Læsetid: 3 min.

Lokalt/globalt

26. april 2003


LOKALT
Nye spilleregler for spindoctorer
*Reglerne for regeringens presserådgivere – de såkaldte spindoctorer – skal ses efter i sømmene af et nyt sagkyndigt udvalg nedsat af Folketinget.
Regeringen er nu klar med kommissoriet for udvalget, og professor dr. jur. Jens Peter Christensen er blevet udpeget til formand.
Under den nuværende VK-regering er det blevet normen, at danske ministre har en presserådgiver, og kommissoriet viser, at udvalget skal gennemgå de spørgsmål, som presserådgivernes rådgivning af ministrene rejser. Den kommende betænkning skal også indeholde en vurdering af mulighederne for at give embedsmændene et dask over fingeren med disciplinære eller – i grove tilfælde – strafferetlige sanktioner, hvis de overtræder reglerne for rådgivning af regeringen. ritzau

Lærere, rektorer og amter: Dur ikke
*Gymnasieskolernes Lærerforening (GL), Rektorforeningen og Amtsrådsforeningen protesterer i en fælles henvendelse til undervisningsminister Ulla Tørnæs (V) og Folketingets uddannelsesudvalg mod regeringens forslag om et halvt års grundforløb i gymnasiet. Forslag indgår i oplægget til den reform for gymnasiet og hf, der skal træde i kraft fra skoleåret 2005-06.
Ifølge Gymnasieskolens Netnyheder gør lærerne, rektorerne og amterne gældende, at et grundforløb på et halvt år signalerer, at dette forløb ikke er særligt vigtigt. Det vil gå ud over fagligheden i gymnasiet, mener de tre organisationer, der samstemmende anbefaler et helt års grundforløb.
ritzau

Borgerflugt fra Farum
*Farum Kommune mistede flere borgere sidste år end nogen anden dansk by med over 10.000 indbyggere. Det viser en opgørelse fra Danmarks Statistik, som til gengæld placerer Århus Kommune i den modsatte ende med den største stigning i antallet af borgere.
Den 1. januar i år boede der 278 færre i Farum Kommune, end der gjorde et år tidligere, og et år før skandalerne med og om daværende borgmester Peter Brixtofte rystede den nordsjællandske kommune. Kommunen røg ned på 11.836 indbyggere og dermed også en plads ned ad listen over landets største byer. Fra plads nummer 52 til plads nummer 53 – overhalet af Frederiksværk.
ritzau

GLOBALT
Kritik af tysk plan om pensionsalder
*Tyske oppositionspartier og fagforeninger kritiserede fredag den tyske regerings planer om at forhøje pensionsalderen fra 65 til 67 år og nedsætte folkepensionen.
De borgerlige partier sagde, at udkastet til en pensionsreform ikke er vidtrækkende nok, mens et fagforbund advarede om, at planerne kan medføre, at »millioner af pensionister bliver kastet ud i fattigdom«.
En regeringskommission har lagt op til, at pensionsalderen hæves gradvist fra 2011, hvormed årgangen, der er født i 1946, kan blive den første, som bliver berørt af nye regler. Det er imidlertid uklart, hvornår en ny lovgivning vil blive vedtaget, og en regeringstalsmand understregede fredag, at tidsplanen for en pensionsreform stadig er åben.

Tjekkiet stemmer om EU midt i juni
*Tjekkiet vil gennemføre en EU-afstemning den 13. og 14. juni, meddelte en talsmand for præsident Vaclav Klaus fredag.
Et klart flertal i den tjekkiske befolkning ventes at stemme for landets indtræden i EU ved afstemningen. Malta, Slovenien og Ungarn har tidligere i år godkendt en EU-optagelse. Litauen gennemfører en folkeafstemning den 10. og 11. maj, mens Slovakiet holder afstemning den 16. og 17. maj.
Polens befolkning skal til stemmeurnerne den 7. og 8. juni, mens befolkningerne i Estland og Letland først skal tage stilling til EU-medlemskabet i september. På Cypern bliver spørgsmålet om medlemskab ikke lagt ud til en folkeafstemning. ritzau

Colin Powell til Mellemøsten
*USA’s udenrigsminister, Colin Powell, planlægger at rejse til en række lande i Mellemøsten i næste uge, meddelte embedsmænd fredag i Washington.
Målet er blandt andet at få gang i fredsprocessen mellem Israel og palæstinenserne.
Powell ventes at besøge Egypten, Israel, Det Palæstinensiske Selvstyre, Jordan, Saudi-Arabien og Syrien.
Powell indleder rejsen den 1. maj. Men planer om besøge Israel og de palæstinensiske områder er endnu kun foreløbige og afhænger helt af, om palæstinenserne godkender Mahmud Abbas som ny ministerpræsident.ritzau

Beijing-indbyggere hamstrer
*I Kinas hovedstad, Beijing, tvivler befolkningen nu på myndighedernes evne til at kontrollere situationen i forbindelse med den frygtede lungesygdom sars, og det giver sig nu et helt konkret udtryk: Hamstring.
Folk i Beijing er nemlig bange for, at forsyningerne til landets hovedstad vil blive lukket af. Derfor sikrer mange sig rigelige ekstraforsyninger af mel, soja, salt, sukker og konserves, og på markedspladserne er den naturlige reaktion, at priserne på almindelige fødevarer stiger med op til 30 procent.
For at dæmme op for hamstringen har hovedstadens lokale tv bragt adskillige reportager om, at byen har rigelige lagre af alle daglige fornødenheder og vil blive ved med at have det.
ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her