Læsetid: 3 min.

Den ny jantelov

Det er værst for de fremmede, som ikke er rigtig fremmede
23. april 2003

KOMMENTAR
Avislæsning på en helligdag kan føre en vidt omkring. Sådan også forleden Skærtorsdag.
Det begyndte med resultatet af en opinionsundersøgelse fra Megafon refereret i Jyllands-Posten.
Det overordnede budskab var, at danskerne struttede af selvtillid, ja, at alle betragtede sig som bedre end gennemsnittet – uanset hvad de blev spurgt om.
Nu siger moderne psykologi vist nok, at man helst skal holde rigtig meget af sig selv, mens selvkritik kan være farligt. Men yderligere avislæsning bestyrkede min mistanke om, at det ikke altid forholder sig sådan. At manglen på selvkritik kan føre til en selvglæde, som ikke levner overskud til andre.
F. eks. kunne man i Berlingske Tidende læse en artikel, der ved første øjesyn lignede en rigtig solstrålehistorie. Den handlede om Tariq Mahmood, som er ejer af Danmarks næststørste Mercedes-værksted. Kom så ikke og sig, at der i Danmark ikke er en chance for alle, som vil bruge næverne, tænkte jeg uvilkårligt. Indtil jeg fandt ud af, at langt de fleste af Tariqs kunder er andre indvandrere. Han forsøger selv at lave et multietnisk værksted med plads også til nogle af ’rødderne’ fra Blågårds Plads, fordi han ved, hvor svært det kan være at begå sig i Danmark, når håret er meget sort. Han fortæller således om, hvordan bestyrelsen for en andelsboligforening i Rødovre forsøgte at forhindre familien i at komme ind, og hvordan ingen talte med dem i de tre år, de med advokathjælp insisterede på at bo der. Han konkluderer, at danskerne er meget lidt tolerante over for folk med en anden kultur.

Irriterende læsning. Som ikke desto mindre bliver bekræf-
tet i en kronik i samme dags Fyens Stiftstidende.
Her beskriver Abdullahi Ahmed Haji Abdi, som er tosproget lærer i Odense, hvordan et stort antal af de bedst uddannede og bedst integrerede somaliere forlader Danmark til fordel for England, Canada og Sverige på grund af den negative omtale i medierne af deres gruppe og visse politiske partiers fisken efter stemmer i disse sager. Det er ikke bare på spørgsmålet om omskæring, som blev kørt alt for hårdt og generaliserende op – også af denne avis – men på en lang række områder, at somalierne ustandselig føler sig mistænkeliggjort og problematiseret, skriver Abdi.
Jeg kom til at tænke på en af drengene fra Vollsmose. En dag så vi en dansk nyhedsudsendelse sammen. Det ene indslag om problematiske fremmede fulgte det andet. Til sidst sukkede Mohammed, der gennem en jætteindsats kæmper sig igennem gymnasiet, og sagde: »I skal nok slippe af med mig. Lige så snart jeg har min uddannelse, flytter jeg til England. Jeg vil da ikke være et problem resten af mine dage.«
Samme dag kunne man også læse om en ny engelsksproget turistguide. Ifølge Thomas Symington er danskerne ’ubehøvlede’ og ’tankeløse’. Vi åbner ikke døre for hinanden og ’racismen er i fremgang’.
Mr. Symington skildrer også janteloven, der som bekendt går ud på: Du skal ikke tro, at du er noget. Han får den til at handle om, at alle dermed socialt er lige, men tilføjer: »Sorte, mellemøstlige og asiatiske indvandrere kan imidlertid meget vel bestride denne påstand.«
I Danmarks Turistråd bryder man sig ikke om denne beskrivelse. Direktøren, Lars Sandahl Sørensen, mener, at »Danmarks store turistattraktion er danskerne«, men siger også: »Når det er sagt, så er der i Danmark en snigende følelse af, at vi er os selv nok, så det vil enkelte udlændinge naturligvis også opleve.«
Men værst er det for de fremmede, som ikke er rigtig fremmede. Som ikke er turister. Som bor her.
Det har senest de irakiske flygtninge fået at mærke. Pia Kjærsgård har haft travlt i helligdagene med at true Bertil Haarder til at aflevere en tidsplan for hjemsendelse af de irakiske flygtninge, endnu før krudtrøgen har lagt sig i Irak.
Dermed har hun præcist formuleret den ny jantelov: De skal ikke tro, at de er noget. Andet end et uvelkomment problem.
Sikke en påske.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her