Læsetid: 4 min.

Punkterede superhelte

X-files uden Scully & Mulder
4. april 2003

(2. sektion)

Fjernsyn
Den amerikanske drøm hænger uløseligt sammen med den amerikanske paranoia.
Amerikansk utopi rimer på amerikansk konspirationsteori. Serien X-files har i årevis været ventil for drømmen om, at rumvæsner, ufoer og alskens andre overnaturligheder infiltrerer og rumsterer overalt overthere. Det onde lurer i et utal af forklædninger og forviklinger, som Scully og Mulder har bekæmpet med noget nær superkræfter, der i de bedste og mest uhyggelige afsnit har givet agenterne karakter af tegneseriehelte. Det er ment som en ros fra undertegnede tegneserienørd, der som teenager åd bl.a. sciencefiction-comics med ubændig appetit. Således indrømmer jeg også uden blussen, at rødhårede, strømlinede Scully med porcelænsteint og mørke, flotte, smånuttede Mulder i mine øjne udgjorde et visuelt tilfredsstillende makkerpar. I de bedste af seriens afsnit blev den fingerede dokumentarisme kombineret med klassiske gys og rædselsvækkende special effects. Det var ok, det gad jeg godt lade mig underholde af i ny og næ.
Ak!
Nu er det ikke ok mere. Nu er det ak. Nu er Scully og Mulder erstattet af Reyes og Doggett, og disse agenter har simpelthen ikke samme charme og skærmtække. En tegneserietegner ville aldrig have tegnet dét agentpar. Ikke på vilkår. Heltene er ude af serien, som i den nuværende version minder om en gammel, presset citron. Plottet drukner i uspændende forviklinger, og uhyggen bliver en parodi på sig selv.
I tirsdagens afsnit af X-files leder Reyes og Doggett efter kvinden Eve, der i virkeligheden hedder Lois. En gusten svindlertype bilder dem ind, at hun er supersoldat, dvs. et genmanipuleret menneske, dvs. en af de onde.
Den idealistiske hackergruppe, der har været et fast indslag i serien, kender Eve, som har været deres hackerkollega.
Første gang man ser Eve, ser man hendes understel bagfra, og den lækre rumpe svanser ind på et kontor, hvor kvindemennesket skyder en professor. Siden viser det sig så, at Eve/Lois alligevel ikke er en af de onde, men en af de gode. Professoren, der forskede i hajers immunforsvar, var nemlig terrorist i ledtog med Eve/Lois’ onde våbenproducent af en far. Kvinden med dobbeltnavnet (som vækker associationer til Adams henholdsvis Supermans veninde) dræbte således professoren for at fjerne noget programmeret celledræbende virus i hajbrusk, som var indopereret i hans brystkasse. Hullet i den dræbtes brystkasse lyser som ildfluer, plankton og vandmænd. Meeeeget mystisk.
Spændingen skal formentlig øges ved, at holdet nu skal opspore endnu en virus-terrorist under obligatorisk tidspres. Men det bliver en trist gennemgang af diverse klichéer, som udmunder i en patetisk scene, hvor hackergruppen martyrisk ofrer sig for at redde verden fra virus-terroristen. Moralen er hackergruppens sidste ord: »Kæmp for det gode! Giv aldrig op!« Disse martyrer er de virkelige supersoldater, uselviske helte, og de får en god gammeldags amerikansk heltebegravelse sammen med krigshelte. »Alle de, der er begravet her, har gjort verden til et bedre sted«, siger Scully.

Ufoer og rumpoesi
Lige nu er amerikanerne ikke helt enige om, hvordan man gør verden til et bedre sted. Idealister som hackergruppen er ikke i kridthuset – man må formode, at tirsdagens afsnit af X-files er produceret inden krigen.
Digteren Lytle Shaw, som jeg mødte for et par år siden under den dansk-nordamerikanske lyrikfestival ’In the Making,’ blev for nylig arresteret for antikrigs-aktivitet. Amerikanere, der sætter spørgsmålstegn ved den amerikanske utopi og konspirationsterapi, anses ikke for at være rigtige amerikanere. En anden ung digter, Juliana Spahr, skrev for nogle år siden en digtsamling, der hed Vidnesbyrd. Digtene bruger citater fra amerikanske ufomyter. Digtene undersøger denne paranoide diskurs som en del af den amerikanske selvopfattelse. Egentlig ikke helt ulig X-files, selvom sidstnævnte ikke på samme måde er kritisk, men som i fordums afsnit faktisk opdaterede tv-seeren med det nyeste inden for overtro. I en sådan grad, at jeg kan citere en religionsstuderende for at kalde serien for fagrelevant!
Uden Scully og Mulder og uden ægte aliens kan X-files godt pakke sammen.
Men nu til noget rum-poesi:
folk hævder at de er blevet bortført/ hævder at de er blevet klædt af og undersøgt/ skubbet og stukket/ hævder at der findes komplekse reproduktionsforetagender der/ involverer befrugtning og svangerskab eller udklækning af/ blandede væsner/ hævder at de er blevet fanget i disse procedurer/ taget til fange mod deres vilje/ de hævder at nedsvælgnings- og udstødelsesmekanismer/ undersøges igen og igen/ hævder at der er endeløse rækker af gynækologiske, rektale og/ urologiske procedurer// og autoriteter rapporterer at en fysiologisk udnyttelse/ ledsager disse hævdelser// eller ræssonnerer at på grund af betoningen af reproduktion/ synes kvinder at have et større antal komplekse oplevelser/ eller udregner at så mange som en ud af ti amerikanere har/ implantationer som følge af disse bortførelser
Scary! Tænk hvis der er noget om snakken. Tænk hvis en ud af ti amerikanere faktisk har implantationer som følge af, at de er blevet bortført af rumvæsner.
Tænk hvis Bush har været bortført af et rumvæsen! Tænk hvis Anders Fogh Rasmussen var med på den ufo... Se, det ville være en sag for Scully & Mulder!

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu