Læsetid: 3 min.

Metrokonsulent tjente mere end Fogh

Jernbanetilsynets konsulent, der sikkerhedsgodkendte metroen, tjente 154.000 om måneden i 45 måneder
14. april 2003

Jernbanetilsynets konsulent, der sikkerhedsgodkendte metroen, tjente
154.000 om måneden i 45 måneder

Den københavnske metro har allerede været mange borgere til gavn, men næppe nogen i så høj grad som ingeniør Jørleif Joensen, indehaver af det nu opløste enkeltmandsfirma Joensen Consulting i Greve.
Fra 1999 og til oktober sidste år, hvor Joensen arbejdede som konsulent for Jernbanetilsynet med sikkerhedsgodkendelsen af den teknisk set komplicerede metro, har Joensen Consulting skrevet fakturaer for lige knap syv mio. kr., eksklusiv moms, oplyser trafikminister Flemming Hansen (K) til Folketingets Trafikudvalg.
Gennemsnitligt har Joensen fået udbetalt mere end 154.000 kroner hver eneste af de 45 måneder, hvor han har arbejdet som metroens sikkerhedskonsulent. Til sammenligning har statsminister Anders Fogh Rasmussen en årsløn på ca. 1,3 mio. Den mest indbringende måned for Joensen blev september 2002 lige før metroens åbning. På nær nogle få tusinde kroner udskrev Joensen en faktura til Jernbanetilsynet på en kvart million.
»Jeg har aldrig tidligere hørt om så stor en betaling til en enkelt konsulent. Man kunnne ansætte mindst tre ingeniører i Jernbanetilsynet for så mange penge,« siger Margrete Auken (SF).
Peter Skaarup (DF), der er medlem af Ørestadsselskabets bestyrelse, er enig: »Det er meget voldsomme beløb, der er tale om. Og det offentlige skal jo lægge dem ud, indtil der bliver solgt nogle grunde i Ørestaden,« som han siger.
Trafikministeren ønsker ikke at svare direkte på, om syv millioner er et rimeligt beløb: »Hvad der er rimeligt afhænger af, hvad man får for pengene og i lige så høj grad af, hvad man sammenligner med,« mener han og tilføjer, at Joensens timepris har været 1.200 kroner, »hvilket er på niveau med, hvad andre konsulentfirmaer betinger sig for opgaver af lignende art.«
Det er dog ikke Jernbanetilsynet, der har skulle finde de syv millioner på budgettet. Jernbanetilsynet videresendte de månedlige fakturaer Ørestadsselskabet. Med andre ord har de, der skulle kontrolleres, også selv betalt for kontrollen.
Før Joensen skrev kontrakt med Jernbanetilsynet i 1998, var han ansat i rådgivningsfirmaet COWI, som var og er hovedrådgiver for Ørestadsselskabet. Dengang var Joensens arbejdsopgave bl.a. at fravælge de togleverandører, der ikke skulle indgå kontrakt om metroleverancen til København. Kort fortalt har Joensen fået knap syv mio. kr. for at sikkerhedsgodkende leverancer fra den leverandør, han selv har været med til at udpege.
Ordningen er konsekvent blevet bakket op af Trafikministeriet.
På baggrund af to artikler i Information i august sidste år om
aftalen med Joensen ønskede Folketingets Trafikudvalg konkrete oplysninger om betalingen måned for måned. Men det ønskede Jernbanetilsynet ikke at oplyse. Det ville være i strid med loven om offentlighed i forvaltningen, mente man. Den forklaring accepterede embedsmændene i Trafikministeret, så da Flemming Hansen i november skulle svare Trafikudvalget, citerede han Jernbanetilsynets afvisning – »hvortil jeg skal henholde mig«, som ministeren tilføjede.
Nu har ministeriet erkendt, at afvisningen savnede dækning i lovgivningen. Det skriver ministeriet i et brev til Information.
»Det skuffer mig,« lyder det således fra tidligere trafikminister Kaj Ikast (K), der også er formand for Trafikudvalget. Ifølge Ikast er Flemming Hansen ellers en »meget åben minister«, og derfor »skal der ikke være nogen omme bagved ministeren, der lukker i«, som Ikast formulerer det.
»Hvis jeg skal være diplomatisk, er den sag mindre heldig,« siger Peter Skaarup.
»Ministeriet har uden juridisk grundlag forsøgt at unddrage Folketinget oplysninger, som vi har bedt om,« siger Margrete Auken, der derfor har bedt Flemming Hansen garantere, at »fortolkningen af offentlighedsloven ikke bliver misbrugt til at underinformere Folketinget«.
Tidligere trafikminister Arne Melchior (CD) »kan ikke lide den sag.« Melchior mener således, at såvel Jernbanetilsynet som »den, der har overrefereret (dvs. behandlet, red.) sagen i ministeriet« bør tildeles en næse, fordi Flemming Hansen har fået det dårlige råd, at han trygt kunne underskrive svaret.
Så langt ønsker trafikministeren dog ikke at gå: »Jeg har over for Trafikudvalget beklaget, at oplysningerne ikke blev givet i mit oprindelige svar til udvalget. Der var tale om en fejl, og jeg finder herefter ikke anledning til at foretage yderligere i sagen,« siger Flemming Hansen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her