Læsetid: 2 min.

Komiteer under anklage

23. april 2003


*Der mangler kritiske røster i de videnskabsetiske komiteer, når medicin skal afprøves på forsøgspersoner. I stedet tager komiteerne for stort hensyn til forskernes behov for at skrive lægefaglige artikler, der kan bane vej for karrieren. Det mener Vilhelm Topsøe, tidligere konservativt medlem af Borgerrepræsentationen, og Gunna Starck (foto), tidligere VS-borgmester, på baggrund af mere end fem års arbejde i den videnskabsetiske komite for København og Frederiksberg.

Godkendt
Godkendt trods advarsler
*Træthed, apati, personlighedsforstyrrelser, aggressivitet, unormal gang, taleforstyrrelser, hukommelsesproblemer, hallucinationer, humørsvingninger, forøget mundvand, menstruationsforstyrrelser.
Hvor meget skal man stå model til, hvis man er overvægtig og gerne vil tabe et par kg? For et flertal i den københavnske videnskabsetiske komite var der i efteråret 2000 ingen tvivl: På trods af risiko for alle de ovennævnte bivirkninger fik medicinalfirmaet Jannsen-Cilag godkendt et forsøg, hvor 148 overvægtige danskere skulle teste firmaets epilepsi-tabletter Topiramat for at se, om de også kunne anvendes som slankemiddel.
Topiramat-tabletterne skulle testes samtidigt i flere lande. I Danmark indsendte professor Arne Astrup og læge Søren Toubro fra Forskningsinstitut for Human Ernæring ved Landbohøjskolen en ansøgning til den københavnske videnskabsetiske komite.
Som det eneste medlem protesterede Gunna Starck mod forsøget, som hun fandt »dybt uetisk«.
Derfor nedlagde hun veto, hvorefter sagen blev behandlet i den Centrale Videnskabsetiske Komite (CVK), der fungerer som ankeinstans for de syv lokale komiteer. Ingen i CVK havde betænkeligheder ved at give grønt lys.
I foråret 2002, dvs. halvvejs i testen, blev det verdensomspændende forsøg afbrudt. Men det var ikke det videnskabsetiske komitesystem, der skal beskytte forsøgspersoner, som trak i håndbremsen – men derimod Jannsen-Cilag.
Der var registreret for mange bivirkninger, bl.a. fik en dansk forsøgsperson ødelagt sin lever, så Jannsen-Cilag ville fremover forsøge sig med den halve dosis.
»Det er skandaløst, at komiteen kunne godkende noget, der viser sig at være akkurat lige så farligt, som jeg advarede om,« siger Gunna Starck.
Hendes kritik stopper dog ikke her:
»Komiteen får orientering fra firmaet om de farlige bivirkninger. Men der sker intet, så det er firmaet selv, der senere stopper forsøget. Det er helt ude i hampen at udsætte folk for farlige bivirkninger, fordi medicinalindustrien håber på at finde et mirakelmiddel, der kan gøre folk slanke, uden de behøver at spise mindre.«ud

Officielt
Før du beslutter dig ...
*»I hvert enkelt tilfælde vurderer komiteen nøje, hvilken risiko og eventuel nytteværdi et forsøg kan indebære for forsøgspersonerne. Hvis et forsøg på nogen måde er uforsvarligt at gennemføre, bliver det ikke godkendt.«
»Komitesystemets primære opgave er at sikre beskyttelsen af forsøgspersoner, der deltager i sundhedsvidenskabelige forsøg, samtidig med at der skabes mulighed for udvikling af ny. værdifuld viden.«
»Lægpersonerne skal sikre, at almindelige menneskers synspunkter bliver tilgodeset, når man vurderer det etisk forsvarlige i forsøget.«

Uddrag af folderen »Før du beslutter dig«, som udleveres til potentielle forsøgspersonerud

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu