Læsetid: 3 min.

Soldaterne der ikke ville slå ihjel

To britiske soldater risikerer at komme for krigsret, efter de er blevet sendt hjem fra fronten. De nægtede at gå i krig
2. april 2003

Nægtere
LONDON – To britiske soldater, der i sidste uge var en del af de krigsførende tropper i Irak, er blevet sendt hjem til deres hovedkvarter i Essex, efter at de havde nægtet at gå i krig »som involverer døde civile«.
De to soldater kan nu risikere at blive stillet for en krigsret. Den britiske hær består udelukkende af professionelle, og det er yderst sjældent, at disse frivillige soldater, hvis karriere ligger i militæret, nægter at kæmpe af samvittighedsgrunde. Under den sidste Golf-krig i 1991 var der et enkelt tilfælde.

Noget for noget
Forsvarsanalytiker Michael McGinty fra The Royal United Services Institute forklarer det tilsyneladende modsætningsfyldte fænomen ’professionel soldat får samvittighedskvaler’ således:
»Professionalisme er nøgleordet. Der eksisterer en kontrakt mellem soldaten og hæren. Soldaten siger; ’Ja, jeg er klar til at dø for mit land, men til gengæld forlanger jeg også, at mit land bruger mig til en sag, der er rigtig.«
Til BBC sagde McGinty i går, at han ikke er overrasket over de to sager i lyset af den britiske debat, der foregår om krigens legitimitet, men at de to mænd, hvis de dømmes, kan risikere fængselsstraf på op til to år.
De to britiske soldater er tilbage i Storbritannien, men sidder ikke i fængsel. De arbejder fortsat i reserven i deres deling, og der er endnu ikke rejst nogen sigtelser imod dem.
Juridiske eksperter sagde til flere britiske medier i går, at det kan blive afgørende, om de to havde udtrykt deres indvendinger mod krigen, før den faktisk begyndte.
McGinty, som selv er tidligere søofficer, siger, at der findes et klassisk forsvar, kendt som ’Nurnberg-forsvaret’, som går ud på, at en soldat kan retfærdiggøre ikke at følge sine foresattes ordrer, men kun hvis ordren er »direkte afskyelig såsom at dræbe krigsfanger eller overlagt mord på civile«.
De fleste professionelle soldater i den britiske hær, er i tjenesten i mindst 12 år. Man kan forlade tjenesten før tid, men der er sædvanligvis et opsigelsesvarsel på 18 måneder.
En talsmand for Forsvarsministeriet nægtede i går at give detaljer i sagen, og sagde, at der ikke forelå noget bevis for, at soldater er blevet sendt tilbage i protest mod at kæmpe.

Gud tager ikke parti
Det er dog ikke kun i den britiske hær, at samvittighedskvalerne har meldt sig.
I går morges meldte den første amerikanske soldat sig selv til sin marinebase i Californien i USA. Reserve i den amerikanske flåde, 20-årige Stephen Eagle Funk, som skulle have været sendt i kamp i denne uge, sagde i går i et interview med dagbladet The Guardian, at han fandt krigen »umoralsk på grund af det bedrag, som vore ledere er en del af«.
Også han kan risikere at blive stillet for en krigsret. I interviewet tilkendegiver han: »Jeg ved, at jeg vil blive straffet, men jeg vil hellere gå i fængsel nu, end leve resten af mit liv med de ting, jeg ville være blevet nødt til at gøre i Irak. Jeg ville være gået i krig vel vidende, at det var forkert, og det ville være hyklerisk.«
Funk siger også, at der eksisterer en »rå, aggressiv og krigsliderlig tone« i den notorisk hårdtslående marine træningslejr i San Diego, hvor han selv er uddannet.
Da den katolske marinereserve gik til militærets præst med sin tvivl, fik han ikke meget hjælp. Præsten sagde ifølge Funk, at »det er lettest ikke at stille spørgsmål ved autoriteterne. Jesus sagde, at en mand skal bære sværd. Men jeg tror ikke, at Jesus var en voldelig mand – faktisk tror jeg, at han var lige det modsatte – og jeg tror ikke, at Gud tager parti i en krig.«
I Washington meddeler The Centre on Conscience and War, som behandler henvendelser fra soldater med samvittighedskvaler over deres arbejde, at de i januar modtog 3.500 opkald, hvilket er dobbelt så mange som normalt. Ud af 2.7 millioner amerikanske soldater, blev 29 i 2002 fyret for lydighedsnægtelse grundet i samvittighedskvaler. I Storbritannien blev den ene professionelle soldat, der i sidste Golf-krig nægtede at slås, idømt 14 måneders fængsel.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu