Læsetid: 2 min.

Lokalt/globalt

19. april 2003


Forhandlinger i atomfare
*Næste uges planlagte forhandlinger mellem USA, Nordkorea og Kina er bragt i fare efter udmeldinger fra Pyongyang om, at Nordkorea er begyndt at genanvende brugte kernefysiske brændselsstave ved sin atomreaktor i Yongbyon. Det oplyste en amerikansk embedsmand i går. En talsmand for den nordkoreanske udenrigsminister meddelte i går, at landet med succes har oparbejdet mere end 8.000 brugte kernefysiske brændselsstave ved atomreaktoren i Yongbyon.
Selv om USA ikke har informationer om, at Nordkorea rent faktisk har taget hul på processen, som kan gøre det muligt for landet at producere plutonium til atomladninger, har udmeldingen skabt stor debat i Washington over, hvorvidt man skal deltage i forhandlingerne som planlagt, sagde embedsmanden.
ritzau

Indien tilbyder fred med Pakistan
*Indiens premierminister, Atal Behari Vajpayee, tilbød i går en fredsaftale med nabolandet Pakistan. Det skete ved indledning af en to dages rundrejse til den urohærgede delstat Kashmir, der er delt mellem de to sydasiatiske lande.
Vajpayee opfordrede også til en fornyet dialog med Pakistan om en varig fredsløsning om Kashmir, som begge lande gør krav på.
»Vi ønsker venskab og broderskab med vore naboer. Vi rækker igen hånden frem til venskab. Men hænder bør rækkes frem fra begge sider,« sagde den indiske premierminister til 10.000 tilhængere af det regerende Folkedemokratiske Parti i Kashmir. ritzau

Kina: Øget indsats mod sars
*Kinas præsident, Hu Jintao, krævede i går, at alle led i den offentlige sektor gør sit yderste for at fremskaffe pålidelige oplysninger om den mystiske lungesygdom sars. Det er første gang, Hu Jintao er gået ind i sagen om sars, og det sker efter tiltagende international kritik af de kinesiske myndigheder, som beskyldes for at skjule omfanget af sygdommens udbredelse i landet.
»Sundhedsvæsnet og andre statsinstitutioner skal fremlægge præcise rapporter om epidemien og holde offentligheden informeret,« hed det i en erklæring fra præsidenten, som blev gengivet af dagbladet China Daily i går. ritzau
Leder på forsiden

Største våbenfund i Afghanistan
*Rumænske soldater har afdækket det hidtil største våbenlager i Afghanistan, siden amerikanske styrker gik ind i landet og fjernede talebanstyret for halvandet år siden.
Det oplyste en talsmand for de amerikanske styrker i landet i går. De rumænske soldater opdagede tre grotter og to huler fyldt med våben nær byen Qalat, der er hovedby i den sydlige Zabul-provins. Rumænerne fandt blandt andet 3.000 raketter, 250.000 kæder maskingevær ammunition og en million stykker anden ammunition til mindre våbentyper. Der er uklart, hvem som har gemt de mange våben i grotterne. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her