Læsetid: 3 min.

Poesi i magtens mørke

George W. Bush har et Emily Dickinson-citat tatoveret på højre balde
4. april 2003

Det er en sensation skrevet med småt: Det houstonske forbrugerblad The Consumate Consumer bringer i sit april-nummer et interview med kosmetologen Angela Flogue Ramston, hvori det afsløres, at George Walker Bush, nuværende præsident for Amerikas Forenede Stater, har et vers af digteren Emily Dickinson (1830-86) tatoveret på højre balde.
I en blød bue fra anus og udefter står der: God permits industrious angels (Gud tillader flittige engle).
George W. Bush er ellers kendt for et noget paradoksalt forhold til litteratur.
Han har selv erkendt, at han i løbet af tre års historiestudier på Yale-universitetet læste i alt en eneste bog. Og kort før han nedsænkede den tatoverede bagdel i præsidentsædet udtalte han:
»Der findes boglig visdom, og der findes praktisk visdom.« Tilhørerne efterlodes ikke i tvivl om hvilken type visdom, George W. selv foretrak.
Samtidig er præsidenten tilsyneladende blevet en ivrig boglæser. Ihvertfald misser hans pressemedarbejdere ikke en chance for at udbasunere den glædelige nyhed, når George W. har læst en bog.
Præsidentens litterære præferencer går tydeligvis i retning af statsmandsbiografier og politisk historie: Titan, en 774 sider tyk, sidetallet nævnes ofte i denne sammenhæng, biografi om oliemagnaten John D. Rockefeller, David McColloughs biografi om John Adams (USA’s anden præsident) og Edmund Morris’ Theodore Rex; dertil kommer bøger om de fjerne lande: Lenin’s Tomb om Rusland, A Great Wall om Kina og Balkan Ghosts af Robert D. Kaplan.
Hvordan havner noget så høj- og skønlitterært som et citat af Emily Dickinson så på den præsidentielle bagdel?
Angela Flogue Ramston fortæller til The Consumate Consumer, at historien begynder i marts 1972, hvor hun som nys færdiguddannet kosmetolog mødte den 27-årige George W. Bush.
Den fremtidige præsident var dengang jagerpilot i den texanske nationalgarde; en plads, som hans magtfulde familie havde skaffet ham, så han slap for at blive sendt til Vietnam.
I pauserne fra den militære deltidsansættelse var George W. Bush en ivrig konsument af alskens psykoaktive substanser, mestendels whisky, men marijuana, LSD, ketogan, stesolid og i særdeleshed kokain indgik også i diæten. Primært for at få kræfter til at drikke mere whisky.
Det var på en af disse daglange drukture, at Angela Flogue Ramston mødte den fremtidige præsident på Moe’s, et halvsnusket værtshus i Midland, Texas.
Hun fortæller, at George W.’s mindreværdskomplekser over for hans familie var betragtelige. I generationer havde Bush-familien været store kanoner i politik og olie-industri. I 1971 var farmand George Bush af Nixon blevet udnævnt til USA’s repræsentant ved FN.
Angela mærkede straks, at den unge mand havde behov for selvtillidsskabende trøstesex.
Desuden ville hun gerne hjælpe ham med at indtage nogle af alle stofferne. I en lille måned turede George W. og Angela rundt i den texanske provins og lakkede sig til.

Kosmetiske finesser
Undervejs forsøgte hun at vække hans lidenskab for poesi; noget, der betød næsten lige så meget for hende som kosmetologiens finesser. George havde aldrig brudt sig om bøger, og da slet ikke noget så fimset som digte, men, som Angela bemærker i The Consumate Consumer:
»Mænd vil gøre hvadsomhelst for at få a piece of ass.«
Derfor tog den unge mand i en fjerdedags-hestebrandert ind til Houston og fik første vers af Angelas yndlingsdigt tatoveret på sin bagdel.
Angela Flogue Ramston erkender, at hun var behørigt smigret, men alligevel afbrød hun forholdet efter en måned: »Hans ufordøjede kristendom blev bare for meget.«
Det er en offentlig hemmelighed i nutidens USA, at George W. Bush var en entusiastisk forbruger af euforiserende stoffer i ungkarledagene i hjembyen Midland. Selv har præsidenten tvetydigt kaldt tiden for sin ’nomadiske’ periode og ment at kunne klare et baggrundstjek så langt tilbage som 1974.
Hvad der siden skete er en historie, som pressemedarbejderne i Det Hvide Hus heller ikke har forsømt nogen lejlighed til at kolportere: I 1986, kort efter hans 40 års fødselsdag, konverterede George W. til hustruen Lauras baptistiske tro og »kvittede Jack Daniels til fordel for Jesus Kristus.«
Konfronteret med historien om den tatoverede præsidentbagdel udtalte Ari Fleischer, talsmand for Det Hvide Hus, onsdag:
»Den slags sladder vil vi i disse alvorlige tider end ikke nedlade os til at kommentere.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Man kan ikke google den her kvinde.

Er artiklen en hoax eller litteratur? Eller?