Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

22. april 2003


LOKALT
Pensionsselskaber sat uden for døren
*Regeringen vil ifølge regeringsgrundlaget give borgerne frit valg, når det gælder placering af den 1.500 milliarder kroner store danske pensionsformue. Men pensionsselskaberne er stærkt forbløffede over regeringens fremgangsmåde. Selskaberne er nemlig blevet lovet, at de vil blive hørt eller taget med på råd forud for færdiggørelsen af en længe ventet embedsmandsrapport om emnet.
Men regeringen har på en række møder meddelt selskaberne, at de først vil blive tage med på råd og hørt efter offentliggørelsen af rapporten – og først når regeringens økonomi- og koordinationsudvalg er blevet enige om konklusionerne.
Direktør i Industriens Pension Erik Adolpsen, der administrerer arbejdsmarkedspensioner for 310.000 lønmodtagere i 8000 virksomheder, er forbløffet.
»Det er en underlig fremgangsmåde, og vi håber da, at regeringen ikke har lagt sig helt fast, før vi får en mulighed for at give vores besyv med. Vi går da ud fra, at de mener det ærligt, når de siger, at de er interesserede i at lytte til os,« siger han.
ritzau

Læger ordinerer ikke nok insulin
*Praktiserende lægers fordomme er skyld i, at masser af danskere med diabetes 2, også kendt som gammelmandssukkersyge, ikke får den optimale behandling.
Det mener professor på Institut for Almen Medicin på Aarhus Universitet Torsten Lauritzen, der opfordrer lægerne til at udskrive langt mere insulin, end det sker i dag.
Diabetes 2 er en livsstilssygdom, som flere end 100.000 danskere lider af, og lige så mange menes at have sygdommen uden at være blevet diagnosticeret. 17 procent af de erkendte tilfælde bliver behandlet med insulin for at regulere blodsukkeret, men ifølge Torsten Lauritzen ville i alt fald 50 procent af patienterne få forøget deres livskvalitet med insulin.
»Lægerne kommer til at spænde ben for sig selv, fordi de først og fremmest opfordrer patienterne til at tabe sig og dyrke motion og derefter bruger insulin-behandlingen som en trussel, der bliver aktuel, hvis de ikke makker ret. Det får patienterne til at blive endnu mere skræmte af insulinpennen, end de var i forvejen,« siger Torsten Lauritzen. ritzau

Minister vil se på Lynge-sag
*Justitsminister Lene Espersen (K) vil give statsadvokaten i København lov til at efterforske Politiets Efterretningstjenestes (PET) eventuelle rolle i sagen om den tidligere rockeragent Dan Lynge. Det siger justitsministeren, efter at Ekstra Bladet og TV2/Nyhederne har rapporteret om dokumentation for, at politi og anklagemyndighed har afstået fra at rejse tiltale mod det tidligere medlem af Hells Angels for et langt og indrømmet synderegister med blandt andet deltagelse i et drab og attentatplaner mod en landsdommer og en statsadvokat. Modydelsen var, at Dan Lynge gav politiet oplysninger om rockermiljøet.
»Den sag skal undersøges fuldstændig til bunds. Hvis der er nogle hindringer for statsadvokatens undersøgelse, så skal de ryddes af vejen,« siger Lene Espersen. ritzau

GLOBALT
Politiske fanger begravet i Bagdad
*Næsten 1.000 politiske fanger er blevet begravet i hemmelige grave på en kirkegård i udkanten af det vestlige Bagdad, oplyste kirkegårdens leder og en graver i går over for det franske nyhedsbureau AFP
»Ba’ath-regimet er væk, og nu kan vi frit tale med dig,« sagde kirkegårdens leder, Mohymeed Aswad.
»De er alle politiske. Der plejede at ankomme 10 til 15 lig ad gangen fra Abu Ghraib-fængslet, og vi begravede dem her,« sagde han. Ifølge Aswad blev der ført lister over de begravede politiske fanger. ritzau

Saddams svigersøn har overgivet sig
*Saddam Husseins svigersøn, Jamal Mustafa Abdullah Sultan, en af den amerikanske koalitions 55 mest eftersøgte irakiske ledere, er blevet anholdt, meddeler lederen af Den Irakiske Nationalkongres, Ahmad Chalabi, søndag.
Sultan optræder som klør ni i det kortspil af ’mest eftersøgte’, som USA’s hær offentliggjorde for en uges tid siden. Jamal Mustafa Abdullah Sultan er gift med Saddams yngste datter, og han havde stærk politisk indflydelse og en markant rolle i efterretningstjenesten i Saddams regime, sagde Chalabi til den amerikanske nyhedskanal Fox News.
Yderligere blev Saddam Husseins minister for højere uddannelse og videnskabelig forskning, Abd al-Khalq Abd al-Gafar, anholdt lørdag, Han figurerer som nummer 43 på den amerikanske liste, oplyste den amerikanske militære centralkommando i Qatar søndag. ritzau

Nordkoreanske soldater kampklar
*Nordkoreanske ledere har udsendt en erklæring, hvori nordkoreanerne opfordres til at gøre sig klar til kamp. Det oplyste styrets officielle medier i går.
»Alle officerer og mænd i folkets hær...skal hele tiden holde sig klar til kamp,« citerede det officielle nyhedsbureau KCNA militære ledere for at have sagt.
»Hvis fjender invaderer vores ukrænkelige himmel, land og hav bare en tomme, tilintetgør da aggressorerne med ubarmhjertig, altødelæggende slag,« hed det i den fælles erklæring fra Centralkomiteen og Folkets Hær.
Erklæringen kommer umiddelbart før repræsentanter fra Nordkorea ventes at rejse til Kina for at deltage i trepartsforhandlinger med USA og Kina. Forhandlingerne kommer dog formentlig til at lide under, at nordkoreanerne i fredags oplyste, at de nu er i stand til producere atomvåben. ritzau

Annan: Overhold Geneve-konvention
*FN’s generalsekretær, Kofi Annan, har opfordret USA’s og Storbritanniens styrker, der udgør en »besættelsesmagt« i Irak, om at gøre alt for at bringe lovløsheden i landet til ophør, oplyste en FN-talsmand mandag.
»Det er afgørende, at koalitionen, der udgør en besættelsesstyrke, til fulde efterlever dens forpligtelser i henhold til Geneve-konventionerne. Alle bestræbelser må sættes ind for straks at gøre end ende på alle udslag af lovløshed,« sagde talsmanden.ritzau

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu