Læsetid: 2 min.

Jens’er i krig fyrer løs mod Jensby

Konstabler, der deltager i Irak-krigen, beskylder regeringen for at nægte soldaterne de demokratiske rettigheder, de er sendt til Golfen for at genindføre
12. april 2003

De danske konstabler, der på Olfert Fischer og ubåden Sælen deltager direkte i krigen mod Irak, retter nu en hård kritik mod regeringen.
Søværnets soldater anklager regeringen for dobbelt-moral, fordi konstablerne i en årrække er blevet nægtet den fundamentale ret til at forhandle om egen løn og arbejdsvilkår.
»Det er da fandens, at vi bliver sendt derned for at kæmpe for grundlæggende rettigheder og demokrati, og så må vi samtidig finde os i
ikke selv at have de rettigheder her i Danmark,« siger formand for Søværnets Konstabelforening, Vagn Munkholm, til Information.
Soldaternes kritik retter sig først og fremmest mod forsvarsminister Svend Aage Jensby (V) og finansminister Thor Pedersen (V).
Begge ministre bliver beskyldt for at sidde med hænderne i skødet til trods for, at en højesteretsdom allerede har givet konstablerne ret i, at de opfylder kravene til selv at forhandle om arbejdsvilkår og løn.

Direkte i spjældet
»Det er fuldstændig paradoksalt, især i disse tider, at vi ikke engang kan forhandle om vores egen løn. Samtidig er vi underlagt den militære straffelov, så vi kan ikke engang aktionere eller strejke, for så ryger vi direkte i spjældet,« siger fællestillidsmand Jens Godsk Jørgensen fra Flådestation Frederikshavn til Information.
Han står bag en henvendelse til regeringens ministre, hvor han anklager regeringen for af ren bekvemmelighed at nægte soldaterne deres rettigheder.
Politikerne taler med store ord om demokrati, frihed og retfærdighed, men nægter samtidig loyale soldater samme rettigheder, siger Jens Godsk Jørgensen fra flådestationen i Frederikshavn.

Lederne bestemmer
Der findes ca. 1.500 konstabler inden for Søværnet.
Søværnets konstabler har ingen indflydelse på deres egne arbejdsbetingelser, fordi fagforbundet Søværnets Konstabelforening ikke er godkendt til at forhandle med staten. I stedet må konstablerne finde sig i, at deres interesser bliver varetaget af Centralforeningen for Stampersonel (CS), der organiserer Søværnets ledere.
Den model giver utilfredsstillende arbejdsbetingelser for konstablerne, mener formand Vagn Munkholm:
»Vi arbejder under fantastisk specielle omstændigheder, hvor vi skifter arbejdsplads – fra skib til skib – hele tiden, rejser rundt i verden, og også arbejder på land. Derfor er det et problem, at vi er underlagt et fagforbund, der ikke har kendskab til vores arbejde,« siger han.

Højesteretsdom
Formanden for Søværnets Konstabelforening nævner som eksempel, at indførelsen af Ny Løn giver problemer.
Her ønsker konstablerne, at sejllads på havet altid udløser efterfølgende fridage. Men dette krav har konstablerne ikke kunne få igennem i Centralforeningen for Stampersonel.
En højesteretsdom fra januar 2002, der giver konstablerne ret i, at de opfylder kravene til at få en fagforening, har ikke hjulpet Søværnets soldater.
Centralforeningen for Stampersonel afviser nemlig at slippe konstablerne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Hej Information.
Jeg faldt lige over denne artikel fra 2003. Interessant og fremsynet af jer at skrive om den sag allerede dengang.
Siden er forholdene kun blevet forværret for konstabelgruppen i Søværnet. Især efter indførelse af "Nyløn".
Vore mellemledere skovler tillæg til sig på bekostning af konstabelgruppen. Samtidigt med at forhandlingsresultater hemligholdes og forplumres så der ikke er gennemsigtighed.
Arbejdsforholdene er også forværret. På selv de nyeste enheder i søværnet stuves konstabelgruppen sammen som på Titanics tid. På trods af ministerens ord om det modsatte.
Ikke engang det faktum at konstablerne flygter ud af søværnet får ledere eller politikere op af stolen. Uanset at Søværnets Konstabelforening i årevis har råbt "vagt i gevær". Holdningen er uændret: "Det går fantastisk!" - dette uagtet at søværnet har måtte henlægge mange skibe grundet personelmangel - og tendensen fortsætter.
Ledelsen "tør" ikke blande sig i faglig organisation, og meddele politikerne at det er et altafgørende problem, at konstabler ikke har indflydelse på egen løn og arbejdsvilkår, men er hensat til at lade sig organisere i deres lederes fagforening. (På trods af regeringens postulat om frit fagforeningsvalg!) Og det eneste konstablerne får ud af det er et girokort så de selv financierer deres egen undergang.
Uagtet at hærens konstabler har deres egen forhandlingsret, vil finansministeriet ikke lade søværnets konstabler forhandle egne vilkår. Besynderligt!
Mvh
Jens