Læsetid: 4 min.

På Cypern med Connie

Der er orden i sagerne på charterferie: Der er faste programmer, som var det en arbejdsdag
16. april 2003

(2. sektion)

Charterferie
Charter er en mulighed. Man kan rejse til udlandet for at se den danske folkekultur, man aldrig ser herhjemme.
Charter er bestemt en mulighed. Det mest eksotiske er jo ikke udlandet: slet ikke. Det er de danskere, vi ikke ser til daglig: dem, der endnu ikke er ankommet til videnssamfundet og ikke kan tale engelsk.
Selv om parodien på Mallorcadanskeren er blevet en kliche, lever Mallorcadanskeren videre og bliver ved med at tage på og tage på ferie og ryge cigaretter af mærket Prince. De tager på indkøbsture til Tyskland, selv om man ikke længere sparer noget. Og de tager til Cypern, fordi der er godt vejr i april og rejseledere, som taler dansk.

Med Dinos
Allerede i lufthavnen står en dame under et skilt med teksten: DINOS REJSER. Og hun siger til de glade mennesker, der snart er turister:
»I skal gå hen til skranken og vise jeres pas.« De glade mennesker går hen til skranken og viser pas: »I skal aflevere jeres store tasker og tage de små tasker med ind i flyvemaskinen.«
Menneskene gør, som der bliver sagt, og spørger den flinke dame fra DINOS REJSER, hvordan de skal forstå det, der står på deres boardingpas. Inde i flyveren går det af sig selv: man bestiller alkohol. man drikker alkohol. Der er en yngre tyndhåret mand i denimjakke, som vurderer turens foreløbige kvalitet:
»Det her er næsten bedre end fisse,« siger han til en anden i herreselskabet. Som svarer:
»Hvad mener du med næsten? Det ER bedre end fisse.«
Også i lufthavnen i Pafos er der et skilt, hvor der står DINOS REJSER. Nedenunder står en frisk og solbrændt kvinde: Hun præsenterer sig som Connie. Og hjælper alle de danske turister med bagagen og over i bussen, der kører dem til deres hotel. Connie hjælper også med checkin-proceduren på hotellet.

Animation team
»Husk,« siger Connie, »at der står en lille spand ved siden af toiletterne. Dem skal i benytte, når i laver stort.«
Nu bliver det ikke meget sjovere: Det her er bedre end det meste. Connie undskylder sig: »Altså I skal ikke benytte spanden til at lave stort i. Men til papiret.«
Turisterne griner og griner og skynder sig op på værelser og ned i hotellets såkaldte DELFIN BAR. Man skal ikke skide i den lille spand.
Turisterne på Hotel Mayfair i Pafos er ikke vidensmedarbejdere eller symbolanalytikere. De er ikke vant til selv at strukturere en udfordrende og kreativ hverdag i moderne åbne kontormiljøer.
Det er der, Connie kommer ind i billedet, og Connie tager ansvar. Og serverer aktivitetsmuligheder for de rejsende: De skal ikke selv strukturere en udfordrende og kreativ dag som turister. De kan tage på endagsbustur til hovedstaden, Nicosia, med en dansk guide, der inde i bussen vil fortælle om denne mærkelige by, som stadig er delt af en mur.
Det er ligesom i Berlin. Denne tur er godt nok dobbelt så dyr som det lokale busselskabs konkurrerende tilbud. Men de har jo ikke dansk guide. Man skal selv gå derned og selv tale engelsk. Og så er Connie og DINOS REJSER meget mindre vanskeligt.
Det lyder spændende med den hovedstad: Tyrkerne har besat 38 procent af Cypern, og det med tyrkerne, som kommer og tager det ene og andet, kender vi jo godt fra Danmark. Dette pudsige sammenfald inspirerer til morsomheder blandt turisterne.
Og hotellet har ansat et særligt Animation Team. Unge foretagsomme mennesker, som mandag arrangerer vandaerobic i den store indendørs swimmingpool og onsdag går forrest under en fodboldkamp.
To fyre fra animationsholdet skåler, når en fodboldspiller laver en særlig finesse, og animationsholdet råber som de første efter dommeren, når han overser en klar offside.
Turisterne følger animationsholdets anvisning til reaktion på tv-sport med det sekunds forsinkelse, som kendetegner transmissioner af sportsbegivenheder over satellit fra klodens fjerne egne.
De viser godt nok ikke Danmark-Bosnien, men England-Tyrkiet. David Beckham spiller med for England, og han er jo næsten en af vore egne. Så det bliver faktisk en højdramatisk kamp. Ikke mindst fordi dommeren giver tyrkerne alle de gule kort, som de har fortjent med deres svinske spillestil.
DELFIN-baren serverer Carlsberg fadøl. Man følger programmet, og torsdag aften sent er der folkedans. Ude fra den udendørs swimmingpool kan man iagttage en større gruppe turister, som på to og fire går et skridt til højre og på en og tre vender tilbage til venstre. Efterfølgende danser man til temasangene fra gode tv-serier som Hill Street Blues, Venner og Ally.

Flinke mennesker
Der er en verden uden for Mayfair Hotel: cyprioterne er flinke og rene mennesker. Og de laver nogle virkelig gode salater med tomater og oliven og agurk. Grøntsagerne på Cypern er bedre end derhjemme. Garanteret fordi de lever mere naturligt. Sammenligner man med danske priser, og det gør man, så er det nogenlunde billigt. Det pålidelige Carlsbergindeks siger lidt om forskellen: En stor fadøl, der i en almindelig centerpub løber op i 40 kroner, koster alligevel kun 30 kroner på Cypern.
Cyprioterne kører helt vanvittigt i deres bulede biler på deres hullede veje, men de er høflige og holder døren for damerne. Måske fordi de bedre kan lide fisse end alhokol. Det bliver diskuteret, men ikke afklaret i flyvemaskinen på vej hjemad.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her