Læsetid: 3 min.

SARS gør indhug i Kinas partitop

Mens SARS-virusset finder nye ofre, breder panikken sig i Kinas top. Søndag blev sundhedsminister Zhang og Beijings borgmester Meng fjernet fra deres poster
22. april 2003

TOKYO – Hovederne er begyndt at rulle på højeste plan i Beijing. De første syndebukke for SARS-skandalen er blevet sat i gabestokken, og der forventes en større udrensning. Søndag blev den 63-årige sundhedsminister Zhang Wenkang og hovedstadens 53-årige borgmester Meng Yuenong fjernet fra deres høje poster i partiet, og i går røg de ud i kulden, også hvad angår deres administrative arbejde.
Kina har ikke oplevet noget lignende siden tragedien på Den Himmelske Fredsplads i 1989, og tiltaget er blevet mødt med lettelse, overraskelse og glæde. Præsident Hu har brudt med den almindelige praksis, og mange tror, at det kan være det første skridt mod åbenhed og reelle forandringer. Andre er mindre optimistiske: Magthaverne er ikke mere åbne, end de bliver presset til ...

Katastrofemøde
Fyringen af de to topfolk skete efter et ‘katastrofemøde’ i partiets centralkomite, som varede hele torsdagen.
Man besluttede også for første gang i folkerepublikkens historie at aflyse 1. maj-festlighederne og den uges ferie, som ville betyde, at 150 mio. kinesere rejste på ferie andre steder i landet. Ingen tør risikere en yderligere spredning af SARS.
Det første tegn på Zhangs fald kom fredag, da regeringens stærke kvinde, vicepremierminister Wu Yi fik overdraget ansvaret for krigen mod SARS.
Søndag morgen udeblev både Zhang og Meng fra et
kaotisk to timer langt pressemøde, som blev transmitteret direkte i tv med genudsendelser på samtlige kanaler.
«Det er den mest pinlige forestilling, regeringen nogensinde har fremvist«, lyder det fra en vestlig diplomat.

Protester fra læger
Indtil for nylig holdt partiet uden betænkelighed epidemiens omfang skjult. Partiet har klaret sig fri af mange kriser ved hjælp af tavshed, dementier, løgne og trusler. Men viruset, truslen om en verdensomspændende epidemi og en lavine af international kritik blev for meget.
Vrede læger på hospitaler i Beijing har også protesteret. De e-mails og breve, som den 72-årige fhv. chef for militærhospitalet 301 mandag sendte til udenlandske korrespondenter, blev afgørende.
Han anklagede offentligt sundhedsminister Zhang for at lyve og skjule op mod 100 dødsofre for SARS-viruset. Timerne inden at WHO langt om længe fik tilladelse til en inspektion af militærhospitaler i Beijing, blev 90 pct. af de syge kørt bort i ambulancer og busser eller blev indkvarteret på et hotel i nærheden. Så alt, de besøgende fik at se, var patienter i bedring, som vinkede og smilede til dem fra deres senge. Men løgnen voksede sig for stor.
Den tv-transmitterede pressekonference i søndags blev det rene striptease. Vicesundhedsminister Gao Qiang, som nu har overtaget Zhangs post, blev presset til at erkende misforholdet og fejlagtige rapporter, men mange af spørgsmålene fra de udenlandske journalister kunne han ikke besvare.
Tv-seerne troede ikke deres egne øjne og choket blev des større nogen timer senere, da nyheden om afskedigelsen af Zhang og Meng blev offentliggjort i to korte meddelelser. Alle havde forventet mørkelægning og statistiske løgne, men ikke dette.

4.000 smittede
De kinesiske myndigheder oplyste i går, at sars havde krævet yderligere 13 mennesker livet, og at virusen havde smittet andre 194 i hele landet siden fredag. De seneste tal bringer antallet af døde af sars i Kina op på 92 og det samlede antal tilfælde på 2001, citerede nyhedsbureauet Xinhua det kinesiske sundhedsministerium for at sige i den første daglige rapport om sars-tilfælde, som ministeriet søndag lovede.
Sygdommen, som i alt har kostet mindst 222 livet og smittet over 4.000, spreder sig hastigt. Filippinerne står efter alt at dømme med sit første offer, endnu flere er døde i Hongkong og tilfælde er konstateret i Singapore og Indien.

*Oversat af Runa Trosborg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her