Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

28. april 2003


LOKALT
VK uenige om sygehuse
*Venstre afviser De Konservatives forslag om at poste langt flere penge i sygehuse fremover. Den konservative partileder,
erhvervsminister Bendt Bendtsen, præsenterede søndag sit forslag ved partiets formandsmøde i Fredericia. Han vil frem-over pumpe milliarder af kroner i hospitaler. Danmark får flere ældre, mens medicin og behandling bliver dyrere. Samtidig skal private som supplement til offentlige sygehuse operere flere småting, siger den konservative partileder til Ritzau.
»Med en ældre befolkning får vi på sigt flere udgifter på sundhedsvæsenet i milliardstørrelsen. Vi er også nødt til at se på strukturen, selv om vi skal vente på Strukturkommissionen, men tre sygehusregioner ville passe. Så skal amterne ikke konkurrere på alle mulige behandlinger. Vi skal centralisere, så vi får spe-cialistbehandlinger,« siger Bendt Bendtsen.
Venstre finder forslaget forkert og dårligt timet, mens Strukturkommissionen sidder. Hvis amterne forsvinder, skal
sygehusene styres af tre-syv
regioner. Desuden er sygehusene umættelige, men sundhedsvæsenet skal styres, siger Venstres sundhedsordfører, Preben Rudiengaard.ritzau

Varedeklaration på læger amputeret
*Inden årets udgang vil danskerne få mulighed for at kigge deres læger lidt mere i kortene, end de kan i dag. Men en egentlig kvalitetssammenligning lader stadig vente på sig, og i Forbrugerrådet er man utilfreds med, at oplysninger om klagesager mod lægerne ikke er med i den nye overenskomst, der danner grundlag for ordningen.
Et andet emne, der er forsvundet ud af det oprindelige udkast fra Sundhedsstyrelsen, er vurdering af kvaliteten på den enkelte praksis. Ideen er at borgere, der skal vælge læge, på internettet skal have mulighed for at sammenligne lægerne på en lang række af helt konkrete kvalitetsparametre. ritzau

Politikreds blev ladt i stikken
*Systemet lod Frederikssund Politi i stikken, og derfor skete der en ophobning af flere hundrede ubehandlede sager i politikredsen, mener statsadvokat Erik Merlung.
Han påtager sig sin del af ansvaret for, at det gik galt i den nordsjællandske politikreds. Og håber samtidig, at Justitsministeriet og anklagemyndigheden fremover bliver bedre til at planlægge håndteringen af ekstraordinære opgaver.
Frederikssund Politi blev tvunget i knæ af nogle meget omfattende sager om grov økonomisk kriminalitet. Virkningen var, at et stort antal almindelige sager fik lov at sygne hen.
Frederikssund Politi fik opgaven med at behandle nogle sager om selskabstømning og om skattesvig for store millionbeløb. I bakspejlet mener statsadvokaten, at anklagemyndigheden og Justitsministeriet burde have analyseret og planlagt
opgøret med selskabstømmerne fra begyndelsen af 1990'erne langt bedre, end det skete, da daværende skatteminister Ole Stavad (S) blæste til angreb på de mennesker, der stod bag »danmarkshistoriens største røveri«.
ritzau

GLOBALT
Al-Qaeda og Irak arbejdede sammen
*Fortrolige irakiske efterretningsdokumenter, der er fundet i Bagdad, udgør angiveligt det første håndfaste bevis for, at der eksisterede et samarbejde mellem den afsatte irakiske leder Saddam Hussein og Osama bin Ladens terrornetværk al-Qaeda. Det skriver den britiske avis Sunday Telegraph.
Avisen hævder at have fundet dokumenter i den irakiske efterretningstjenestes tidligere hovedkvarter, der viser, at en al-Qaeda-repræsentant hemmeligt blev inviteret til et møde i Bagdad i marts 1998. Målet med besøget var, at etablere et samarbejde med base i irakernes og al-Qaedas fælles had til USA.
Dokumenterne viser, at det på mødet blev aftalt, at Osama bin Laden selv skulle komme til Bagdad. Det afsløres dog ikke, om al-Qaedas leder rent faktisk kom til den irakiske hovedstad.
ritzau

Irak fik støtte fra Frankrig før krigen
*Frankrig forsynede løbende Irak med rapporter om forhandlinger med amerikanske embedsmænd. Det afslører dokumenter fundet i ruinerne af det irakiske udenrigsministerium i Bagdad, skriver den britiske avis The Sunday Times.
Ifølge avisen betød informationsstrømmen fra Paris til Bagdad, at Saddam Hussein konstant har været på højde med de amerikanske planer i forhold til hans land. En af de franske rapporter advarede således irakerne om, at USA ville forbinde landet med terrorisme for at få opbakning til et angreb på Irak.
ritzau

200 irakiske krigsfanger løsladt
*Omkring 200 irakiske krigsfanger blev søndag løsladt fra en fangelejr udenfor havnebyen Umm Qasr i det sydlige Irak. Mange af fangerne råbte »Vi elsker Bush!« og klappede i hænderne, da de blev kørt i busser til Basra. På et tidspunkt var der helt op til 7.000 fanger i lejren, men ifølge amerikanerne er der nu 5.800 tilbage. Pentagon har oplyst, at militæret er begyndt at gennemgå fangernes status og løslader dem, der kan bevise, at de er civile. ritzau

USA pågriber irakisk officer
*Det lykkedes søndag for amerikanskledede styrker at pågribe den tidligere direktør for Iraks Nationale Overvågningsdirektorat, general Hossam Mohammad Amin. Det oplyste den amerikanske centralkommando i Qatar. Amin var leder af den instans, der stod for kontakten til FN’s våbeninspektører, og generalen figurerer som nummer 49 på USA’s liste over de 55 mest eftersøgte irakere. ritzau

Mindst 11 såret af bombe i Jakarta
*Mindst 11 mennesker blev i går morges lokal tid såret ved en bombesprængning i en amerikansk fastfood-restaurant i den internationale lufthavn i Indonesiens hovedstad Jakarta.
Myndighederne kalder det et terrorangreb, men det vides endnu ikke, hvem der står bag. Bomben eksploderede ved en amerikansk fastfood-restaurant i en lufthavnsterminal, der fortrinsvis huser passagererne til de internationale afgange.
ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her