Læsetid: 4 min.

Lokalt/globalt

15. april 2003


GLOBALT
Hærchef kom til DK fra Spanien
*Den tidligere irakiske hærchef, Nazar Al-Khazraji, fik tilsyneladende i strid med reglerne tålt ophold i Danmark. Nazar Al-Khazraji og hans familie kom således fra Spanien – og ikke som hidtil antaget Jordan – da de i 1999 søgte om asyl her i landet. Ifølge EU’s fælles regler skal asylbehandlingen finde i sted i det første land, som modtager en flygtning.
»Alle ved det nu. Det betyder ikke noget nu, og det er ikke et emne at tale om. Farvel,« lyder den kortfattede besked til Ritzau fra den tidligere hærchefs søn, Ahmed Khazraji, til oplysningerne om Spanien.
I redegørelserne fra den nuværende og den tidligere regering om myndighedernes mangeårige behandling af Nazar Al-Khazraji, som nu er forsvundet, er det fremgået, at han kom fra Jordan, inden den tidligere irakiske hærchef den 3. juli 1999 dukkede op i Center Sandholm for at søge om asyl. Hertil skulle Nazar Al-Khazraji være flygtet i 1996 efter at være kommet på kant med Saddam Hussein.
ritzau

Palæstinensisk magtkamp i gang
*Den reformvenlige palæstinensiske premierminister Mahmud Abbas er løbet ind i vanskeligheder under dannelsen af en ny regering, fordi tre ministre, der er loyale over for Yasser Arafat, nægtede at være med. Det giver anledning til en magtkamp, der kan medføre forsinkelser af centrale reformer.
Abbas, en moderat leder i Arafats Fatah-bevægelse, hovedfløjen i Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation, PLO, forsøger at sammensætte en reformvenlig regering, hvilket han har endnu 10 dage til at gennemføre. ritzau

Interpol-advarsel mod irakisk kunst
*Rigspolitiet modtog mandag en advarsel fra Interpol om stjålne kunstgenstande fra Bagdads plyndrede museum og gav umiddelbart advarslen videre til politikredsene og Told og Skat.
Der er ikke dukket kunstgenstande fra museet op i Danmark, oplyser kriminalinspektør Kjeld Agerskov Petersen, der er Rigspolitiets ekspert i kriminalitet med kunstværker. ritzau

FN bør undersøge tjetjenske overgreb
*Menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch (HRW) opfordrede i går FN til at undersøge menneskerettighedskrænkelserne i Tjetjenien på et tidspunkt, hvor FN's Menneskerettighedskommission forbereder sig på at beslutte, hvorvidt Rusland skal fordømmes for sin fremfærd i den oprørske republik. FN’s Menneskerettighedskommission, der fordømte Rusland for dets krig i Tjetjenien ved sine møder i 2000 og 2001, men undlod at gøre det sidste år, skal efter planen drøfte situationen i Tjetjenien ved sit årlige møde i Geneve i morgen.
USA sagde fredag, at det ikke vil medvirke til at udforme en resolution, der fordømmer Ruslands menneskerettighedskrænkelser i Tjetjenien, men USA har ikke sagt, hvorvidt det vil stemme for eller imod en sådan resolution, hvis den fremlægges af andre lande. ritzau

LOKALT
Store besparelser på sygehuse
*Sygehusene i Københavns Amt skal spare i alt 121 millioner kroner på budgetterne, og det kommer til at ske ved blandt andet at lukke senge, udvide sommerferien og ved at sætte en stopper for brugen af vikarer.
Vicedirektør på Københavns Amts Sygehus i Gentofte, Torben Lauren, siger til fagbladet Sygeplejersken, at besparelserne kommer til at gå ud over aktivitetsniveauet. Og vicedirektør på amtets sygehus i Herlev, Svend Hartling, konstaterer, at det ikke er omkostningsfrit at reducere aktiviteten:
»Det vil formentlig samlet set være mærkbart for patienterne,« siger han.ritzau

SAS afviser nye forhandlinger
*Luftfartsfunktionærerne (LFF) i SAS takkedei går nej til en aftale med ledelsen om besparelser, og med de ansattes afslag er der nu lukket for videre forhandlinger.
Det understreger informationschef i SAS, Troels Rasmussen, over for Ritzau.
»Det er beklageligt, at luftfartsfunktionærerne har sagt nej til aftalen, men det er sådan, at pengene skal skaffes. På den ene eller den anden måde. Det er en sag om virksomhedernes overlevelse. Så derfor er det nu ledelsens pligt at finde pengene på en anden måde,« siger Troels Rasmussen. ritzau

S protesterer mod forligsbrud
*Socialdemokraterne mener, at det brede arbejdsmarkedsforlig fra efteråret er ved at blive brudt på en række punkter.
Derfor skrev den socialdemokratiske ordfører, Jan Petersen, i går til beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen og bad ham om at gribe ind med det samme.
»Der er tale om et klokkerent forligsbrud, sådan som man administrativt er ved at udmønte forliget lige nu,« siger Jan Petersen til Ritzau.
Han protesterer især over, at Arbejdsmarkedsstyrelsen har bedt de regionale arbejdsmarkedsråd om at øge aktiveringsindsatsen inden for de på forhånd udstukne økonomiske rammer, selv om ledigheden stiger. Det resulterer i en forringelse af indsatsen, mener den socialdemokratiske arbejdsmarkedsordfører.ritzau

Flertal imod at lempe gift-grænser
*Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo, kan ikke mønstre flertal for sit forslag om at lempe grænseværdierne for jordforurening, så færre grunde bliver registreret som giftgrunde i fremtiden. Såvel Dansk Folkeparti som Socialdemokraterne er imod.
Morgenavisen Jyllands-Posten skrev forleden, at antallet af registrerede giftgrunde er næsten tredoblet på tre år, samtidig med at regeringen har skåret statens tilskud til oprensning med 18 procent.
Vesselbo, der er formand for Folketingets miljøudvalg, forudser, at der i de kommende 5-10 år vil blive registreret yderligere 30.000-40.000 grunde, hvis de nuværende grænseværdier fastholdes. Dermed vil endnu flere grundejere få problemer med faldende grundværdi og vanskeligheder med at sælge eller belåne boligen. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her