Læsetid: 2 min.

Pas på, mand!

Mænd er sjovere end kvinder. Men det må man ikke sige
1. april 2003

Kommentar
»Humoren er den sidste mandlige bastion,« sagde kønsforsker ved RUC, Kenneth Reinicke, i Information 20. marts. Han var en af de få, der turde kommentere, hvorfor humoren i dag er så mandsdomineret. For en anden bastion, som tilsyneladende endnu står stærkt, er tabuet i kønsdebatten. Mænd er generelt sjovere end kvinder, men det må man ikke sige. Under udarbejdelsen af ovennævnte artikel og opfølgningen »Mand, hvor er det morsomt«, (25. marts) var den typiske reaktion ’Tjaa, joo, det er måske rigtigt, men...,’ da Information konfronterede komikere, forskere og forfattere med emnet.
I et interview i forbindelse med artiklerne gjorde forfatteren Jens Blendstrup sig følgende overvejelse: »Det er meget farligt at sige sådan nogle ting. Det er lidt en hvepserede. Der er ting, jeg garanteret ville sige, hvis jeg var beruset, men som jeg virkelig passer på med nu, fordi jeg ved, at vi lever i sådan et lige-lige-lige-lige-samfund.«
Flere af de adspurgte kvinder gik nærmest i baglås og forsøgte tydeligt irriterede at modbevise tesen ved at opremse morsomme kvinder. (De fleste gav i den forbindelse op efter Emmas Dilemma, mens enkelte måtte gå til yderligheder som Lotte Heise og Mette Lisby). En anden typisk kommentar var »Når jeg er sammen med mine veninder, så har vi det helt vildt morsomt. Ha ha, de er virkelig sjove.«
Fint nok, men hvorfor denne berøringsangst når det er et faktum, at den danske humorscene (og humor-litteratur) er domineret af mænd? Hvorfor lægge bånd på sig selv, og hvorfor grave sig ned og blive sur, når man har muligheden for at få belyst mændenes dominans. Og for at modargumentere?
Fordi Danmark er et lige-lige-lige-lige-land, når det kommer til kønsdebatten. Emnet er tabubelagt. Det er træls.

Tabuer
Lad os i stedet få belyst nogle af de spørgsmål, som går på vores forskelligheder. Måske er forklaringen på den mandlige dominans ikke, at mænd er sjovere end kvinder, men det kan være svært at komme frem til andre forklaringer, når oplagte debattører lægger bånd på sig selv eller går i baglås. Enkelte bud fra læsere og en enkelt klumme er der kommet (28. marts), men også disse tager afsæt i forargelse snarere end egentlig lyst til at diskutere emnet. Det er den lyst, vi skal have frem – på bekostning af tabuet.
Også andre beslægtede tabuer kunne passende smuldre i samme forbindelse. Efter mere end et halvt århundredes absolut tavshed kunne det være sjovt at få svar på, om sorte er dummere end hvide, om jøder er gerrige, og om asiaternes tissemænd virkelig er små.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her