Læsetid: 2 min.

Klip

25. april 2003


(2. sektion)

*Sorgarbejde Spike Lees seneste film, 25th Hour, der har dansk premiere i dag, foregår i New York og er den første spillefilm, der viser billeder fra Ground Zero. I et interview med det britiske filmmagasin Sight & Sound fortæller Lee, at 11. september ikke var sket, da David Benioff skrev sit manuskript, men at Lee besluttede sig for at inkorporere hændelsen, da det skete. »Vi var ikke interesseret i, at det skulle se påklistret ud – det skulle være ubesværet, men samtidig respektfuldt over for de mennesker, som blev myrdet, og de pårørende, som blev ladt tilbage. Så vi besluttede at bruge musikken, locations, dialog og visuelle referencer til at genskabe New York og Amerikas post-11. september-sindsstemning.«
I samme nummer af Sight & Sound forklarer Edward Norton, der spiller hovedrollen i 25th Hour som en narkohandler på vej i spjældet, hvordan 11. september og filmen følelsesmæssigt hænger sammen: »Vi var i færd med at lave en melankolsk og trist film, og det virkede absurd at lade, som om 9/11 ikke var sket. Hvis man bor i New York, så har det stadig en følelsesmæssig eftervirkning – det er en by, som sørger – og 25th Hour handler om karakterer, som oplever at miste.«

*Festivaljury I onsdags blev det annonceret, hvilke film der skal deltage i årets filmræs i Cannes, og i slutningen af sidste uge kom det frem, hvem der skal sidde i den ni mand store hovedkonkurrencejury. Den franske instruktør Patrice Chéreau er præsident, og han får blandt andet selskab af sin amerikanske kollega Steven Soderbergh, skuespillerinden Meg Ryan, den bosniske instruktør Danis Tanovich, der for et par år siden vandt en pris i Cannes for sin debutfilm, No Man’s Land, de to franske skuespillere Jean Rochefort og Karin Viard og Bollywood-stjernen Aishwarya Rai. Festivalen begynder den 14. maj. Mere på www.festival-cannes.fr.

*Fellini 20 spillefilm, tre kortfilm og en række tv-reklamefilm af Federico Fellini vil blive vist på filmfestivalen i Cannes i år. Men det er ikke kun med filmvisninger, at festivalen hylder den store italienske instruktør, der døde for nøjagtig 10 år siden. En række af Fellinis venner og slægtninger vil deltage i diskussioner og seminarer om instruktøren, og der er annonceret flere bogudgivelser med Fellini som emne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her