Læsetid: 3 min.

Jernlady med ansvar for sars-kampen

Wu Yi er blevet øverstbefalende i krigen mod sars, der truer fremtiden for Kinas præsident og og den fjerde generation af kinesiske ledere
29. april 2003

Portræt
BEIJING – Hun bliver kaldt den kinesiske ’jernlady’, en kvinde med autoritet som forstår at sætte sig i respekt. De udlændinge, som har haft fornøjelsen af at forhandle med hende, da hun havde ansvaret for handelsaftaler, betegner hende som direkte ’uforskammet’.
Kineserne selv har døbt hende lao guniang, den ’gamle pige’, fordi hun i en alder af 64 år aldrig har været gift, officielt fordi hun har valgt at vie sit liv til det kommunistiske parti og Kina.

Trusler
Wu Yi er den højstplacerede kvinde i kinesisk politik, medlem af politbureauet og viceministerpræsident og har lige fået overdraget ansvaret for en sag af allerstørste vigtighed: at redde Kina og partiet fra sars.
Hun blev lørdag udnævnt til sundhedsminister efter Zhang Wenkang, som blev sat fra posten en uge tidligere for at have holdt sandheden om omfanget af epidemien i hovedstaden skjult.
Valget af en minister, som ellers er blevet negligeret, til denne ’tunge’ opgave er endnu et tegn på, hvor alvorligt man betragter sars-krisen.
Denne affære har alle ingredienserne til en politisk krise for det kommunistiske regime, selv om det på nuværende tidspunkt er svært at forudsige konsekvenserne på lang sigt. Det er ilddåben for det nye hold ledere, præ-sident Hu Jintao og ministerpræsident Wen Jiabao, som har siddet ved roret i kun seks uger, og hver eneste af deres bevægelser bliver overvåget af den afgåede præsident Jiang Zemin og hans politiske fæller.
At starte ud med en epidemi, som vækker opskræmmelse i hele verden, lammer den kinesiske hovedstad og giver anstød til de første politiske syndebukke siden massakren på den Himmelske Freds Plads i 1989, er en balancegang.

Selvkritik
Mange kinesere mener, at det magtspil og den rivalisering, som foregår i kulisserne, kan få gang i sagerne til fordel for epidemien.
Da sundhedsministeren samt Beijings borgmester i sidste uge blev fjernet fra deres poster var der stor overraskelse over, at hovedstadens nummer et, partiformand i Beijing, Liu Qi blev fældet på simpel ’selvkritik’.
Forklaringen er, at han som medlem af politbureauet og fra Shanghai har tætte bånd til Jiang Zemin, som stadig er formand for den centrale militærkommission og dermed har bevaret en afgørende indflydelse.
Jiang Zemin og hans beskytter vicepræsident Zeng Qihong har ikke udtalt sig siden starten af krisen, og først i lørdags brød den tidligere præsident tavsheden.
Udenlandske kommentatorer sammenligner med Tjernobyl-katastrofen i 1986, kort tid efter at Gorbatjov kom til magten, og som var en form for accelerator af perestrojkaen og Sovjetunionens sammenbrud.
I begge tilfælde har udgangspunktet været en løgn. For øjeblikket oplever vi en relativ åbenhed, når det drejer sig om sars, som primært skyldes et pres fra udlandet. Det er ikke ligefrem den form for pressefrihed, som ønskes af systemkritikerne, som har lanceret en petition på internettet.

Frygt
Regnskabets time er endnu ikke oprundet, mens kampen mod sars knap er begyndt.
Men i Beijing er alle klar over, at sars-krisen kommer til at veje tungt politisk set. Hvis epidemien breder sig yderligere og truer den sociale stabilitet, så trues fremtiden for Hu Jintao og den fjerde generation af kinesiske ledere.
Hvis til gengæld det lykkedes Wu Yi og regeringen at bekæmpe epidemien og begrænse de økonomiske og sociale skader, så kan det nye hold konsolidere dets magt tidligere end forventet.

© Libération og Information

*Oversat af Runa Trosborg

FAKTA
Wu Yi:
64 år. Den højstplacerede kvinde i kinesisk politik. Blev i lørdags udnævnt til sundhedsminister og har lige fået overdraget ansvaret for kampen mod SARS.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her