Læsetid: 2 min.

Schröder står foran internt opgør

Socialdemokratisk oprør mod kansler Gerhard Schröders økonomiske reformer. Schröder forlanger tillidsvotum på ekstraordinært landsmøde
22. april 2003

BERLIN – Kansler Gerhard Schröders annoncerede reformer af den tyske velfærdsstat er løbet ind i vanskeligheder. 12 SPD-parlamentsmedlemmer afviser hans
reform-planer, fordi de strider imod det socialdemokratiske værdigrundlag.
For en måned siden fremlagde Schröder sin såkaldte ’Agenda 2010’ i Forbundsdagen. Den vil bl.a. betyde, at dagpengeydelser skal beskæres og at visse sundhedsydelser ikke længere betales af sygekasserne.
Sammen med en række regionale partiafdelinger har de 12 parlamentarikere gennemtvunget, at ’Agenda 2010’ bliver drøftet på et ekstraordinært landsmøde den 1. juni i Berlin.
I forvejen havde Schröder, der også er partiformand, planlagt en kort turné gennem landet for at forklare sine standpunkter for op mod 15.000 SPD-medlemmer. Landsmødet accepterer han også, men – slår han fast – ændringer kommer ikke på tale. Han knytter hele sin personlige fremtid til reformerne. Bliver de ikke vedtaget, vil han gå af.
»Enhver, der forholder sig afvigende, skal vide, at meget står på spil. På længere sigt handler det om, hvorvidt SPD er partiet, der organiserer de nødvendige politiske forandringer i vort land,« advarede Schröder i denne uge sine modstandere.
Initiativet mod reformerne kom i stand bag om ryggen på både partiledelse og gruppeformand.
»Landsmødet er blevet forberedt i dybeste hemmelighed. Det er et tillidsbrud,« mener gruppeformand Franz Müntefering.

Kritik fra basis
I Forbundsdagen har Schröder-regeringen (SPD og De Grønne) et flertal på bare fem mandater. Derfor er det alvorligt, hvis 12 mandater vælger at sige nej til reformerne, der efter planen gerne skulle vedtages før sommerferien.
»Jeg mener, at det er en dilettantisk aktion,« siger Müntefering.
Men SPD-oprørerne advarer mod at undervurdere deres krav om ændringer. Oprørerne kommer bl.a. fra det østlige Tyskland, hvor ledigheden er omkring 20 procent, og den planlagte beskæring af dagpengene vil få svære konsekvenser.
»Problemet bør ikke reduceres til os. Bag vores kritik står en bred del af basis,« påpeger en af oprørerne, Ottmar Schreiner.
Han advarer mod Schröders forsøg på at gøre diskussionen til et personspørgsmål og ønsker en urafstemning blandt medlemmerne.
Dele af fagbevægelsen stiller sig bag kritikken. Den tiltrædende formand for landets største fagforening IG Metall, Jürgen Peters, føler sig sikker på, at reformerne bliver omstødt på landsmødet.
»SPD må beslutte sig, om det vil gå ind i historien som socialdemokratisk parti, eller om partiet bare skal være ekkoet af den neoliberale tankegang, som har hjemme hos de konservative og FDP,« siger Peters.

Skræmmende påmindelse
Også hos regeringspartneren De Grønne skal reformerne behandles på et ekstraordinært landsmøde. Midt i juni mødes partiet for at drøfte den fremtidige arbejdsmarkeds- og socialpolitik.
»Vi vil også diskutere enkelte punkter i ’Agenda 2010’ og stille ændringsforslag,« siger initiativtageren til landsmødet, Wilhelm Achelpöhler fra delstaten Nordrhein-Westfalen.
»Hvad Schröder forsøger at gennemføre med magt, minder mig om Helmut Schmidt i 1982. Han mødte voksende modstand mod sin kurs og satsede stadigt mere på sin autoritet, og dermed indledte han sin undergang.«
Ligesom i dag stod kansleren dengang foran svære økonomiske problemer, koalitionspartneren FDP forlod regeringen og banede vejen for 16 år med Helmut Kohl (CDU). En skræmmende, historisk påmindelse for nutidens SPD.
Støtte får Gerhard Schröder fra uventet kant. De konservative partiledere Angela Merkel (CDU) og Edmund Stoiber (CSU) finder ganske vist ikke reformerne vidtgående nok, men de er bedre end ingenting, og partilederne har annonceret deres vilje til at hjælpe ved vedtagelsen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu