Læsetid: 2 min.

Krigen om Irak

11. april 2003


Irak
*Lovløsheden hersker i Irak, plyndringer er blevet hverdag, og selv nødhjælpsorganisationernes varelagre bliver røvet. Pentagon mener ikke, at det er deres vigtigste opgave at opretholde lov og orden. I dag mødes anti-krigsaksen bestående af Tyskland, Frankrig og Rusland. En russisk politisk kommentar kalder det tabernes topmøde.

Hærchefen meldes myrdet i Irak
*Den engelsksprogede arabiske avis Arab News rapporterer på sin internetudgave, at den forsvundne irakiske hærchef, Nazar Al-Khazraji, der har boet på tålt ophold i Danmark, er blevet dræbt i irakernes hellige by Najaf.
Ifølge avisens korrespondent i byen blev Nazar Al-Khazraji – og den shiamuslimske leder Abdul Majid al-Khoei et andet sted i byen – dræbt af vrede indbyggere i byen. Avisen citerer fem uafhængige irakiske øjenvidner for, at de to efter drabet blev »hugget i stykker med knive og sværd« af irakere, som anklagede dem for at være amerikanske marionetter.
En anden kilde fortæller avisen, at en amerikansk specialsoldat, der fungerede som deres bodyguard, også blev dræbt ved attentatet. ritzau

S: Fredsbevarende styrke til Irak
*Socialdemokraterne er ifølge DR Nyheder parat til at sende en dansk fredsbevarende styrke til Irak, også selv om det kommer til at ske uden et FN-mandat. De Radikale har ikke gjort deres stilling op.
Efter et ophedet møde i den socialdemokratiske gruppe opfordrer politisk ordfører Frank Jensen den danske regering til at arbejde for, at FN kommer til at lede den fredsbevarende styrke. Men Socialdemokraterne vil ikke afvise en fredsbevarende styrke under amerikansk kommando.
»Vi skal undgå interne opgør og kaos, så det er vigtigt, at en fredsbevarende styrke hurtigt kommer til Irak, og ja – der skal Danmark bidrage,« siger Frank Jensen. ritzau

Tvivl om møde i irakisk opposition
*Den amerikanske regering har på lørdag indbudt en række irakiske oppositionsgrupper til et møde om en kommende overgangsregering i Irak.
Men allerede inden mødet anses gruppen Den Irakiske Nationalkongres (INC) at være kørt i stilling af amerikanerne på bekostning af de andre oppositionsgrupper, der alle kæmper om magten i Irak efter Saddam Hussein.
I søndags fløj amerikanske soldater nemlig lederen af INC, Ahmad Chalabi, ind i byen Nassiriya i det sydlige Irak, hvor han er begyndt at opbygge sin magtbase. Mødet er bl.a. blevet skæmmet af, at flere shia-muslimske grupper har truet med at boykotte det.
Torsdag meddelte en af den største oppositionsgrupper Det Øverste Råd for den Islamiske Revolution i Irak (SCIRI), at det endnu ikke har besluttet, om det vil deltage i mødet. En talsmand for den iransk-baserede gruppe sagde dog, at han tvivlede på, at gruppen ikke vil møde op i Nassiriya på lørdag.
»Vi diskuterer det, fordi vi nødvendigvis må vide, hvem deltagerne er, hvad formålet og planerne for mødet er, og så vil vi beslutte os,« sagde Mohsen Hakim, en rådgiver for SCIRI-lederen ayatollah Mohammad Baqir al-Hakim.
Forinden havde en anden talsmand for SCIRI, der befandt sig i London, imidlertid sagt, at gruppen i protest mod USA’s militære tilstedeværelse i Irak, ikke vil komme til Nassiriya. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her