Læsetid: 2 min.

Pust skummet og smag

Grøn salat kræver sin helt egen øl
4. april 2003

Under kapslen 2
Lad mig bare indrømme det. Jeg er såmænd hverken den store vin- eller øldrikker. Nå jo, jeg nyder det naturligvis. Og ingen skal få mig til at sige, at jeg ikke kan smage forskel, når jeg støder på den gode smagsoplevelse. Men at drive det over ord som ekspert, kender eller noget i den retning, ville være tyk overdrivelse. Ja løgn.
Derfor er det så meget større en oplevelse, når jeg møder de rigtige eksperter. Altså ikke bare de, der kan en masse smarte ord. Men der, hvor man fornemmer, at man har mødt et menneske, der nyder en egentlig lidenskab.
Tag nu for eksempel Jan Filipe, der driver sin butik, Barley Wine i København.
Altid 120 forskellige slags øl på hylderne. Spørg ikke sådan et menneske om, hvad der er den bedste øl!
»Det kan man ikke svare på,« lyder det ærlige svar, som naturligvis også har en fortsættelse:
»Hvornår og hvordan vil du nyde den?« spørger han tilbage, og fortsætter nærmest automatisk:
»En øl afhænger af årstiden. Men den afhænger også af tidspunktet på dagen. Det er stor forskel på hvilken øl, jeg vil anbefale, hvis du skal drikke for eksempel først på eftermiddagen eller senere, lige før du skal spise,« forklarer Jan Filipe, og guider helt naturligt videre.
»Hvis det handler om en hurtig eftermiddagsøl, vil jeg selv vælge en lettere lager i retning af classic øl. Belgien er det land, hvor udbuddet er bredest. Her producerer man for eksempel en øl, der hedder Palme. Det er den mest solgte ale i Belgien. Den er kun en lille smule stærkere end en almindelig dansk pilsner. Og det er den slags øl, som du nyder, lige når du drikker den. Men som du har glemt smagen af en halv time efter ... du vil simpelthen ikke kunne huske det.«
»Hvis du så for eksempel spørger, om jeg vil anbefale en speciel øl, hvis du skal spise mad med grøn salat til. Så er svaret, at naturligvis kræver dét også sin helt specielle øl. Så skal du have en øl uden bitterhed, som i stedet har en vis portion sødme og er medio tør. Et rigtig godt bud på det, vil være en lys kloster-ale. Ale betyder, at det er en overgæret øltype. Affilgem Blond fra Belgien ville være min favorit. Hvis du skulle vælge en øl i stedet for en cognac, så ville jeg gribe en Guinness Special Export Stout, brygget i Dublin i Irland. Den er dobbelt så kraftig og fyldig som den almindelige guinness.«

Jo, Jan Filipe kan vel kalde sig ekspert. Eller måske rettere entusiast. Den slags mennesker er der efterhånden mange af, selv i Danmark. 6.000 for at være helt præcis, hvis man spørger i foreningen af Danske Ølentusiaster.
Og hvordan er interessen for øl i øvrigt opstået for Jan Filipe?
»Jeg rejste en del. Og så indså jeg, at øl er andet end bare øl. Med mange flere nuancer. Ligesom at jeg heller aldrig ville nøjes med at bestille en husets vin. I den forstand er vores opfattelse af øl i Danmark alt for enkel. Som at sammenligne med en malers palet. Hvis der vel at mærke kun var en farve på...«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her