Læsetid: 4 min.

En skaktiger besøger Middelfart

Den indiske stormester Vishy Anand kommer til Danmark i storform
2. april 2003

Skak
Det er rimeligvis verdens stærkeste skakspiller netop nu, der i den forestående weekend gæster Middelfart for at spille hurtigskak mod tre af Nordens førende stormestre (danskerne Peter Heine Nielsen og Curt Hansen samt svenske Jonny Hector).
For godt nok rangerer det indiske skakfænomen Viswanathan Anand – mellem venner kaldet Vishy – ’kun’ som nummer tre på verdensranglisten, placeret efter russerne Garri Kasparov og Vladimir Kramnik, men han har i årets to første store internationale turneringer markeret sig stærkt.
I hollandske Wijk aan Zee i januar blev han en suveræn vinder – uden tabspartier og hele halvandet point foran nummer to på verdenslisten, russeren Vladimir Kramnik.
Og i Linares, den årlige superturnering i Sydspanien, der er blevet betegnet som ’Skakkens Wimbledon’, sluttede han ganske vist et halvt point efter den ungarske stormester Peter Lekó og Kramnik, men à points med Garri Kasparov, nummer et på verdenslisten.
Og det hører med til historien, at hvis Anand ikke havde taget lidt nonchalant på et par slutspil, ville han givetvis også have vundet den turnering.
Endelig sejrede han suverænt i Amber-turneringen i Monaco – et noget showpræget foretagende med skiftesvis lyn- og hurtig skakpartier – denne gang et helt point foran Lekó og atter halvandet foran Kramnik.
Sit internationale gennembrud fik den nu 33-årige inder, da han i 1987 vandt juniorverdensmesterskabet (under 20 år). Samme år blev han verdens (på det tidspunkt) yngste stormester. Få år senere befandt han sig i den absolutte verdenselite.

Et skær af Østens mystik
Jeg oplevede første gang Anand ved brættet under VM-kvartfinalerne i Bruxelles i august 1991. Anand skulle spille en bedst-af-otte match mod Anatolij Karpov, dengang verdens førende spiller – efter Kasparov.
Den rutinerede Karpov var naturligvis klar favorit, men havde uhyre svært ved at hive den smallest mulige sejr i land, 4,5-3,5 efter gevinst i det ottende og afgørende parti.
Størst indtryk gjorde Anands hårrejsende hurtige spil. Det var ikke ualmindeligt, at tidsforbruget på de elektroniske ure efter en halv times spil viste, at Karpov havde brugt over 29 minutter – Anand under ét!
Der hvilede et skær af Østens mystik over hans spil. Mens Karpov grublede og grublede, sad den unge inder og kiggede alle og ingen vegne hen: ud over hovederne på alt folket, ned på sine sko, hen på scenens blomsterdekoration – som om det hele ragede ham en høstblomst.
Og når så Karpov endelig bekvemmede sig til at trække, svarede Anand omgående igen, udførte sine træk på en sær flegmatisk skubbende facon – som når man under en hyggeanalyse med vennerne nede i skakklubben foreslår et spøjst hiv – »Jamen, hva’ si’r du så til den her, hva’ du?« – men det var altså en VM-kvartfinale, det drejede sig om, og det var Karpov, der sad på den anden side af brættet.

Populær sportsmand
Få måneder senere sejrede Anand i historiens indtil da stærkeste turnering, da han i italienske Reggio Emilia snuppede en udelt førsteplads foran Kasparov, Karpov og en række andre prominente stormestre. Anand havde bidt sig fast i den øverste top.
Og der har han nu befundet sig i nu et dusin år. Han tabte VM-matchen til Kasparov i efteråret 1995 i New York, hvor Kasparov efter otte indledende remiser og en gevinst til Anand viste sig som den sejeste, og med held forsvarede sin ’privatiserede’ VM-titel, men fem år senere kunne den sympatiske inder alligevel sætte titlen på sit visitkort, da han i VM-finalen (i det officielle skakforbund FIDE’s regi) i Teheran affærdigede den lettiske fødte, men spansk ’naturaliserede’ Alexei Shirov (der for øvrigt optræder i Næstved den første weekend i maj).
Anand vandt det fjerde parti den 24. december 2000 og gav dermed sig selv og indisk sportsliv – der just ikke er forvænt med prangende resultater – den bedst tænkelige julegave.
Anand er i sit hjemland på det nærmeste en kultskikkelse, utvivlsomt Indiens populæreste sportsmand, og lyder kælenavnet Tigeren fra Madras.

En sand gentleman
Anand er en åben, venlig og ukrukket person og derfor meget populær blandt alverdens skakjournalister. Jeg spurgte ham engang om, hvorfor han spillede så ekstremt hurtigt.
»Well, you see ...« Og så forklarede han mig på sit charmerende ’indo-engelsk’, at han skam havde prøvet at tænke sig om. Hans spil blev bare ikke bedre af det ...
Den orginastoriske turbulens, som har præget det internationale skakliv, lige siden Kasparov i begyndelsen af 1990’erne brød med FIDE og ’solgte’ sig selv til forskellige firmaer og organisationer – hvad enten de nu kaldte sig PCC, Braingames eller Einstein Group – har ikke bekommet Anand vel.
Han er nemlig en gentleman i ordets bedste betydning og lægger stor vægt på at optræde sportsligt korrekt og leve op til sine forpligtelser.
Anand er kort sagt ikke til rævekager – uden for skakbrættet.
Men på de 64 felter er det en anden sag. Her kan han være nederdrægtig lumsk, og Heine, Curt og Hector skal nok få nogle gevaldige dask med tigerlabben, når det lørdag eftermiddag går løs på Hotel Kongebrogården i Middelfart.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu