Læsetid: 4 min.

Fra Israels Jenin til USA’s Bagdad

Amerikanerne har studeret Israels erfaringer, men kan de undgå faldgruberne i Bagdad?
3. april 2003

Lærestykke
TEL AVIV – Meget tyder på, at den amerikanske hær i forberedelserne af slaget om Bagdad har skævet kraftigt til de israelske erfaringer fra Jenin på Vestbredden fra april sidste år. Den lille palæstinensiske by kom på avisforsiderne, da Israel invaderede den stedlige flygtningelejr for at rydde ud i militante grupper og som resultat påførte den civile lokalbefolkning både tab af menneskeliv og omfattende fysiske ødelæggelser.
Ikke desto mindre har man konsulteret israelske eksperter for at høste israelske erfaringer i krigsførelse i tæt bebyggede områder, og ser også ud til at ville tage den ny viden i anvendelse. Således fungerede Martin van Creveld, som er professor i militærhistorie og strategi ved Det Hebraiske Universitet i Jerusalem, kort før krigen som instruktør for marineenheder i Camp Lejeune i North Carolina. Her drøftede man ifølge israelske kilder begivenhederne i Jenin i enkeltheder, ligesom van Creveld gjorde rede for den israelske brug af den gigantiske D9 bulldozer.
Da man i Jenin konstaterede, at flygtningelejrens gader var for smalle til kampvogne, indforskrev man de pansrede bulldozere, som under operationen opfyldte to formål. Dels sørgede de for at skaffe kampvognene plads ved at rydde bygninger bort, dels lettede de husundersøgelser i lejren ved at fjerne mistænkelige bygningers facader, så man lettere kunne trænge ind eller udefra se hvad de gemte.
»Krigen i Irak begynder at få visse træk til fælles med Israels kamp mod palæstinenserne, så det er en meget sandsynlig konsekvens at sådanne metoder kommer i brug,« mener Zeev Schiff, som er militæranalytiker ved dagbladet Haaretz.
»Som her har man i Irak set den første selvmordsbomber ligesom soldater gemmer sig i civilbefolkningen. Når en hær er i krig gør den alt for at beskytte sine egne soldater. Det var hvad man gjorde i Jenin, og det er hvad amerikanerne vil gøre når de går ind i Bagdad.«
D9 produceres i USA til civile formål, og det israelske forsvar ombygger dem selv med panserværn. Denne teknik har amerikanerne taget til sig efter israelsk model, og tydeligvis med henblik på indsættelse af bulldozerne i Irak.
En anden fremtrædende israelsk militæranalytiker, Martin Sherman fra Herzliya Instituttet for Politik og Strategi, er en kende skeptisk.
»Man kan ikke uden videre sammenligne flygtningelejren i Jenin, som er et meget lille område, med millionbyen Bagdad. Men når det er sagt, anser jeg det også for sandsynligt at amerikanerne vil tage lignende metoder i brug i mindre områder af byen, hvor det kunne være nødvendigt, og det lyder rimeligt at de har lært noget af Israel. Det er sket før,« siger han.
Ifølge Sherman ligger forskellen også i, at den israelsk-palæstinensiske konflikt er to folks strid om et stykke jord, mens Irak-krigen er en fremmed invasion med det formål at afsætte et regime.
»Både her og der kommer der en dag efter krigen, men i Irak er det vigtigere at undgå menneskelige tragedier som i Jenin fordi man skal bygge på et venskab med den samme lokalbefolkning for at etablere et stabilt styre bagefter. Derfor er den militære situation i sig selv mindre væsentlig, men af stor betydning for hvad der kommer bagefter.«

Saddams Berlin
»Der er lidt barnligt at sammenligne Jenin med Bagdad,« fortsætter Zeev Schiff.
»Størrelsesforholdet er slet ikke det samme, og jeg forsikrer dig om, at vi var engle i Jenin i forhold til hvad der kan komme til at ske i Bagdad. Det er ikke skak, de spiller, det er krig, og krig koster menneskeliv. Somme tider mange menneskeliv.«
Han ser tirsdagens angreb på Den Republikanske Garde udenfor Bagdad som et tydeligt forvarsel på omfanget af, hvad der er ved at ske. Dette overbeviser ham om, at metoderne, som vil blive taget i brug, også kommer til at ligne de israelske meget.
»Jeg tror også, det er rigtigt at de har lært noget af os, men det er mest nogle tekniske ting som brugen af bulldozere, for det meste ved de i forvejen,« siger han videre.
»Men hvor meget det kommer til at ligne Jenin er først og fremmest op til Saddam Hussein. Hvis han beslutter at gøre dette til sit Berlin ved at blive i sin bunker til det allersidste i stedet for at stikke af, ligesom Hitler gjorde i 1945, så bliver det en blodig affære.«
Zeev Schiff håber på, at amerikanerne vil bruge læren fra Jenin til at undgå israelernes åbenlyse fejltagelser.
»Vi var alt for tøvende med hensyn til brug af helikopterstøtte, og det kom til at koste liv på begge sider,« siger han.
»Så hvis amerikanerne fra starten er mere konsekvente i brugen af ildkraft, er der chancer for at de slipper bedre fra det. Hvis ikke ender de i det samme rod med brug af bulldozere og så videre, så jeg håber da trods alt, at de har lært noget af Israel.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her