Læsetid: 2 min.

Kvinder på slap line

11. april 2003

Spot
Er mænd sjovere end kvinder? Det er et spørgsmål, som er blevet stillet en del gange her i avisen i løbet af de seneste par uger. Noget endegyldigt svar er man dog ikke nået frem til.
Jeg synes f.eks., at min egen mor er ret sjov. Og mine børns moder kan også få smilet frem hos en større forsamling på sin egen, meget energiske facon. Men det beviser vel ikke noget som helst.
Mette Lisby, en af Danmarks mest prominente, kvindelige komikere, var også ret god som vært for det ofte morsomme ugerevy-program Ugen der gak, hvor hun sammen med et par andre humoristiske mennesker skulle dissekere den forløbne uge, som den tog sig ud i medierne.
Til gengæld var frøken Lisby ikke særlig sjov i Jane Aamund-filmatiseringerne Klinkevals og Juliane, hvor hun spillede den altoverskyggende hovedrolle – det skulle da lige være ufrivilligt komisk.

I aften er der mulighed for at finde ud af, om Mette Lisby stadig kan være morsom. TV2 sender første del af Mette Lisby One Woman Comedy Show, der ifølge tv-omtalen skulle bevise, at »stand up ikke behøver at ligge at rode et sted under bæltestedet. Mette Lisby får latteren til at rulle, når hun ganske ubesværet kommer omkring emner som EU, Grønland, Lara Croft, Folkekirken og såmænd Einsteins relativitetsteori.«
Ja ja, lad os nu se.
Jeg skal dog indrømme, at jeg faktisk kan komme i tanke om en del kvindelige komikere og skuespillerinder fra USA, som jeg personligt synes er temmelig vittige. Det drejer sig ikke mindst om Ellen Degeneres, der i lang tid havde sin egen sitcom, Ellen, som dog blev nedlagt, efter Ellen i et afsnit sprang ud som lesbisk sammen med Anne Heche – også i virkeligheden.

Ellen kan vel bedst beskrives som en kvindelig udgave af Seinfeld, og at han i hvert fald er sjov, vil mange sikkert give mig ret i.
Ellers er der jo Lucille Ball, som i en af de føste tv-sitcoms I Love Lucy satte standarden for, hvordan kvinder i sitcom- gernen må gebærde sig – sådan lidt overgearet hysterisk, men på den sjove måde.
Og Tracey Ullman, der i efterhånden adskillige serier og på scenen har demonstreret sin komiske rækkevidde. Eller hvad med komedienner som Katharine Hepburn, Doris Day, Mae West, Marilyn Monroe og, mere nutidigt, Caroll Burnett, Madeline
Kahn, Roseanne Arnold (født Barr), Jenna Elfman og Reese Witherspoon, som i hvert fald i deres håndtering af andres, ofte mænds, materiale har vist, at de besidder både komisk tæft – den altafgørende timing – og humoristisk sans.

*Mette Lisby One Woman Comedy Show del 1. TV2, 21.10-21.55

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her