF, Christine Antorini, havde meddelt sit nyslåede medlemsskab af Socialdemokraterne, foretog SF’s partiformand Holger K. Nielsen sig noget uventet: Han stillede op sammen med MC Clemens foran Storkespringvandet på Københavns Amagertorv og indgik derved en usædvanlig koalition hen over generationerne med den populære, 23-årige rapper og sangskriver.
Sandelig noget andet, end da Poul Nyrup gik i samarbejde med Keld og Hilda Heick. De to mænd i hver sin ende af alderen stillede op, skulder ved skulder, under devisen, »Kæmp for fred«, som var titlen på den cd, de uddelte gratis til de forbipasserende. Et non-profit foretagende. Det, der forenede dem, var en fælles protest mod krigen i Irak.
Jeg så det hele fra den McDonald’s, der ligger lige overfor, på hjørnet ved Illum.
Der var ikke noget stort opløb, men arrangementet havde jo heller ikke været annonceret. Man kunne se, at der stod »Nej!« på nogle skilte på stænger, der stak op fra den skare, der havde samlet sig om Holger K. og Clemens.

Ikke publicity
Oppe på selve storkene var der et banner med teksten, »Bevar Christiania«, og et par Christiania-cykler stod parkeret. Banneret var holdt i gult og rødt, præcis som McDonalds farver, og således var der flere ting, der gik op i en højere enhed. Foran Colors of Benetton-butikken på hjørnet til Købmagergade holdt en lille vogn med et påsketilbud om abonnement på Politiken.
Storkspringvandet.... det var jo her, hippierne i sin tid dansede barfodsdans i bassinet, og Cæsar sang sin Alibali Bi-sang. Nej, ikke den Cæsar, men protestsangeren af samme navn. Siden blev der mere stille om protesterne, men nu var det, som om de var genopstået.
Den gratis cd, indrappet i rekordfart af Clemens, lå i stabler på et interimistisk bord, og adskillige frivillige uddelere stak skiverne i hånden på de forbipasserende strøggængerne. De allerfleste var glade for gaven, men nogle værgede for sig, måske i den tro, at det var endnu et fremstød for Scientology. Det var det jo ikke, og adskillige fans benyttede lejligheden til at få en snak med Holger K. og Clemens, der ustandseligt måtte skrive autografer.
Skaren voksede ikke i størrelse, men der var løbende udskiftning i den – bortset fra hovedpersonerne og dem fra pladeselskabet og Christiania... SF’s partiformand måtte finde sig i, at der nok var lidt mere opmærksomhed omkring rapsangeren, men det gjorde han uden tvivl gerne. Det drejede sig jo ikke om publicity, men om noget mere alvorligt.
Af pressemeddelelsen fra SF fremgik, at også Marie Carmen Koppel – vi undlader (næsten) den med MC Koppel – var med i projektet, men hvis man havde håbet på et live-nummer på torvet, tog man fejl. Til gengæld var 3.000 eksemplarer i løbet af en halv time reduceret til 500.

Himlen bløder
Deres udsendte rejste sig fra McDonald’s og gik nærmere – tids nok til at høre MC Clemens sige til et par pressefolk med skarpladte blokke:
»Jeg sætter mit kryds, hvor jeg har lyst på valgdagen, som de politiske vinde blæser.« Hvilket næppe skulle tolkes a la vejrhane, men nok derhen, at han ville stå frit og ikke nødvendigvis stemte på SF, selv om han havde indgået et samarbejde, men at det heller ikke var udelukket.
Men hvordan var ideen opstået og samarbejdet kommet i stand?
»Jo,« sagde Clemens til Information, »da krigen brød ud, sad jeg i mine forældres sommerhus i Højer og så den mest fantastiske solnedgang. I den sang, jeg skrev, blev det til det med ’himlen bløder’, og da jeg havde skrevet den, gik et større fodarbejde i gang for at få den ud. Vi gik til Ekstra Bladet, som godt ville give nogle penge, men da SF også gerne ville give penge og Christiania også gik med, blev kampagnen så politisk, at Ekstra Bladet ikke ville være med. Selv ser jeg det som noget tværpolitisk. Takket være fodarbejdet blev pladen produceret på en uge, hvilket er helt usædvanligt.«
– Men hvorfor er det så, man ikke rapper sangen ud – live – fra Amagertorv?
»Vi spurgte politiet, men fik at vide, at vi ikke måtte spille musik. Så faktisk bryder vi loven lige nu,« siger Clemens og hentyder til, at pladen høres i baggrunden:
...Er det sådan vi slipper af med Saddam Hussein/Kan verdens problemer løses med en kugleregn?...

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her