Læsetid: 3 min.

Kabel-tv viser flaget

To af USA’s mest populære kabel-tv-stationer har øget seertallet med deres kliniske og patriotiske fremstilling af krigen
7. april 2003

MEDIEKRIGEN
Den 13. december 1981 trak alle studieværter på polsk tv i militær uniform. Polens væbnede styrker havde gennemført et kup. Tv var blevet overtaget af militæret.
Noget lignende skete på amerikansk tv natten til den 21. marts, da USA og Storbritannien iværksatte et luftbombardement mod Bagdad. Ingen amerikanske tv-værter iklædte sig naturligvis en uniform – bortset fra overofficerer i Pentagon og i Qatar. Men på populære kabel-tv-stationer som Fox Tv og MSNBC var man tæt på. Her indkaldte man en hel garnison af pensionerede amerikanske oberster og generaler til at følge krigen med landkort af Irak, virtuelle billeder af fronten, sattelitbilleder af bombemål og tv-billeder af alt det dødbringende udstyr, som den imponerende amerikanske krigsmaskine byder på nu om dage.

Klinisk krig
Studieværterne begyndte at bruge en militaristisk jargon, som man normalt kun hører på officersskoler. De medrejsende journalister fra Fox Tv sagde ’vi’, når de skulle rapporterer hjem. MSNBC – der ejes af Microsoft og General Electric – lavede jævnligt indslag med en kvindelig vært, der priste enkelte soldaters dyd og inviterede familiemedlemmer og venner til at deltage i seancen.
Civile ofre har i de forløbne to ugers krig været et tabu-ord på de to tv-kanaler. Hele verden ser billeder af de tragiske konsekvenser af bomber, klyngebomber og artilleri.
Men disse historier bliver næsten mørklagt på MSNBC og Fox Tv. Man ser ingen billeder fra markedspladsen i Bagdad eller fra hospitalet i den lille by Hilla, hvor klyngebomber dræbte snesevis af civile og sårede flere hundrede.
De to tv-stationers seere oplever krig som noget klinisk, hvor ingen andre end amerikanske og britiske soldater mister livet – og det sidste går studieværterne eksklusivt op i.
Specielt Fox Tv er blevet forvandlet til Bush-regeringens og Pentagons propagandainstrument og det i en sådan grad, at nykonservative intellektuelle, interviewet på talkshows, nogle gange føler sig nødsaget til at neddæmpe studieværternes bombastiske udtalelser.
»Regeringen gør virkelig alt for at sige sandheden,« fastslog studievært Brian Kilmeade. Nykonservative kommentator Bill Kristol rettede ham: »Nuvel, lad os sige, at sandheden for tiden begunstiger regeringen.«
Da præsident George W. Bush afsluttede en tale torsdag til marineinfanterister i Camp Lejeune North Carolina med feltråbet ’Semper Fi!’ (altid trofast) og billedet skiftede tilbage til studiet, gentog Fox-speakeren ’Semper Fi!’

Succesfuld krig
Efter udenrigsminister Colin Powell pressekonference i Bruxelles torsdag om FN’s rolle i et fremtidigt Irak, havde Fox News’ studievært følgende kommentar. »Kan De forestille Dem! Alle de lande i Europa – Frankrig og Tyskland – der var imod krigen – vil nu have FN involveret. Hvor tør de kræve det af Powell?«
Da talkshow-vært Sean Hannity torsdag aften interviewede stabschefen for det værnsfælles kontor, general Richard Myers, startede han med at sige: »Menneskeheden har aldrig set en så succesfuld krig gennem hele sin historie.«
Senere i programmet viftede Hannity med et amerikansk flag, mens han harcellerede mod en ældre kvindelig fredsaktivist fra San Francisco, hvis fremtræden gav associationer om en hippie fra Vietnam-demonstrationerne.
En af Fox Tv’s medrejsende reportere i Irak er tidligere præsident Ronald Reagans militære rådgiver Oliver North, en uddannet marineinfanterist. Den stærkt konservative North virker ofte mere gung-ho om krigen end de soldater, som han priser gang på gang for heltemod. Fox Tv’s seertal er gået til himmels under krigen og overstiger CNN’s i USA. MSNBC følger som nummer tre blandt USA’s kabel-nyhedsstationer.

*Læs mere om mediekrigen på hjemmesiden tema.information.dk/mediekrigen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her